Οφείλεται στην αλλεργία η ελλιπής πρόσληψη βάρους;

Οφείλεται στην αλλεργία η ελλιπής πρόσληψη βάρους;

Απαντά η Αγλαΐα Παπαδήμα
Πιστοποιημένη σύμβουλος γαλουχίας IBCLC

Καλησπέρα!! Θα ήθελα να σας απευθύνω κι εγώ τα ερωτήματά μου…

Το μωρό μου είναι 5μηνών και 5 ημερών. Θηλάζουμε αποκλειστικά (ξένο γάλα έχω δώσει πολύ λίγο και σε ειδικές περιπτώσεις π.χ χειρουργείο δικό μου).

Μέχρι σήμερα έχει παρουσιάσει διάφορα συμπτώματα αλλεργιών όπως έκζεμα, κνιδωτικό εξάνθημα, αίμα στα κακά, επίμονο σύγκαμα, υπερβολικά αέρια κ.λπ. Η γαστρεντερολόγος που επισκεφθήκαμε πρόσφατα μας είπε μετά το ιστορικό που της πήρε ότι πρόκειται για αλλεργία στο αγελαδινό γάλα και μου έγραψε ειδική διατροφή (στην οποία προσθέτουμε σιγά σιγά διάφορες άλλες τροφές) για να εντοπίσουμε αν παρουσιάζει και κάποια παράλληλη αλλεργία. Μου συνέστησε επίσης αποκλειστικό θηλασμό και τον 6ο μήνα και εισαγωγή στερεών από τον 7 σταδιακά και με ειδικό τρόπο (π.χ. όχι ρυζάλευρο για αρχή αλλά φρούτα, λαχανικά κ.λ.π).

Αυτό που με ανησυχεί είναι ότι και το βάρος της δεν εξελίχθηκε ικανοποιητικά τον τελευταίο 1- 1,5 μήνα. Όταν λέω ικανοποιητικά εννοώ ότι δεν ακολούθησε την καμπύλη της αλλά είναι χαμηλότερα. Είναι φυσιολογικό αυτό; Μπορεί να οφείλεται και στην αλλεργία ή πρέπει να ανησυχήσω για το γάλα μου; (Σημειωτέον ότι πέρασε ίωση κατά την οποία δεν είχε όρεξη για φαγητό και έχασε σε μια βδομάδα 120 γραμμάρια. Παρακάτω σας παραθέτω όλες τις ζυγίσεις της).

Επίσης θέλω να ρωτήσω αν είναι φυσιολογικό που έχει μειώσει κατά πολύ το χρόνο που θηλάζει. Δηλαδή μπορεί και στα 3-4 λεπτά να τελειώσει και δε θέλει άλλο. Είναι αρκετός αυτός ο χρόνος για να πάρει το γάλα που χρειάζεται; Και τρίτο και τελευταίο ερώτημα: Όταν ξεκινήσουμε κρέμες θα ήθελα να αντλώ το γάλα μου και να τις παρασκευάζω με αυτό (θεωρώ ότι είναι το καλύτερο γάλα που μπορώ να βάλω στην κρέμα. Νοστιμότατο και υποαλλεργικό!!!).

Με το θήλαστρο όμως που έχω δυσκολεύομαι τώρα πια που είναι εδραιωμένη η γαλουχία να αντλώ γάλα… πιστεύετε ότι ένα νοσοκομειακό θήλαστρο θα είχε αποτελέσματα;

Ευχαριστώ πολύ για το χρόνο σας!
Διονυσία Π., Ηράκλειο Κρήτης

Η αλλεργία είναι αιτία για χαμηλή πρόσληψη βάρους. Όταν υποχωρήσουν τα συμπτώματα θα το εξετάσετε ξανά το θέμα. Το ότι έχει μειώσει τους χρόνους θηλασμού είναι φυσιολογικό αν δεν υπάρχει άλλος λόγος για να μειώσει γενικά το θηλασμό.

Όταν ξεκινήσετε στερεές τροφές, δεν υπάρχει κανένας λόγος να μπείτε στη διαδικασία των αντλήσεων για να παρασκευάζετε κρέμες. Το μωρό σας μπορεί να θηλάζει όσο γάλα χρειάζεται και στα υπόλοιπα γεύματα θα τρώει φρούτα, λαχανικά, κρέας, όπως προτείνει η γαστρεντερολόγος που το παρακολουθεί.

Καλή συνέχεια!

Τις ερωτήσεις σας προς την επιστημονική μας ομάδα
μπορείτε να τις στέλνετε ΕΔΩ
Φιλικά,
η ομάδα του Μητρικού θηλασμού

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *