Μπορώ να θηλάζω ενώ είμαι έγκυος;

Απαντά η Gabi Grupe-Κανελλοπούλου
Πιστοποιημένη σύμβουλος γαλουχίας IBCLC
www.gabi.gr

Καλημέρα σας.
Έχω ένα γιο 13 μηνών, τον οποίο θηλάζω ακόμα. (Δεν έχουμε πρόγραμμα, θηλάζει όποτε θελήσει). Μέσα σε αυτούς τους 13 μήνες αντιμετώπισα πολλές φορές προβλήματα με τον θηλασμό, πετρώματα, μαστίτιδα, μείωση και σταμάτημα γάλακτος, όλα τα αντιμετωπίσαμε με το μωρό επιτυχώς.

Εδώ και 3 βδομάδες αντιμετωπίζω όμως νέα δυσκολία, το γάλα μου μειώθηκε έντονα και το μωρό με δάγκωνε έντονα (είμαι σίγουρη ότι δεν είναι τα δόντια του, έχει ήδη 7 δόντια και ποτέ πριν δε με δάγκωνε).

Ακολούθησα στην αρχή που διαπίστωσα την μείωση “θεραπεία” με fenugreek (τριγωνέλλα ) 5 μέρες, κατόπιν επικοινωνίας με σύμβουλο θηλασμού. Στην αρχή υπήρξε αύξηση της παραγωγής, αλλά ούτε βδομάδα μετά, πάλι μείωση και δαγκώματα από το γιο μου.

Μόλις τώρα έμαθα ότι είμαι έγκυος (ενός μηνών), μπορεί η εγκυμοσύνη να έχει επηρεάσει την παραγωγή γάλακτος; Αν ναι, πως μπορώ να το αντιμετωπίσω;

Ήθελα -ιδανικά- να θηλάζω έως να αποφασίσει ο μικρός να απογαλακτιστεί.
Μπορώ να θηλάζω όντας έγκυος; Αν ναι, μπορώ να θηλάζω μετά και τα δύο μικρά;

Η συμβουλή σας πολύτιμη και για τους 3 μας!!
Σας ευχαριστώ
Μυρτώ Τ., Αθήνα

Μυρτώ, συγχαρητήρια που θηλάζεις τον γιο σου!

Δεν θα σου απαντήσω με ένα «ναι» η ένα «όχι», απλώς θα μοιραστώ κάποιες πληροφορίες μαζί σου και εσύ θα αποφασίσεις μαζί με έναν γυναικολόγο που σε παρακολουθεί και ξέρει ακριβώς την περίπτωση σου. Καλό θα ήταν ο γυναικολόγος να είναι υπέρ του μητρικού θηλασμού και να έχει γνώσεις και εμπειρία στον τομέα.

Η θηλαστικές κινήσεις στο στήθος μπορεί να προκαλέσουν έναρξη του τοκετού σε μια έγκυο στο τέλος της εγκυμοσύνης και μετά τον τοκετό προκαλούν συσπάσεις στη μήτρα, με αποτέλεσμα να μειώνει την κολπική αιμορραγία και να αποβάλλεται ο πλακούντας. Αυτό γίνεται επειδή ο θηλασμός προκαλεί την έκκριση της ορμόνης ωκυτοκίνη, που στην συνεχεία ενεργοποιεί την έκκριση μητρικού γάλακτος και προκαλεί συσπάσεις στην μήτρα.

Παρόλα αυτά υπάρχουν λόγοι για τους οποίους δεν είναι ανάγκη να διακοπεί ο θηλασμός εφόσον δεν υπάρχουν προβλήματα στην εγκυμοσύνη. Η μήτρα στη αρχή της εγκυμοσύνης διαφέρει με την μήτρα στα τελευταία στάδια της εγκυμοσύνης στο ότι απορροφά πολύ λιγότερη ποσότητα ωκιτοκύνης και για αυτό το λόγο ο θηλασμός δεν προκαλεί αποτελεσματικές συσπάσεις στη αρχή της εγκυμοσύνης.

Πολλές μητέρες παρατηρούν ότι το γάλα τους λιγοστεύει τον 5ο-6ο μήνα της εγκυμοσύνης, στο 1ο μήνα που είσαι εσύ είναι νωρίς. Αλλά ο κάθε οργανισμός διαφέρει….

Θα πρέπει να παρακολουθείς το βάρος του γιου σου για να είσαι σίγουρη ότι παίρνει αρκετό γάλα. Καμιά φορά αλλάζει και η γεύση του γάλακτος. Αυτές οι αλλαγές μπορεί να κάνουν τον μικρό σου να απογαλακτίσει από μόνο του.

Όταν θα γεννηθεί το μωρό θα μπορούν να θηλάζουν και οι δύο.

Σου συνιστώ να πας σε μια συνάντηση του Συνδέσμου Θηλασμού Ελλάδος για να πάρεις περισσότερες πληροφορίες και να γνωρίσεις και άλλες μαμάδες που θηλάζουν ένα ή και δύο παιδιά.

Τις ερωτήσεις σας προς την επιστημονική μας ομάδα
μπορείτε να τις στέλνετε ΕΔΩ
Φιλικά,
η ομάδα του Μητρικού θηλασμού

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *