Θηλασμός και έκζεμα

Απαντά ο Στέλιος Παπαβέντσης
Παιδίατρος, MRCPCH, DCH
Πιστοποιημένος σύμβουλος γαλουχίας IBCLC
www.pediatros-thes.gr

Γεια σας και συγχαρητήρια για την προσφορά σας στην σωστή ενημέρωση των γονέων σήμερα.

Έχω ένα κοριτσάκι 5 μηνών το οποίο θηλάζει αποκλειστικά. Αντιμετωπίσαμε σοβαρής μορφής έκζεμα σε όλο το σώμα του μωρού και ανάμεσα στα πολλά που μας είπαν οι διάφοροι γιατροί (δερματολόγοι), ήταν και ο θηλασμός.

Ο ένας από αυτούς με συμβούλεψε να σταματήσω να θηλάζω το κορίτσι μου γιατί είναι μάλλον αλλεργικό στο γάλα μου. Είναι δυνατόν να ισχύει κάτι τέτοιο; Το μητρικό γάλα από ότι ξέρω δεν έχει καμία σχέση με το αγελαδινό… Πως γίνεται ένα μωρό να έχει αλλεργία στο μητρικό γάλα;

Επίσης πόσο επηρεάζει η δική μου διατροφή το έκζεμα του παιδιού; Όλοι μου λένε μην τρως γαλακτοκομικά, ξηρούς καρπούς, ψάρι, μπανάνες κτλ. Όλα αυτά ισχύουν;

Να αναφέρω επίσης ότι αντιμετωπίζουμε το έκζεμα με 4 φορές την ημέρα ενυδάτωση του δέρματος και το μωρό έχει κάνει αισθητή διαφορά. Δεν έχει σχεδόν τίποτα πάνω στο δέρμα της τώρα.

Σας ευχαριστώ
Άντρη Χ., Κύπρος

Δεν έχει δημοσιευθεί ΠΟΤΕ στη διεθνή βιβλιογραφία περιστατικό αλλεργίας βρέφους στο γάλα της μάνας του. Αυτά τα σκαρφίζονται κάποιοι από το μυαλό τους.

Εάν εννοούν αλλεργία που προκαλείται από αλλεργιογόνα μέσα στο μητρικό γάλα που προέρχονται από τροφές που καταναλώνει η μητέρα, η τεκμηριωμένη ιατρική σήμερα λέει ότι το βρεφικό ατοπικό έκζεμα είναι νόσος με υφέσεις και εξάρσεις χωρίς τις περισσότερες φορές προφανή αιτία και σε μικρό ποσοστό αποδιδόμενη στις τροφές.

Ακόμα και να έχει σχέση με τροφές που τρώτε, σύγχρονη αντιμετώπιση είναι να επανα-εισάγετε σταδιακά ένα ένα τα τρόφιμα που δεν τρώτε και να δείτε τι γίνεται με το παιδί.

Επί της ουσίας, ο κυριότερος λόγος που το έκζεμα χειροτερεύει συνήθως είναι το κρύο μέσα στο χειμώνα. Η ενυδάτωση είναι η βασική θεραπεία.

Αποκλειστικός θηλασμός έξι μηνών μειώνει την πιθανότητα για έκζεμα και για έντονες εξάρσεις εκζέματος. Συνέχιση του θηλασμού μετά τους έξι μήνες με παράλληλη εισαγωγή στερεών τροφών επίσης μειώνει την πιθανότητα. Βιολογικά τρόφιμα στην εισαγωγή στερεών τροφών ίσως μειώνουν επίσης την πιθανότητα. 

 
 
Τις ερωτήσεις σας προς την επιστημονική μας ομάδα

μπορείτε να τις στέλνετε ΕΔΩ
Φιλικά,
η ομάδα του Μητρικού θηλασμού

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *