Ελεγχόμενο κλάμα και βρεφικός ύπνος

Απαντά η Αναστασία Καραθανάση
Παιδίατρος, εξειδίκ. Νεογνολόγος
Πιστοποιημένη σύμβουλος γαλουχίας IBCLC

Έκανα το λάθος να αφήνω το μωρό μου – 4 μηνών – να κοιμηθεί όπου να ‘ναι (αγκαλιά, ριλάξ) και να το πηγαίνω κοιμισμένο στην κούνια του. Θηλάζω αποκλειστικά και ειδικά μετά το φαγητό του έπεφτε ξερό.

Μόλις το πήγαινα στην κούνια του μάλιστα και ξυπνούσε μόλις το ακουμπούσα στο κρεβατάκι του, ξυπνούσε συνέχεια και ήθελε να συνεχίσει να κοιμάται εκεί που βρισκότανε, δηλαδή, είτε στην αγκαλιά (οπότε περπατούσα μάλιστα γιατί το να είμαι στάσιμη δεν του…πολυάρεσε!)
, είτε στο ριλάξ (ακόμα και όταν σταματούσα το κούνημα). Αποτέλεσμα: να το πηγαίνω στο κρεβάτι του σα να κρατάω ωρολογιακή βόμβα, που άρχισε να με κουράζει τρομερά γιατί είναι ήδη 7.300g.

Πριν από λίγες μέρες προσπάθησα να εφαρμόσω ουσιαστικά τη μέθοδο “ελεγχόμενου κλάματος”, την οποία αφού είδα τα κλάματα κατάλαβα ότι πρόκειται για αυτή και αφού την εφάρμοσα για ακριβώς 1,5 μέρα, αποφάσισα, ότι πρέπει να τη φέρω στα μέτρα μου, οπότε τον παρηγορούσα λίγο και για το βράδυ έπιασε και κοιμάται χωρίς γκρίνια. Τη μέρα όμως δεν παίζει και σήμερα το βράδυ που είχε και τη γκρίνια του εμβολίου τον λυπήθηκα τόσο πολύ που τον έβαλα στο ριλάξ, κοιμήθηκε σε 1 λεπτό και μετά ξερός στο κρεβάτι.

Είμαι τελείως φάουλ; Τι να διορθώσω για να είναι πιο σωστό και για τον ίδιο και πώς να αντικαταστήσω αποδοτικά το κάθε είδους… κούνημα;

Ευχαριστώ και συγνώμη για τον τεράστιο μονόλογο.
Θάλεια Γ., Αγ. Παρασκευή

Αγαπητή Θάλεια

το ελεγχόμενο κλάμα είναι μια τεχνική εκμάθησης ύπνου σε πολύ μεγαλύτερα παιδιά. Σε καμία περίπτωση δεν θα το σύστηνα σε βρέφος 4 μηνών.

Το φυσιολογικό σε αυτήν την ηλικία είναι να κοιμούνται “έλαφρά”, να ξυπνούν εύκολα και να ζητούν τις ίδιες συνθήκες για να ξανακοιμηθούν στην δική σου περίπτωση το κούνημα. Καλό είναι να σε αισθάνεται κοντά του, να ακολουθείς το πρόγραμμά του.

Αυτό που θεωρείς πρόβλημα είναι το φυσιολογικό για την ηλικία του.


Τις ερωτήσεις σας προς τη στήλη “Ρώτα τον Ειδικό
μπορείτε να τις στέλνετε ΕΔΩ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *