Στάσιμο βάρος μετά την εγκυμοσύνη

Απαντά η Βίκη Κοντού
Ειδικός Εφαρμογών Διαιτητικής

Γεια σας.
Γέννησα πριν 50 μέρες ένα υγιέστατο αγοράκι το οποίο θηλάζω αποκλειστικά.

Στην εγκυμοσύνη μου πήρα 15 κιλά, 9 από τα οποία έχασα τις πρώτες τρεις εβδομάδες χωρίς ιδιαίτερη προσπάθεια παρά μόνο με μια προσεγμένη διατροφή. Δυστυχώς όμως από τότε η ζυγαριά έχει κολλήσει.

Παρόλο που η διατροφή μου συνεχίζει να είναι προσεγμένη και λαμβάνω γύρω στις 1500 θερμίδες την ημέρα
(εννοείται χωρίς γλυκά, ψωμιά, αλκοόλ και γενικώς καταχρήσεις ή κακής ποιότητας τροφές) η ζυγαριά έχει κολλήσει.

Μάλιστα εδώ και δεκαπέντε ημέρες γράφτηκα στο γυμναστήριο στο οποίο πηγαίνω τρείς φορές την εβδομάδα και κάνω αερόβια, αλλά ενώ έχω ξεπρηστεί, τα κιλά δεν εννοούν να κατεβούν κι όχι τίποτα άλλο, αλλά είχα ήδη 10 παραπανίσια κιλά από πριν μείνω έγκυος οπότε όπως καταλαβαίνετε έχω αγχωθεί.

Υποτίθεται πως ο θηλασμός βοηθάει στην απώλεια βάρους αλλά στην περίπτωσή μου δεν το βλέπω. Τί κάνω λάθος;!
Κυριακή Χ., Αθήνα

Αρχικά το πρώτο λάθος που κάνεις είναι που έχεις αγχωθεί!
Όταν ο οργανισμός βιώνει μια αγχωτική κατάσταση, απελευθερώνεται στο αίμα η ορμόνη του άγχους, η κορτιζόλη. Ο μεταβολισμός επιβραδύνεται και έχεις την τάση να καταναλώνεις ολοένα και περισσότερες θερμίδες.

Να κάνεις υπομονή!
Πρέπει να δώσεις στο σώμα σου το χρόνο που απαιτείται για να επανέλθει η ορμονική ισορροπία, ιδίως όταν θηλάζεις. Εφόσον η διατροφή σου είναι ισορροπημένη και ασκείσαι, θα επιτύχεις σίγουρα το στόχο σου!

Οι περισσότεροι από εμάς θεωρούν πως η διατροφή είναι το μοναδικό «όπλο» για την απώλεια βάρους και της συντήρησής του σε φυσιολογικά επίπεδα. Η αλήθεια, όμως είναι, ότι η επίλυση του προβλήματος της παχυσαρκίας είναι πολυπαραγοντική.

Σαφώς η διατροφή αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο, από εκεί και πέρα όμως εμπλέκονται διάφοροι παράγοντες που επηρεάζουν, από προβλήματα υγείας, τοξίνωσης, διαταραχές ορμονών και ελλείψεις βιταμινών μέχρι και η μόλυνση του περιβάλλοντος.

Οι πιο συχνές αιτίες που μπλοκάρουν το μεταβολισμό και κατ’ επέκταση την απώλεια βάρους είναι:

  1. Ο υποθυρεοειδισμός, όπου αν μετά απο αιματολογικές εξετάσεις διαπιστωθεί με την καθοδήγηση από έναν ενδοκρινολόγο και μια θεραπεία υποκατάστασης των θυρεοειδών ορμονών η κομψή σιλουέτα σου θα επιστρέψει.
  2.  Η ανεπαρκής ενυδάτωση, διότι η μειωμένη πρόσληψη νερού δυσχεραίνει την αποβολή τοξινών, τη ρύθμιση του σακχάρου και την καύση των λιπαρών οξέων. Όταν αφυδατώνεται ο οργανισμός, «χαμηλώνει» τους ρυθμούς εργασίας του, κατακρατεί υγρά και αποθηκεύει λίπος.
    Το σώμα μας αποτελείται κατά 70% από νερό. Όταν δεν πίνουμε αρκετό, αφενός προκαλείται δυσκοιλιότητα και αφετέρου δεν επέρχεται κορεσμός. Ο οργανισμός μεταφράζει το αίσθημα της δίψας σε πείνα.
    Θυμήσου να πίνεις πάντα 1-2 ποτήρια νερό πριν από κάθε γεύμα. Έτσι, μειώνεται η ποσότητα της τροφής που χωράει στο στομάχι σου και προκαλείται πιο εύκολα ο κορεσμός. Επίσης, κατά τη διάρκεια της ημέρας χρειάζεται να πίνεις τουλάχιστον 10 ποτήρια νερό.
  3. Η έλλειψη ύπνου, ίσως στην τωρινή κατάσταση της ζωής σου να μην κοιμάσαι αρκετά και έτσι αυξάνεται η γκρελίνη, η ορμόνη της πείνας και μειώνεται η λεπτίνη, η ορμόνη του κορεσμού. Αυτό αυξάνει την πείνα και την επιθυμία για πλούσιες σε θερμίδες και υδατάνθρακες  τροφές. Ιδανικές είναι οι 7-8 ώρες ποιοτικού ύπνου.
  4. Ακόμα και η δυσκοιλιότητα επιβραδύνει το μεταβολισμό και άρα την γρήγορη απώλεια βάρους!

Αυτοί είναι μερικοί λόγοι, υπάρχουν άλλοι τόσοι, όπως κάποια φάρμακα που κάνουν κατακρατήσεις, κάποιες φλεγμονές ή και κάποια άγνωστη σε εμάς πάθηση.

Αυτό που μπορείς να κάνεις εσύ είναι να προσέχεις τη διατροφή σου, να γυμνάζεσαι, να πίνεις αρκετό νερό, να κοιμάσαι όσο καλύτερα γίνεται και να μην ανησυχείς γιατί αργά ή γρήγορα θα επανέλθει η ορμονική ισορροπία στον οργανισμό σου και θα δεις επιτέλους τη ζυγαριά σου να κατεβαίνει…

Επίσης μη ξεχνάς ότι ένα γυμνασμένο σώμα φαίνεται πιο αδύνατο από ένα αγύμναστο.

Εξάλλου ακόμα είναι πολύ νωρίς για να απογοητεύεσαι, συνήθως για να επανέλθει το σώμα μας στα κιλά που ήταν πριν την εγκυμοσύνη απαιτείται ο ίδιος χρόνος που έκανε για να τα αποκτήσει!!

Τις ερωτήσεις σας προς τη στήλη “Ρώτα τον Ειδικό
μπορείτε να τις στέλνετε ΕΔΩ

2 Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *