Είναι υπέρβαρη ή παχύσαρκη η 6χρονη κόρη μου;

Είναι υπέρβαρη ή παχύσαρκη η 6χρονη κόρη μου;

Απαντά ο Στέλιος Παπαβέντσης
Παιδίατρος, MRCPCH, DCH
Πιστοποιημένος σύμβουλος γαλουχίας IBCLC
www.pediatros-thes.gr

Καλησπέρα έχω 2 κόρες 6 ετών και 18μηνών. Η 6 ετών κόρη αν και γεννήθηκε 3,610κ και 51εκ φυσιολογικά, παίρνει συνεχώς πολύ ύψος και βάρος. Τρώει βέβαια και πολύ. Δεν ξεχνάει το φαγητό! Τώρα ζυγίζει 32κ και έχει ύψος 1,28εκ.

Προσπαθώ όσο μπορώ να την απασχολώ για να ξεχνάει το φαγητό και της δίνω όσο το δυνατόν πιο σωστά γεύματα αλλά δεν τα καταφέρνω πάντα. Θα ήθελα τη γνώμη παιδιάτρου και διατροφολόγου. Προσπαθω και  με δραστηριότητα, έχουμε αρχίσει μπαλέτο και έχουμε στρώσει λίγο.

Είναι υπέρβαρη, είναι παχύσαρκη; Στην οικογένεια δεν έχουμε θέμα παχυσαρκίας κληρονομικό.

Ευχαριστώ πολύ.
Mαρία Δ, Ρέθυμνο

Κάνετε πάρα πολύ καλά που αναγνωρίζετε το πρόβλημα και ζητάτε βοήθεια. Υπάρχουν πάρα πολλά παιδιά δυστυχώς στην χώρα μας με παρόμοια θέματα και με γονείς που δεν το βλέπουν ως πρόβλημα, ενώ θα έπρεπε.

Η κόρη σας γεννήθηκε με δείκτη μάζας σώματος (BMI) 11.5, δηλαδή στο 15% της ειδικής καμπύλης, ενώ τώρα έχει BMI 19.5, δηλαδή πάνω από το 97% της καμπύλης. Πάνω από το 97% ορίζεται ως παχύσαρκη. Είναι επίσης πολύ ψηλή.

Θα πρέπει να έχετε ως πρώτη προτεραιότητα την ενασχόλησή της με κινητική δραστηριότητα. Θα πρέπει να επισκεφτείτε διατροφολόγο για να συμφωνήσετε σε ένα πλάνο διατροφής. Θα ήταν καλό να της κάνατε εξετάσεις αίματος για θυρεοειδή και γενικές συμπεριλαμβανομένων για ζάχαρο και χοληστερίνη κάθε 2 χρόνια.

Προσπαθώντας να βελτιώσετε την κατάσταση μέσα στα επόμενα χρόνια θα μειώσετε σημαντικά τον αυξημένο κίνδυνο που έχει για πρώιμη ήβη (και άρα πιθανά σταμάτημα της εφηβείας πολύ νωρίς), για προβλήματα στα οστά, για διαβήτη τύπου 2, χοληστερίνη, υπέρταση, και κυρίως για ψυχολογική πίεση στο σχολείο από τους συνομηλίκους της με αποτέλεσμα αρνητική επίπτωση στην ψυχολογία της.

Δείτε και αυτό: Παιδική παχυσαρκία

Τις ερωτήσεις σας προς τη στήλη “Ρώτα τον Ειδικό
μπορείτε να τις στέλνετε ΕΔΩ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *