Ατοπική δερματίτιδα βρέφους

Απαντά ο Στέλιος Παπαβέντσης
Παιδίατρος, MRCPCH, DCH
Πιστοποιημένος σύμβουλος γαλουχίας IBCLC
www.pediatros-thes.gr

Καλησπέρα σας,
Έχω ένα αγοράκι 3 μηνών και θηλάζει αποκλειστικά. Διαπιστώσαμε πρίν 1 μήνα ότι είναι ξηρό το δέρμα του και τον πήγαμε σε αλλεργιολόγο. Μας έδωσε αιματολογικές εξετάσεις να κάνουμε (Rast).

Το ερώτημα μου είναι αν απαραίτητα η ατοπική δερματίτιδα συνδιάζεται με κάποια αλλεργία και αν σ’αυτή την ηλικία οι εξετάσεις (Rast) μπορούν να δειξουν κάτι…;

Ευχαριστώ εκ των προτέρων
Ελένη Μ
, Θεσσαλονίκη

Το βρεφικό έκζεμα εμφανίζεται σε 10-15% των βρεφών. Έχει υφέσεις και εξάρσεις και προφανώς δεν χρειάζεται όλα αυτά τα μωρά να υποβάλλονται σε ειδικά αιματολογικά τεστ (τα οποία παρεπιμπτόντως σύχνά δεν είναι καν αξιόπιστα σε αυτήν την ηλικία).

Στην Ελλάδα έχουμε πολύ μεγάλο πρόβλημα υπερεξειδίκευσης, υπερδιάγνωσης και υπερθεραπείας, όλα αχρείαστα, με πρόσθετη ταλαιπωρία και σύγχυση για γονείς και παιδιά και με μεγάλο αναίτιο κόστος για ασφαλιστικά ταμεία και το σύστημα υγείας.

Το βρεφικό έκζεμα είναι κοινή πάθηση και με αυτό σε υγιή συστήματα υγείας άλλων χωρών ασχολούνται γενικοί γιατροί, ούτε καν παιδίατροι, πόσο μάλλον δερματολόγοι ή αλλεργιολόγοι. Μόνο σε πολύ εκτεταμένο έκζεμα, με άλλες εκδηλώσεις ατοπίας ή με μη ανταποκρινόμενο στην αρχική αντιμετώπιση έκζεμα δικαιολογούνται παραπομπές σε πιο ειδικούς.

Ακολουθήστε την βασική θεραπεία της συχνής ενυδάτωσης.

Τις ερωτήσεις σας προς τη στήλη “Ρώτα τον Ειδικό
μπορείτε να τις στέλνετε ΕΔΩ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *