Φυσιολογικός τοκετός μετά από δυο καισαρικές

Απαντά ο Γιώργος Αγγελόπουλος

Μαιευτήρας-Χειρουργός-Γυναικολόγος

Καλησπέρα, είμαι μια νέα γυναίκα 30 ετών υγιείς απόλυτα. Απέκτησα το πρώτο μου παιδάκι σε ηλικία 25 ετών το μωρό ήρθε στην 35 εβδομάδα λόγο μιας αλλεργίας (κάτι σπυράκια που ξεκίνησαν από την κοιλία και εξαπλώθηκαν) γέννησα σε κλινική κι ο γιατρός αφού μου έσπασε τα νερά με άφησε μόνο μια ώρα και μου είπε ότι δεν πιστεύει ότι θα κάνω διαστολή και έτσι μου έκανε καισαρική.

Το δεύτερο παιδί μου ήρθε μετά από 4 χρόνια, ο γιατρός μου είπε ότι θα πάμε φυσιολογικά και στο τέλος φοβήθηκε και άρχισε να μου λέει ότι λέπτυνε το τοίχωμα της μήτρας και δεν γίνεται φυσιολογικά, (είχα συσπάσεις συνέχεια και στα δυο παιδιά μου παρόλο που έπαιρνα φάρμακα ) ενώ θα πήγαινα με ραντεβού να μου το πάρουν με καισαρική με έπιασαν πόνοι τελικά μου βάλανε ορό μου σταματήσανε τους πόνους και το πήραν καισαρική.

Θέλω να αποκτήσω ένα ακόμα παιδί, όνειρο μου ένας φυσιολογικός τοκετός θα μπορούσε άραγε γιατρέ μου να γίνει πραγματικότητα κάτι τέτοιο;
Ευαγγελία Π., Ξάνθη

Αγαπητή Ευαγγελία,

Είναι πολλοί οι παράγοντες που ορίζουν το κατά πόσο μπορεί μια γυναίκα να γεννήσει φυσιολογικά μετά από καισαρική, πόσο μάλλον στη δική σου περίπτωση μετά από 2 καισαρικές που δεν είναι απλά τοκετός αλλά χειρουργικές επεμβάσεις!

Εξαρτάται από την απόσταση των τοκετών, την κατάσταση της μήτρας, την ηλικία αλλά και την υγεία σου τότε και πολλά άλλα. Δύσκολα θα το αναλάβει κάποιος γιατρός, όμως αν έχει την ανάλογη εμπειρία και υπάρχουν ενδείξεις πώς κάτι τέτοιο είναι εφικτό και φυσικά αν όλα εξελιχθούν ομαλά στον τοκετό τότε, υπάρχει πιθανότητα να συμβεί!

Τις ερωτήσεις σας προς την επιστημονική μας ομάδα
μπορείτε να τις στέλνετε ΕΔΩ
Φιλικά,
η ομάδα του Μητρικού θηλασμού

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *