Μήπως είναι νωρίς για στερεές τροφές;

Απαντά ο Στέλιος Παπαβέντσης
Παιδίατρος, MRCPCH, DCH
Πιστοποιημένος σύμβουλος γαλουχίας IBCLC
www.pediatros-thes.gr

Αγαπητέ κύριε Παπαβέντση,

Σας ευχαριστώ θερμά για την πολύτιμη υποστήριξη και ενημέρωση που παρέχετε στο θέμα του θηλασμού.

Έχω ένα αγοράκι 5 μηνών (γεννήθηκε στις 27/09) με βάρος 6100γρ και 64εκ ύψος. Σήμερα είχαμε την καθιερωμένη επίσκεψη στον παιδίατρο και μας ενημέρωσε πως πρέπει να ξεκινήσουμε τις στερεές τροφές. Πιο συγκεκριμένα, μας είπε να του δίνω ρυζάλευρο το πρωί και φρούτο το απόγευμα.

Αγχώθηκα αρκετά διότι γνωρίζω πως μέχρι τον 6ο μήνα πρέπει να θηλάζει αποκλειστικά το μωρό. Μου είπε όμως πως το μωρό έχει ανάγκη και από σίδηρο και το μητρικό γάλα δεν αρκεί πλέον.

Μπορώ να συνεχίσω να τον θηλάσω αποκλειστικά άλλο ένα μήνα και μετά να ξεκινήσω τις στερεές ή θεωρείται ότι το βάρος του δεν είναι όντως τόσο καλό και οι στερεές θα τον βοηθήσουν να παίρνει λίγο περισσότερο;

Σας ευχαριστώ και πάλι!
Μαρία Λ., Αλεξάνδρεια

Ο μικρός σας βρίσκεται από την αρχή της ζωής του λίγο πάνω από το 3% στην καμπύλη ανάπτυξης του ΠΟΥ. Δεν έχει πέσει.

Η ετοιμότητά του να ξεκινήσει στερεές τροφές είναι συνάρτηση της ψυχοκινητικής του ανάπτυξης, την οποία δεν αναφέρετε και είναι βασικός παράγοντας για να συζητήσει κανείς πότε να ξεκινήσει ένα συγκεκριμένο παιδί.

Είναι πολύ πιθανό να ωφεληθεί από λίγο καιρό ακόμα αποκλειστικού θηλασμού. Μπορείτε να περιμένετε δύο εβδομάδες πριν ξεκινήσετε.

Επίσης θέλω να σας επισημάνω ότι το ρυζάλευρο δεν είναι πλούσιο σε σίδηρο, καλό είναι το μωρό να ξεκινήσει σταδιακά με φρούτα, λαχανικά και κρέας.


Τις ερωτήσεις σας προς την επιστημονική μας ομάδα
μπορείτε να τις στέλνετε ΕΔΩ
Φιλικά,
η ομάδα του Μητρικού θηλασμού

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *