Μπορεί η ψυχολογία μου να επηρεάζει το γάλα;

Απαντά ο Στέλιος Παπαβέντσης
Παιδίατρος, MRCPCH, DCH
Πιστοποιημένος σύμβουλος γαλουχίας IBCLC
www.pediatros-thes.gr

Καλησπέρα σας!
Το μωράκι μου (θήλυ) είναι τριών (3) μηνών και λίγων ημερών. Τη θηλάζω αποκλειστικά και πρόσφατα προέκυψε ένα θέμα που αγχώθηκα και στεναχωρέθηκα πάρα πολύ, με αποτέλεσμα να τη βάζω στο στήθος, να κλαίει, να κάνει σα να μη μπορεί να πιάσει τη θηλή και να δείχνει προτίμηση σε ένα μαστό, ενώ μέχρι τώρα όλα κυλούσαν ομαλά, χωρίς προβλήματα.

Η αλήθεια είναι ότι και το στήθος μου έχει ελαφρύνει αρκετά και δε το νιώθω γεμάτο… Μπορεί η ψυχολογία μου να επηρεάζει το γάλα, την παραγωγή του; Η συμπεριφορά του μωρού μου οφείλεται σε μένα;

Σας ευχαριστώ πολύ…
Κατερίνα Κ., Βόλος

Η ψυχολογία σας επηρεάζει όχι την ποσότητα γάλακτος αλλά την ψυχολογία του μωρού. Το μωρό εισπράττει τυχόν εκνευρισμό και αρνητισμό.

Επίσης η ψυχολογία σας μπορεί να μειώσει την αυτοπεποίθησή σας ως προς το θηλασμό με αποτέλεσμα να μην βάζετε το μωρό το ίδιο συχνά στο στήθος ή να δώσετε πιο εύκολα μπουκάλι.

Βάλτε το μωρό συχνά στο στήθος, κάντε εναλλαγές από τη μια μεριά στην άλλη, κάντε μαλάξεις στο στήθος την ώρα του θηλασμού και πάρτε χάπια μαγιάς μπύρας ή τριγωνέλλα. Εάν το ψυχολογικό θέμα είναι σοβαρό, αντιμετωπίστε το άμεσα με την βοήθεια ειδικού.

 
Δείτε διαβάστε: “Πώς λειτουργεί ο μητρικός θηλασμός;” (Μέρος Ι) & (Μέρος ΙΙ)

Τις ερωτήσεις σας προς την επιστημονική μας ομάδα

μπορείτε να τις στέλνετε ΕΔΩ
Φιλικά,
η ομάδα του Μητρικού θηλασμού

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *