Μήπως φταίει το γάλα μου που δεν παίρνει βάρος το μωρό;

Απαντά ο Στέλιος Παπαβέντσης
Παιδίατρος, MRCPCH, DCH
Πιστοποιημένος σύμβουλος γαλουχίας IBCLC
www.pediatros-thes.gr

Γεια σας και πάλι! Σας είχα ξαναγράψει με θέμα:”Δεν παίρνει αρκετό βάρος“… Για άλλη μια φορά λοιπόν θα χρειαστώ την πολύτιμη συμβουλή σας!

Ο μικρούλης μου, που είναι τώρα 5 μηνών, δεν παίρνει πολύ βάρος, με το ζόρι 300 γρ το μήνα. Τον προπερασμένο μήνα δε, είχε πάρει μόνο 130 γρ και κατόπιν συζητήσεως με την σύμβουλο θηλασμού εδώ στο Ηράκλειο, πήρα fenugreek, κάναμε μπάνιο μαζί κτλ. Δεν ξέρω αν έχει σχέση και το γεγονός ότι μου ήρθε περίοδος.

Εν πάση περιπτώσει, μετά από μια βδομάδα περίπου αυξήθηκε η παραγωγή μου και ο μικρός δείχνει να χορταίνει. Κάναμε και γενική αίματος-ούρων και καλλιέργεια και ήταν καθαρές.

Αυτό όμως τι σημαίνει; Ότι το γάλα μου δεν είναι αρκετά θρεπτικό; Δεν καταλαβαίνω γιατί παίρνει τόσο λίγο βάρος… Ελπίζω εσείς να μπορέσετε να με βοηθήσετε γιατί έχει γίνει αιτία τσακωμού με τον σύζυγο, ο οποίος επιμένει για συμπλήρωμα…
Κωνσταντίνα Κ
., Ηράκλειο Κρήτης

Αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι το μωρό έχει πέσει από τη γέννηση περίπου 2 καμπύλες βάρους, άρα όντως υπάρχει θέμα.

Θα πρέπει να συνεργαστείτε στενά με παιδίατρο και σύμβουλο γαλουχίας, για να δείτε μήπως υπάρχει οργανικό πρόβλημα στο παιδί ή μήπως μπορεί ο θηλασμός να γίνει αποτελεσματικότερος.

Μέσα στις επιλογές στην ηλικία αυτή είναι να ξεκινήσετε ένα με δύο γεύματα την ημέρα σε φρούτα και λαχανικά σταδιακά. Εάν χρειάζεται κάτι παραπάνω από το μητρικό γάλα, στερεές τροφές είναι πιθανόν προτιμότερες σε αυτήν την φάση παρά ξένο γάλα.

Τις ερωτήσεις σας προς την επιστημονική μας ομάδα
μπορείτε να τις στέλνετε ΕΔΩ

Φιλικά,
η ομάδα του Μητρικού θηλασμού

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *