Έχει φυσιολογική ανάπτυξη το μωρό μου;

Έχει φυσιολογική ανάπτυξη το μωρό μου;

Απαντά η Gabi Grupe-Κανελλοπούλου
Πιστοποιημένη σύμβουλος γαλουχίας IBCLC
www.gabi.gr

Το μωράκι μου, 2 μηνών, γεννήθηκε 3400 κιλά και τον 2ο μήνα είναι 5120 κιλά. Τον πρώτο μήνα πήρε 1100 κιλά ενώ το δεύτερο 700 γραμμάρια περίπου. Είναι φυσιολογικό; Να ενημερώσω ότι τον πρώτο μήνα το παιδί κατάπινε και από τα δύο στήθη και θήλαζε πολύ συχνά.

Από τον πρώτο μήνα και μετά αισθάνθηκα μείωση της παραγωγής του γάλακτος παρόλο που το θήλαζα πολύ συχνά και μείωση του όγκου του ενός στήθους καθώς και τη μαλάκωση αυτού.

Το στήθος που είναι μικρό και μαλακό όμως παθαίνει συχνά κλείσιμο των πόρων με τις γνωστές συνέπειες, πόνο, άσπρα σημάδια πάνω στη θηλή κλπ. Επειδή έτρωγε πολύ συχνά προσπάθησα να του αυξήσω την ώρα ανάμεσα στα γεύματα και να το αφήνω να τρώει πιο πολύ. Έτσι αισθάνομαι το στήθος μου πιο γεμάτο κάθε φορά που είναι να φάει.

Αν δεν πήρε το σωστό βάρος τι πρέπει να κάνω; Να το ταΐζω πιο συχνά; Επίσης να πω ότι δεν είναι όλη τη μέρα έτσι. Θα φάει, θα φάει και μετά μπορεί να κοιμηθεί και για τρεις ώρες. Υπάρχουν όμως μέρες που τρώει όλη τη μέρα ασταμάτητα.

Πιστεύετε ότι πρέπει να δώσω συμπλήρωμα ή να περιμένω τη ζύγιση και του τρίτου μήνα;
Ηλιάνα Π., Μαγνησία

Καλημέρα Ηλιάνα,

Μην ανησυχείς, από τις ζυγίσεις φαίνεται ότι το μωράκι σου αναπτύσσεται φυσιολογικά. Μην δώσεις συμπλήρωμα αλλά θήλαζε πιο συχνά.

Καλύτερα να μην κοιτάς το ρολόι αλλά το μωρό, που έχει ένστικτο και ξέρει τι χρειάζεται. Το μωράκι σου μπορεί να περνάει μια φάση ραγδαίας ανάπτυξης, όπου τα μωρά θηλάζουν πιο συχνά για να αυξηθεί το γάλα και να καλυφθούν η αυξανόμενες ανάγκες τους. Να την ταΐζεις όποτε θέλει και για όση ώρα θέλει.

Η ποσότητα του γάλακτος που παράγεις εξαρτάται από το πόσο συχνά αδειάζεις το στήθος σου. Προσπάθησε να την ταΐζεις και από τα δύο στήθη κάθε φορά, φροντίζοντας να έχει «αδειάσει» καλά το πρώτο στήθος πριν προσφέρεις και την άλλη μεριά.

Το ότι το στήθος σου έχει μαλακώσει είναι απολύτως φυσιολογικό να συμβαίνει στους 2 μήνες, όπου το γάλα σου έχει εγκατασταθεί.

Οι συχνοί θηλασμοί εξασφαλίζουν ότι το μωρό παίρνει αρκετό γάλα.

Τις ερωτήσεις σας προς την επιστημονική μας ομάδα
μπορείτε να τις στέλνετε ΕΔΩ
Φιλικά,
η ομάδα του Μητρικού θηλασμού

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *