Να έφταιγε η επισκληρίδιος νάρκωση;

Να έφταιγε η επισκληρίδιος νάρκωση;

Απαντά ο Γιώργος Αγγελόπουλος

Μαιευτήρας-Χειρουργός-Γυναικολόγος

Γειά σας!

Θα ήθελα να σας ρωτήσω σχετικά με την επισκληρίδιο νάρκωση…

Γέννησα τον Φεβρουάριο 2010 με φυσιολογικό τοκετό, κάνοντας χρήση επισκληριδίου νάρκωσης. Ο τοκετός ξεκίνησε στις 12.20 π.μ. και ολοκληρώθηκε στις 09.20 π.μ. Ο τοκετός εξελίχθηκε αρκετά γρήγορα, όπως μου είπαν, αν και ήταν η πρώτη μου γέννα. Η χρήση της νάρκωσης πραγματοποιήθηκε γύρω στις 6.30-07.00 π.μ. με 7 διαστολή. Λίγο μετά τη χρήση της νάρκωσης η μικρή ”κόλλησε” σε κάποιο σημείο και άργησε πολύ να βγει (περίπου 2 ώρες), ταλαιπωρημένη και μελανιασμένη.

Το ερώτημά μου είναι το εξής: για την καθυστέρηση της εξόδου του μωρού οφείλεται η επισκληρίδιος νάρκωση ή ήταν τυχαίο το γεγονός; Να σημειώσω επιπλέον ότι υπήρξε μικρή αποκόλληση του πλακούντα, αλλά ο γιατρός μου και εγώ θέλαμε να γεννήσω φυσιολογικά (στο μέτρο του δυνατού πάντα), καθώς επίσης πως ο γιατρός μου συνέστησε να μην κάνω χρήση της νάρκωσης όταν τη ζήτησα, γιατί θεωρούσε πως μέσα σε μισή ώρα θα είχα γεννήσει.

Το ερώτημά μου τίθεται για να σκεφτώ πώς θα συμπεριφερθώ σε έναν πιθανό 2ο τοκετό… ναι στην επισκληρίδιο νάρκωση και με τί ρίσκο;

Σας ευχαριστώ!
Μαρία-Κορίνα Σ., Πάτρα

Αγαπητή Μαρία-Κορίνα,

πράγματι ήταν τυχαίο το γεγονός της καθυστερημένης εξόδου του μωρού, οπότε την επόμενη φορά θα μπορείς και πάλι να κάνεις χρήση της επισκληριδίου νάρκωσης.

Τις ερωτήσεις σας προς την επιστημονική μας ομάδα
μπορείτε να τις στέλνετε ΕΔΩ
Φιλικά,
η ομάδα του Μητρικού θηλασμού

2 Σχόλια

  1. Αγαπητέ κύριε,

    Συχνά έχει παρατηρηθεί ενώ ένας τοκετός εξελίσσεται ομαλά ξαφνικά να παρουσιάζεται αδράνεια της μήτρας με αποτέλεσμα να καθυστερεί ο τοκετός, όμως παραμένουν άγνωστοι οι λόγοι που μπορεί να το προκαλούν αυτό και επισήμως δεν έχει ενοχοποιηθεί η επισκληρίδιος για κάτι τέτοιο.

    Η επισκληρίδιος υπάρχει πιθανότητα να επιβραδύνει τον τοκετό αλλά μόνο σε περίπτωση που η μήτρα έχει προδιάθεση να πάθει αδράνεια.

    Δυστυχώς, αυτές οι πιστημονικές λεπτομέρειες δεν μπορούν να αναλυθούν ή/και να επεξηγηθούν λεπτομερώς μέσα από μια ηλεκτρονική απάντηση…

  2. *** έψαξα στο Google με τις λέξεις epidural και delay, και όλα σχεδόν τα αποτελέσματα αναφέρουν την καθυστέρηση του τοκετού ως μία από τις πιο συνηθισμένες παρενέργειες της επισκληρίδιου. Άραγε τι λόγους έχετε και δεν αναφέρετε αυτό τον τόσο γνωστό συσχετισμό?

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *