Ώρα για… “μαμ”

Γράφει η Μάρθα www.mitrikosthilasmos.com
Έχει περάσει αρκετός καιρός από τη μέρα που γυρίσατε από τον παιδίατρο και σας ανακοίνωσε ότι το βλαστάρι σας, μπορεί πλέον να βάζει κουτάλι στο στοματάκι του. Ανακοινώσατε στην οικογένεια, σε φίλους, ότι μεγαλώσατε και θα τρώτε και φαγάκι τώρα…
Οι γιαγιάδες χάρηκαν πιο πολύ από όλους, γιατί τους διακατέχει ένα κατοχικό σύνδρομο και τώρα σιγουρεύτηκαν ότι το παιδί θα καταναλώνει φαγητό και θα του «πιάνεται». Στο άκουσμα του και μόνο, ονειρεύτηκαν άδειο το παιδικό πιάτο και την κοιλίτσα του παιδιού τούρλα!

Σπεύσατε να αγοράσετε και σερβίτσιο και τα καταφέρατε επιτέλους να αποφασίσετε πιο από τα κουτάλια στο μαγαζί είναι το πιο βολικό!

Η αγωνία σας όμως για το πώς θα εξελιχθεί η όλη υπόθεση «μαμ» είναι μεγάλη. Και ακόμα μεγαλύτερα τα διάφορα ερωτηματικά σας, για το πώς θα είναι ευκολότερη για σας η ώρα του φαγητού.

Εμείς σας δίνουμε μικρές συμβουλές για το πώς να χειριστείτε καλύτερα την καινούργια κατάσταση, αλλά και πώς να λύσετε προβλήματα που τυχόν αντιμετωπίζετε.

  1. Αν δεν προλάβατε ακόμα να πάρετε ότι κουτάλι σάς έβγαλε ο πωλητής στο κατάστημα, αρκεστείτε να πάρετε μόνο δύο διαφορετικά. Συνήθως πωλούνται σε συσκευασία των δύο, άρα θα έχετε τέσσερα για αρχή. Σας φτάνουν και σας περισσεύουν. Θα δείτε στην πορεία ποιό είναι το πιο βολικό, και ούτως ή άλλως αργότερα θα τα αλλάξετε με τα καινούργια, για μεγαλύτερα παιδάκια.
     
  2. Τα γυάλινα πιατάκια είναι καλύτερα από ότι τα πλαστικά. Καθαρίζουν πολύ καλύτερα από τα δεύτερα. Υπάρχουν πολύ όμορφα με διάφορα παιδικά σχέδια. Τα πλαστικά προτιμήστε τα για μελλοντική χρήση που το παιδάκι σας θα τρώει μόνο του να γλιτώσετε από τα ψίχουλα στον χώρο.
     
  3. Έχετε έτοιμη την κάμερα για τα πρώτα γεύματα! Εάν δεν υπάρχει κάποιο άτομο να τραβήξει πλάνο, βάλτε το πιάτο δίπλα σας, και με το ένα χέρι κάντε την καμεραγούμαν και με το άλλο ταΐστε. Ευτυχώς που δεν θα χρειαστεί να πάρετε και συνέντευξη γιατί για το μικρόφωνο δεν υπάρχει χέρι ελεύθερο!

    Μην ξεχνάτε πως ο απογαλακτισμός είναι μια νέα φάση στη ζωή του μωρού σας αλλά και στη δική σας! Δεν είναι απαραίτητο λοιπόν να στεφθεί με επιτυχία η πρώτη κιόλας προσπάθεια με το κουτάλι στο στόμα του μωρού που τόσο καιρό ήταν μαθημένο είτε στο στήθος είτε στο μπιμπερό!!
     

  4. Να είστε χαλαρές κι ευχάριστες, το άγχος και ο εκνευρισμός δεν βοηθούν!

    Να κάνετε μεγάλο “αααα” το στόμα σας συνοδεία επιφωνήματος για να προτρέψετε το μικρό σας να σας μιμηθεί!

    Δώστε του χρόνο να επεξεργαστεί και το κουτάλι αλλά και την τροφή στο στόμα του!

    Μια μικρή ποσότητα τροφής στο κουτάλι είναι αρκετή! Δεν είναι ανάγκη να μπουκώνετε το παιδί!

    Στην περίπτωση που είναι δεκτικό, μην είστε βιαστικές και δίνεται απανωτές κουταλιές! Επίσης, μην προσπαθήσετε από το πρώτο γεύμα να ταΐσετε όλη την ποσότητα που έχετε ετοιμάσει! Είναι μεγάλο κατόρθωμα και 2-3 κουταλιές να καταφέρει να φάει!

    Αν αντιδράει, τραβιέται πίσω, κουνάει το κεφαλάκι του, στραβομουτσουνιάζει και κάνει γκριμάτσες αηδίας, αν κλείνει ερμητικά το στόμα του, βγάζει κραυγές εκνευρισμού και γενικά δείχνει δυσαρεστημένο, αφήστε να περάσουν μερικά λεπτά κάνοντάς το να ξεχαστεί με κάτι άλλο και δοκιμάστε πάλι σε λίγο.

    Αν και στην δεύτερη προσπάθεια έχετε πάλι τα ίδια αποτελέσματα, τότε καλύτερα να αφήσετε για την επόμενη μέρα τη νέα προσπάθεια!Αν και τις επόμενες μέρες δεν έχετε επιτυχία με το κουτάλι, τότε δώστε χρόνο στο μωρό σας! Ίσως να μην είναι έτοιμο να απογαλακτιστεί αυτή τη στιγμή! Τα παιδιά δεν έχουν μόνο άποψη έχουν κι ένστικτό!

    Στην περίπτωση μάλιστα που μέχρι τώρα θηλάζατε αποκλειστικά, τότε πρέπει να ξέρετε πώς μωρά που έχουν προδιάθεση να παρουσιάσουν αλλεργίες (όχι μόνο στο αγελαδινό γάλα) συνήθως καθυστερούν να απογαλακτιστούν!

    Οι θηλάζουσες μανούλες δεν πρέπει να αγχώνεστε και τόσο με το πόσο σύντομα θα τα καταφέρετε με την εισαγωγή των στερεών τροφών εφόσον οι παγκόσμιες οδηγίες ορίζουν 6 μήνες αποκλειστικού θηλασμού κι έπειτα σταδιακή εισαγωγή στερεών τροφών με κύρια τροφή το μητρικό γάλα μέχρι τον πρώτο χρόνο της ζωής του μωρού και όλες τις υπόλοιπες συμπληρωματικές!
     

  5. Αναζητήστε ένα καλό ελαιόλαδο τοπικής παραγωγής, εάν υπάρχει η δυνατότητα. Είναι κλάσης ανώτερα από αυτά του εμπορίου. Μήπως πρέπει να βρείτε το τηλέφωνο του θείου Μήτσου από το χωριό, που έχει ελιές; Τι κι αν έχετε να του μιλήσετε 5 χρόνια; Εάν δεν τον έχετε δει ούτε σε φωτογραφία, βάλτε τη μανούλα σας ή τον μπαμπάκα σας να βγάλει το φίδι από την τρύπα! Τι κι αν είναι λίγο αχώνευτος; Το λαδάκι του θα είναι σούπερ!
     
  6. Ξεπλένετε τις σαλιάρες με το τέλος του φαγητού, πριν ακόμα μπουν στο πλυντήριο, γιατί είναι πιθανών να μην αφαιρεθούν οι λεκέδες εάν ξεραθούν τα υπολείμματα φαγητού. Από αυτές θα χρειαστείτε αρκετές, πιστέψτε με!
     
  7. Μην ταΐζετε το παιδί απευθείας από το μούλτι. Αδειάστε το φαγητό στο πιάτο, για να υπολογίσετε πόσο έχει φάει το παιδί.
     
  8. Μαγειρέψτε για δύο μέρες. Μόλις κρυώσει το φαγητό, τοποθετήστε το αμέσως στο ψυγείο.
     
  9. Έχετε πάντα στην κατάψυξη λίγο κοτόπουλο και λίγο μοσχάρι για να μην βρεθείτε κάποια στιγμή προ εκπλήξεως. Στην περίπτωση που δεν έχετε προλάβει να ξεπαγώσετε, και το μωρό σας βρίσκεται στο δεύτερο στάδιο όπου επιτρέπεται το αυγό και το τυράκι, φτιάξτε γρήγορα και εύκολα λίγο τραχανά. Αρέσει πολύ στα παιδιά. Φροντίστε να έχετε σπιτικό και όχι του εμπορίου. Αν η κυρά-Μήτσαινα, η γυναίκα του θείου Μήτσου με το λάδι που λέγαμε, φτιάχνει και τραχανά, είστε τυχερές! Διατηρείστε τον σε βάζο στο ψυγείο.

    Μια ακόμη λύση εάν έχετε ξεμείνει από κοτόπουλο ή κρέας, είναι μια ποικιλία λαχανικών (καρότο, πατάτα, σπανάκι, μαρούλι, φασολάκι, κολοκυθάκι, σέλινο) ή ακόμα και σκέτο ζυμαρικό με τυράκι. Μην ξεχνάτε λίγες σταγόνες λεμονιού στο κρέας με τα λαχανικά ή στα σκέτα λαχανικά, για νοστιμιά.
     

  10. Η ώρα του φαγητού πρέπει να είναι ευχάριστη για τα παιδιά. Αποφύγετε να μιλάτε με τον έναν και με τον άλλον, ο τόνος της φωνής σας να μην είναι δυνατός , και γενικά να μην επικρατεί βαβούρα. Κάντε κουβεντούλα με το παιδί, πείτε του ένα παραμύθι, ή ένα τραγουδάκι.
     
