Που οφείλετε το αίμα στα κακά του μωρού;

Απαντά ο Στέλιος Παπαβέντσης
Παιδίατρος, MRCPCH, DCH
Πιστοποιημένος σύμβουλος γαλουχίας IBCLC
www.pediatros-thes.gr

Εδώ και περίπου 20 ημέρες η μικρή μου η οποία είναι 2 μηνών και 20 ημερών εμφάνισε κιτρινοπράσινα κακά για 2 ή 3 φορές την ημέρα και 1 φορά μέσα σε αυτές τις ημέρες μία ίνα αίματος.

Επικοινώνησα με το γιατρό που μου είπε ότι μάλλον κάτι που έφαγα ερέθισε το έντερό της. Την τελευταία εβδομάδα όμως ξαναέκανε και τότε μου είπε να σταματήσω μόνο το γάλα αγελάδας. Εγώ σταμάτησα όλα τα γαλακτοκομικά. Χθες όμως εμφάνισε ξανά για τρις συνεχόμενες φορές σε μία ημέρα. Το προηγούμενο βράδυ είχα φάει λίγο μερέντα αλλά είχα φάει και ψαρόσουπα και σαλιγκάρια. Ο γιατρός μου είπε να ξεκινήσω πάλι τα γαλακτοκομικά και θα δούμε.

Να σημειώσω επίσης ότι το μωρό θηλάζει πολύ συχνά την ημέρα ενώ το βράδυ κοιμάται 3ωρα, 4ωρα μπορεί και 5 ώρες χωρίς να ξυπνήσει. Το ένα στήθος ήταν πάντα πολύ πρησμένο ενώ το άλλο πολύ μαλακό εκτός από τις πρώτες πρωινές ώρες. Τα κακά της ήταν πολλά, συχνά και κιτρινοπράσινα γι’ αυτό ξεκίνησα την γνωστή μέθοδο για τυχόν υπερπαραγωγή. Σήμερα τα κακά της ήταν χωρίς αίμα περισσότερο κίτρινα και μόνο μία φορά κιτρινοπράσινα . Έχει όμως κένωση σχεδόν μετά από κάθε θηλασμό ειδικά αν κρατήσει πολύ.

Εδώ όμως και 2 ημέρες δεν τρώω ούτε πορτοκάλι, ούτε ψάρι, αυγό, ξηρούς καρπούς. Μήπως όμως δεν πρέπει να τρώει τόσο συχνά; Το αίμα μήπως οφείλεται στο πιο νερουλό γάλα που ενδεχομένως πίνει το μωρό και όχι αλλεργία;

Ηλιάνα Π., Μαγνησία

Αίμα στα κακά δεν συμβαίνει με αυτό που αναφέρετε, δηλαδή τη δυσανεξία στη λακτόζη.

Ο θηλασμός της μου μοιάζει φυσιολογικός σε συχνότητα. Τα κιτρινοπράσινα κακά από μόνα τους δεν είναι ανησυχητικά, ειδικά όταν δεν είναι συνέχεια έτσι, αλλά το αίμα είναι ανησυχητικό. Επομένως θα ήταν καλό να απέχετε για 2-3 εβδομάδες από όλα τα γαλακτοκομικά, η διαφορά δεν φαίνεται άμεσα σε λίγες μέρες αλλά μέσα σε εβδομάδες. Μην κόψετε όμως άλλα πράγματα από τη διατροφή σας, θα γίνει πολύ περιοριστική χωρίς λόγο. 

Τις ερωτήσεις σας προς την επιστημονική μας ομάδα
μπορείτε να τις στέλνετε ΕΔΩ
Φιλικά,
η ομάδα του Μητρικού θηλασμού

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *