Η χαρά για το χαρμόσυνο νέο της εγκυμοσύνης πολύ γρήγορα έγινε άγχος και ανησυχία γιατί μέσα στις εξετάσεις (που έγιναν μετά τη διαπίστωση της κύησης) ήταν κι αυτή που έδειχνε ότι η Θ. είχε προσβληθεί από τον ιό CMV.
Ένας ενήλικας, ή ακόμη κι ένα παιδί, το περνά απλά σαν μια ίωση, χωρίς κάτι ιδιαίτερο. Στην περίπτωση όμως που έχεις κολλήσει λίγο πριν ή ενόσω είσαι έγκυος (κι απ’ ότι κατάλαβα, ιδιαιτέρως στην αρχή της εγκυμοσύνης) οι κίνδυνοι που διατρέχει το έμβρυο είναι σοβαρότατοι, όχι μόνο για αποβολές αλλά και για μόνιμες βλάβες.
Δυστυχώς τις εξελίξεις που υπάρχουν στον τομέα αυτό δεν τις γνωρίζουν πολλοί γυναικολόγοι κι έτσι προτείνουν έκτρωση (ναι, πιο κομψά διατυπωμένο και με βάσιμες ανησυχίες…). Ο καλός Θεός τα΄φερε κι η Θ. πήρε τη γνώμη και μιας φίλης της παιδιάτρου που είχε ενημερωθεί ότι υπάρχει ένα πρόγραμμα αντιμετώπισης αυτών των περιπτώσεων, το οποίο γίνεται στο νοσοκομείο “Αττικόν”.
Έτσι, μετά από εξετάσεις κι επανεξετάσεις, συζητήσεις και μια αγωνία που δεν θα έληγε παρά λίγες μέρες μετά τον τοκετό, η Θ. αποφάσισε να κρατήσει το μωρό της και να μπει στη διαδικασία θεραπείας.
Η γυναικολόγος της είχε πάντα αμφιβολίες για το τελικό αποτέλεσμα, ενώ οι γιατροί της ειδικής θεραπείας της είχαν πει πως δεν μπορούν να είναι απολύτως βέβαιοι αλλά μάλλον τα πράγματα θα είχαν αίσια εξέλιξη.
Πριν λίγο καιρό η Θ. γέννησε το υγιέστατο μωράκι της κι είναι πια πανευτυχής, χωρίς αγωνία!
Βέβαια, στο θέμα του θηλασμού (παρά τα ατελείωτα λογύδρια μου, ως θηλάζουσα και… απολαμβάνουσα!!!) δεν λειτούργησαν τα πράγματα με τον καλύτερο τρόπο:παρά το αξιοπρόσεκτο rooming-in στο ιδιωτικό μαιευτήριο όπου γέννησε, της έδωσαν αμέσως χάπι διακοπής γιατί όπως της είπαν -κι η ίδια βέβαια δεν θέλησε να “ριψοκινδυνεύσει”- ήταν πολύ πιθανό το μωρό να μην είχε ως έμβρυο νοσήσει, αλλά να κολλούσε τον ιό από τον θηλασμό.
Τώρα βέβαια τι ήταν πιο σοβαρό να περάσει κάποια μορφή ίωσης για λίγο καιρό ή να έχει “φυσική αντιβίωση” για μια ζωή μάλλον κανείς δεν το ανέλυσε. Κι αν αλήθεια δεν έπαθε τίποτα σοβαρό ως έμβρυο, τι το τόσο τρομερό θα μπορούσε να του προξενήσει το μητρικό γάλα;
Η όλη ιστορία είναι ίσως πολύ απλοϊκά δοσμένη, σίγουρα χωρίς επιστημονικούς όρους ή εξηγήσεις. Ίσως η αξιέπαινη ομάδα σας θα μπορούσε να δώσει περισσότερες και πιο επιστημονικά δοσμένες πληροφορίες ώστε να υπάρξει ενημέρωση για ένα τόσο σοβαρό θέμα.
Ευχαριστώ για τη φιλοξενία και τη στήριξή σας!
Mama4
Photo: sxc
Συντακτική ομάδα mitrikosthilasmos.com
'Εχοντας κάνει επίσης θεραπεία στο Αττικό για CMV στην εγκυμοσύνη, έχω να πω ότι η ειδική επί του θέματος λοιμοξιολόγος με έχει διαβεβαιώσει ότι δεν υπάρχει καμία πιθανότητα μετάδοσης του ιού είτε με το είδος τοκετού ή με το θηλασμό. Ευτυχώς θα γεννήσω εκεί και δε θα αντιμετωπίσω τέτοια ζητήματα (ελπίζω) από ανίδεους.
Αν ειχες γεννησει στο "Αττικο" οπου και σου προτειναν τη θεραπεια δε νομιζω να σου ειχαν σταματησει το θηλασμο, αντιθετα μαλιστα θα τον ειχαν παροτρυνει… Αλλα στα καταπληκτικα ιδιωτικα εχουν παντα την ευκολη λύση!