  11. Στην περίπτωση που το παιδί δεν είναι και πολύ φαν του φαγητού εφαρμόστε τα εξής:

    Εάν το σπίτι βλέπει σε δρόμο, τοποθετήστε το καρεκλάκι έτσι ώστε να βλέπει προς το δρόμο. Δείξτε του με ενθουσιασμό, τα διερχόμενα αυτοκίνητα, τα παιδάκια, τις γάτες, τους σκύλους και ότι άλλο βλέπουν τα μάτια σας. Αν είστε τυχερές και περάσουν όλα τα προαναφερθέντα, είναι σίγουρο ότι θα καταναλωθεί μια ιδιαίτερα ικανοποιητική ποσότητα. Μην ξεχνάτε τον ενθουσιασμό!

    Έχετε δίπλα σας παιδικά βιβλία. Μόλις δείτε τα δύσκολα, δείξτε του το βιβλίο και τοποθετήστε το στο τραπεζάκι που διαθέτει το καρεκλάκι φαγητού. Δείξτε τις εικόνες μην παραλείποντας τα επιφωνήματα θαυμασμού! Τα παιδικά βιβλία που διαθέτουν εικόνες με αληθινά πρόσωπα και όχι ζωγραφιές αρέσουν πολύ στα μικρά παιδιά. Επίσης και τα βιβλία με παραθυράκια ή ήχους.

    Εάν το παιδί δυσανασχετεί από το πρώτο κουτάλι, ίσως να μην του άρεσε το φαγητό. Θα το καταλάβετε και από την όψη του.

    Μην κάνετε ποτέ το λάθος να ανοίξετε με το χέρι σας το στόμα του παιδιού με το ζόρι. Αυτό μπορεί να προκαλέσει απέχθεια για το θέμα φαγητό στο παιδί.

    Μπορεί να του αρέσει στο καρεκλάκι να έχει και κάποιο παιχνιδάκι, μικρό κατά προτίμηση. Μην κουβαλήσετε το παιδικό πιανάκι για να φάει!

    Φροντίστε να απέχει η μία ώρα γεύματος από την άλλη, για να προλάβει να έχει πεινάσει το παιδί. Εάν πχ δώσατε μία μέρα το δεκατιανό στις 11, μην βάλετε το παιδί να φάει στις 1. Αυτό ισχύει για όλα τα παιδιά είτε είναι του φαγητού, είτε όχι.
     

  12. Μην ταΐζετε τα παιδιά νυσταγμένα. Γνωρίζοντας τι ώρα συνήθως νυστάζει το παιδί, υπολογίστε να το έχετε ταΐσει για να το βάλετε για ύπνο. Εάν σας κοιμηθεί, αφήστε το, και ταΐστε το μόλις ξυπνήσει. Μην το κάνετε όμως σύστημα, γιατί πιθανών να χάνετε γεύματα.
     
  13. Εάν το παιδί δείχνει ότι θέλει να πιάσει το κουτάλι και να φάει μόνο του, βοηθήστε το να το κάνει. Τις πρώτες φορές βάλτε μικρή ποσότητα από το φαγητό, ούτως ώστε αν βρεθεί το φαγητό στο πάτωμα, να μην μείνει το παιδί νηστικό.
     
  14. Εκτός από κάποιο φρούτο ή οτιδήποτε άλλο συνηθίζετε να δίνετε στο παιδί να τρώει το απόγευμα, φροντίστε να του δώσετε και κάτι χορταστικό αρκετή ώρα πριν το βραδινό γάλα, για να είναι γεμάτο το στομαχάκι του τη νύχτα και να κοιμάται καλύτερα. Πχ. Αν του δώσετε κάποιο φρούτο, γύρω στις 5-6 το απόγευμα, δοκιμάστε να του δώσετε και λίγο τραχανά που θα έχετε φτιάξει ή μια φετούλα ψωμάκι με τυράκι ή οτιδήποτε άλλο σας βρίσκεται και αρέσει στο παιδί. Αυτό θα βοηθήσει το παιδί να έχει καλύτερο ύπνο τη νύχτα.
     
  15. Όταν βλέπετε ότι στο παιδί δεν αρέσει κάποιο φαγητό ή για παράδειγμα το φρούτο ή το αυγό, μην εγκαταλείπετε δια παντός. Προσπαθήστε ξανά μετά από λίγες μέρες. Όσον αφορά στα φρούτα, ενδέχεται να μην του αρέσει κάποιος συνδυασμός, οπότε προσπαθήστε με κάποιον άλλο, ή κόβοντας τα φρούτα σε κομματάκια, αν το παιδί έβγαλε δοντάκια. Γενικά αυτό ισχύει με όλα τα φαγητά. Μπορεί να το είδε στραβά και μετά από λίγες μέρες να είναι δεκτικό.
    Γενικά προσπαθήστε να μην αγχώνεστε με το θέμα του φαγητού, γιατί τα παιδιά το διαισθάνονται. Από προσωπική εμπειρία, σας λέω ότι όσες φορές ο άντρας μου, προσπάθησε να ταΐσει με κουτάλι τον δεκαεφτάμηνο γιο μας, δεν είχε μεγάλη επιτυχία. Ο μικρός, ένοιωθε την αγωνία του μπαμπά του, για το αν θα τα καταφέρει να τον ταΐσει και αυτό επηρέαζε και τους δύο.
    Καλή σας όρεξη!

     

    Αφήστε μια απάντηση

    Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *