Βρεφικές κενώσεις με βλέννες και αίμα

Απαντά η Αγλαΐα Παπαδήμα
Πιστοποιημένη σύμβουλος γαλουχίας IBCLC

Καλησπέρα,
έχω μια κόρη 40 ημερών η οποία θηλάζει.

Πριν λίγες μέρες είδα στα κακά της κλωστούλες από αίμα και πολύ βλέννα το οποίο συνεχίστηκε για ακόμη δυο φορές και ενώ αίμα δεν ξαναβρήκα η βλέννα όμως συνεχίζεται όχι σε όλες τις κενώσεις που κάνει αλλά στις περισσότερες, να συμπληρώσω επίσης ότι την περισσότερη ώρα της ημέρας ζορίζεται και κλαίει ενώ σταματάει τις πολλές φορές όταν την παίρνουμε αγκαλιά.

Στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχα με την παιδίατρο μου είπε ότι μάλλον φταίει η σύσταση του γάλακτος μου ( και να της δίνω 2 ml carmino) και να “σφίξω” λίγο την διατροφή μου τρώγοντας κοτόπουλο και ζυμαρικά.

Είναι δυνατόν να φταίει το γάλα μου; Να συμπληρώσω ότι έχω ένα γιο 19 μηνών ο οποίος θήλασε αποκλειστικά για 7 μήνες και ποτέ δεν είχε τέτοιο πρόβλημα.

Ευχαριστώ πολύ.
Ανθή Κ., Αλεξανδρούπολη

Οι βλέννες και το αίμα είναι ένδειξη αλλεργίας. Το πιθανότερο είναι η αλλεργία να οφείλεται στο γάλα της αγελάδος.

Αυτά που σας είπε η παιδίατρός σας είναι εντελώς ανεδαφικά γιατί οι φυτικές ίνες που καταναλώνετε και επηρεάζουν τις δικές σας κενώσεις, είναι αδύνατο να περάσουν από το έντερο στην κυκλοφορία του αίματος και από εκεί στα γαλακτοφόρα κύτταρα και να καταλήξουν στο πεπτικό σύστημα του μωρού!!!

Το συμπλήρωμα που σας πρότεινε είναι τραγικό! Το μωρό σας δεν έχει διάρροια, αλλά αλλεργία σε κάτι που δεν γνωρίζετε. Αν έχει στα γαλακτοκομικά, το συμπλήρωμα θα χειροτερέψει τα συμπτώματα και θα θέσει σε κίνδυνο την υγεία του μωρού σας. Η συνεχιζόμενη αιμορραγία μπορεί να προκαλέσει αναιμία, ακόμη και σοβαρή.

Επίσης, αν το μωρό έχει πρόβλημα και με τη γλουτένη (η δεύτερη πιο συχνή αλλεργία μετά τα γαλακτοκομικά), τότε η κατανάλωση ζυμαρικών θα εντείνει το πρόβλημα.

Στην ηλικία που είναι το μωρό σας τα τεστ για αλλεργία δίνουν συχνά αποτελέσματα ψευδώς αρνητικά. Ο ασφαλέστερος τρόπος για να διαπιστώσετε την αλλεργία, είναι να κάνετε αποχή για ένα μήνα από όλα τα γαλακτοκομικά (προσοχή στα κρυμμένα που υπάρχουν στο ψωμί, τα αλλαντικά, τις μαργαρίνες κλπ) και μετά να εισάγετε σταδιακά τα κατσικίσια και τα πρόβεια. Τα περισσότερα παιδιά παρουσιάζουν αλλεργία μόνο στο γάλα της αγελάδος και όχι στα υπόλοιπα.

Αν το μωρό έχει πρόβλημα με τα γαλακτοκομικά, σε 1-2 εβδομάδες αποχής θα δείτε την πρώτη βελτίωση. Για ολική υποχώρηση των συμπτωμάτων, απαιτείται διάστημα μεγαλύτερο των τεσσάρων εβδομάδων.

Αν τα συμπτώματα δεν υποχωρήσουν, τότε θα πρέπει να επισκεφθείτε κάποιον παιδοαλλεργιολόγο.

Το carmino που αναφέρετε δεν το γνωρίζω ως σκεύασμα, αν θέλετε γράψτε μου τις δραστικές ουσίες.

Επίσης θα ήθελα να μου πείτε το χρώμα των κενώσεων και το αν αυτές είναι αφρώδεις.

Για τις αναγωγές σας έχουν δώσει οδηγίες για τάισμα σε πιο όρθια στάση κλπ οδηγίες που δίνουν για ΓΟΠ;

Περιμένω νέα σας.

Τις ερωτήσεις σας προς την επιστημονική μας ομάδα
μπορείτε να τις στέλνετε ΕΔΩ
Φιλικά,
η ομάδα του Μητρικού θηλασμού

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *