Συμπλήρωμα σιδήρου και θηλασμός πέραν του 6μήνου

Συμπλήρωμα σιδήρου και θηλασμός πέραν του 6μήνου

Απαντά ο Στέλιος Παπαβέντσης
Παιδίατρος, MRCPCH, DCH
Πιστοποιημένος σύμβουλος γαλουχίας IBCLC
www.pediatros-thes.gr

Γεια σας και πάλι και ένα μεγάλο ευχαριστώ για τις πρόσφατες συμβουλές σας.

Έχω μια μπέμπα 3 μηνών και 4 ημερών, την οποία και θηλάζω αποκλειστικά. Στην τελευταία μας επίσκεψη στην παιδίατρο που την παρακολουθεί, με προβλημάτισε μια συζήτηση που είχαμε για την συνέχιση του θηλασμού, πέρα των 6 μηνών.

Συγκεκριμένα μου είπε, πως  παρόλο που το παιδί θα αρχίσει να τρώει στερεές τροφές, μάλλον γύρω στο 8ο μήνα θα χρειαστεί
να πάρει συμπλήρωμα σιδήρου αν συνεχίσει να θηλάζει, τονίζοντας μάλιστα πως το μητρικό γάλα είναι “φτωχό” σε σίδηρο, συγκρινόμενο με τα γάλατα δεύτερης βρεφικής ηλικίας. Έτσι το παιδί που θηλάζει αντί να πίνει παράλληλα ξένο γάλα, μπορεί να εμφανίσει ευκολότερα αναιμία.

Αν στο παιδί παράλληλα με το θηλασμό παρέχονται τροφές πλούσιες σε σίδηρο, κινδυνεύει παρόλα αυτά από αναιμία;

Επίσης μου είπε, πως το παιδί καλό είναι μετά τους 6 μήνες να γίνει πιο ανεξάρτητο και να μην είναι τόσο προσκολλημένο στη μητέρα του!

Να σημειώσω πως η μικρή μου μεγαλώνει προς το παρόν μια χαρά με τον αποκλειστικό θηλασμό, έχοντας φτάσει τα 6500g από 2780g που ήταν όταν γεννήθηκε.

Με εκτίμηση
Μανουέλα Α., Πύργος Ηλείας

Αισθάνομαι άσχημα για το επάγγελμά μου με αυτά που σας λένε.

Ο μητρικός θηλασμός είναι η φυσιολογική αποκλειστική διατροφή για το βρέφος έως 6 μηνών, η φυσιολογική κύρια διατροφή για το βρέφος 6-12 μηνών παράλληλα με συμπληρωματικές στερεές τροφές.

Εάν το παιδί σας λάβει μετά τους 6 μήνες σιγά- σιγά τροφές πλούσιες σε σίδηρο (φρούτα, λαχανικά, κρέας) και όχι ρυζάλευρα και γιαουρτάκια, θα πάρει ό,τι χρειάζεται επιπλέον του μητρικού γάλακτος. Όλα τα άλλα δεν έχουν επιστημονική βάση.

ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ μωρά και όχι όλα φυσικά, εάν έχουν ενδείξεις ανησυχίας, ελέγχονται για επίπεδα σιδήρου και αναλόγως δίνεται σίδηρος ή όχι.


Τις ερωτήσεις σας προς τη στήλη “Ρώτα τον Ειδικό
μπορείτε να τις στέλνετε ΕΔΩ

4 Σχόλια

  1. Εάν έχει όντως σιδηροπενία, τότε θα οφελήσει. Έχετε ελέγξει την τωρινή της κατάσταση, εάν χρειάζεται να το συνεχίζει;

    Στέλιος Παπαβέντσης

  2. εγώ θηλάζω τη μικρή μου 16 μήνες κ από το α'τρίμηνο της ζωής της ο παιδίατρος της δίνει σιρόπι σιδήρου μετά από εξετάσεις.Λέτε να προκαλέσει κάποια βλάβη στο μωρό η χρήση σιδήρου????? μαρία ν.

  3. Για άλλη μία φορά οι εταιρείες ξένου γάλακτος μιλούν μέσα από πληρωμένους παιδιάτρους… άλλοι παιδίατροι ασκούν λειτούργημα και άλλοι επάγγελμα δυστυχώς!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *