Αν το νεογέννητο παρουσιάσει ίκτερο, τί κάνουμε με το θηλασμό;

Αν το νεογέννητο παρουσιάσει ίκτερο, τί κάνουμε με το θηλασμό;

Απαντά η Αγλαΐα Παπαδήμα
Πιστοποιημένη σύμβουλος γαλουχίας IBCLC

Γεια σας,
από μέρα σε μέρα γίνομαι μανούλα και θέλω πολύ να ξεκινήσω έναν σωστό και σταθερό θηλασμό στο μωράκι μας. Επειδή μάλλον θα έχω ασυμβατότητα resus με το μωρό (έγώ είμαι β αρνητικό ενώ ο μπαμπάς είναι 0 θετικό) διάβασα ότι είναι πιθανό να κάνει ίκτερο.

Υποθέτω ότι στο μαιευτήριο (θα γεννήσω στο ΠΕΠΑΓΝΗ Ηρακλείου στην Κρήτη) θα με ωθήσουν να δώσω ξένο γάλα, για να πάρει αρκετά υγρά. Θα ήθελα να είμαι σίγουρη ότι θα είναι απόλυτα ασφαλές για τον ίκτερο να θηλάζει αποκλειστικά, έστω κι αν δε μου έχει κατέβει ακόμη πολύ γάλα, ώστε να είμαι δυνατή στο να επιμείνω. Επίσης θα ήθελα να σας ρωτήσω, κάθε πότε να το θηλάζω σε περίπτωση που θα το έχουν στη φωτοθεραπεία.

Ευχαριστώ πολύ εκ των πρωτέρων για τη στήριξη
Αγγελική Π., Ηράκλειο κρήτης

Γεια σας,

Τα μωρά με ίκτερο, μπορεί να έχουν υπνηλία και να μην θηλάζουν ικανοποιητικά. Σε αυτή την περίπτωση πρέπει να ενθαρρύνετε το μωρό να θηλάζει πιο συχνά και για περισσότερη ώρα. Μερικές φορές αυτό δεν είναι εφικτό, δηλαδή το μωρό δεν συνεργάζεται ικανοποιητικά. Σε αυτή την περίπτωση είναι καλό να αντλείτε το γάλα με νοσοκομειακό θήλαστρο για να συμπληρώνετε τα γεύματα θηλασμού με μητρικό γάλα από το μπουκάλι.

Τα νεογέννητα πρέπει να κάνουν τουλάχιστον 8-12 γεύματα το 24ωρο. Αν το μωρό χρειάζεται φωτοθεραπεία, τα γεύματα παραμένουν το ίδιο πολλά.

Για τα μωρά που κάνουν φωτοθεραπεία, η χορήγηση ξένου γάλακτος ίσως είναι μια παρέμβαση που μερικές φορές πρέπει να γίνει. Το θέμα δεν μπορεί να αναλυθεί σε λίγες γραμμές γι’ αυτό σας παραθέτω το σχετικό άρθρο της Αμερικάνικης Ακαδημίας Παιδιάτρων εδώ

Καλή συνέχεια.


Τις ερωτήσεις σας προς την επιστημονική μας ομάδα
μπορείτε να τις στέλνετε ΕΔΩ
Φιλικά,
η ομάδα του Μητρικού θηλασμού

1 Σχόλιο

  1. Γέννησα κι εγώ στο ΠΕΠΑΓΝΗ Ηρακλείου και δεν με ώθησε κανείς να δώσω ξένο γαλα. Είχα αποφασίσει ότι θα θηλάσω και το είπα στον γιατρό μου ο οποίος και με βοήθησε. Δεν μου είπε καμία μαία ή νοσοκόμα όπως δήποτε να δώσω ξένο γάλα. Μπορεί επειδή ήμουνα πολύ ενημερωμένη, δεν ξέρω, πάντως άμα θέλεις και είσαι αποφασισμένη ότι θα θηλάσεις, τότε τίποτα δεν θα σε εμποδίσει. Καλή επιτυχία.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *