Κοιλιοκάκη και θηλασμός

Απαντά ο Στέλιος Παπαβέντσης
Παιδίατρος, MRCPCH, DCH
Πιστοποιημένος σύμβουλος γαλουχίας IBCLC
www.pediatros-thes.gr

Καλημέρα,
Είμαι 29 χρονών και πάσχω από κοιλιοκάκη από 2 ετών.

Το αγοράκι μου είναι μόλις 2 μηνών και το θηλάζω κανονικά από το μαιευτήριο.

Το γάλα μου και η ροή του έστρωσε όταν ο μικρός ήταν 22 ημερών. Εκείνη την περίοδο για σχεδόν 8 ημέρες χρειάστηκε να του δώσω συμπλήρωμα περίπου 40 με 60ml σε 2 από τα 7 γεύματα που έκανε. Τώρα είμαστε σταθερά στα 5 γεύματα και παίρνει συμπλήρωμα στα 3 τελευταία και αυτό γιατί ύστερα από 1,5 ώρα θηλασμού μου δείχνει ότι πεινάει ακόμα. Το σίγουρο είναι ότι το πρώτο τέταρτο του θηλασμού παίρνει αρκετή ποσότητα.

Θα ήθελα να ρωτήσω κατά πόσο επηρεάζει το συμπλήρωμα στην εμφάνιση της κοιλιοκάκης στον μικρό μου ή καλύτερα, πόσο καλό κάνει ο θηλασμός με αποτέλεσμα να μην δημιουργήσει δυσανεξία στην γλουτένη και την λακτόζη και αν αυτό αληθεύει ή δεν παίζει κανένα ρόλο.

Σας ευχαριστώ πολύ.Σοφία Μ., Πειραιάς

Αγαπητή Σοφία,

Το μωρό σας έχει τόσο μικρότερες πιθανότητες να εμφανίσει κοιλιοκάκη όσο πιο αποκλειστικός είναι ο θηλασμός του για έξι μήνες και όσο περισσότερο συνεχίσει ο θηλασμός του μετά τους έξι μήνες με παράλληλη εισαγωγή στερεών τροφών.

Πρέπει να αποφύγετε την πρώιμη εισαγωγή γλουτένης στην διατροφή του, αυτό να γίνει μετά τους 6 1/2 – 7 μήνες.

Για τους παραπάνω λόγους είναι σημαντικό να έχετε σωστή καθοδήγηση και ενθάρρυνση από τους ειδικούς που παρακολουθούν το παιδί σας, επίσης θα σας οφελούσε εάν απευθυνόσασταν σε σύμβουλο γαλουχίας IBCLC για να δείτε πως μπορεί ο θηλασμός να γίνει αποτελεσματικότερος και αποκλειστικός.

Τις ερωτήσεις σας προς την επιστημονική μας ομάδα
μπορείτε να τις στέλνετε ΕΔΩ

Φιλικά,
η ομάδα του Μητρικού θηλασμού

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *