Φταίει ο θηλασμός για το χαμηλό βάρος του μωρού;

Φταίει ο θηλασμός για το χαμηλό βάρος του μωρού;

Απαντά η Gabi Grupe-Κανελλοπούλου
Πιστοποιημένη σύμβουλος γαλουχίας IBCLC
www.gabi.gr

Το μωρό μου (κοριτσάκι) είναι 8 μηνών. Το θήλασα αποκλειστικά μέχρι 4 μηνών, από 4 μέχρι 6 μηνών αντικαταστήσαμε 1 γεύμα με ξένο (όταν επέστρεψα στη δουλειά), και από τον 6 μήνα και μετά ξεκινήσαμε στερεές τροφές. Τώρα θηλάζει πρωί και βράδυ. (Το πρωί τρώει φαρίν λακτέ, το μεσημέρι κρεατοχορτόσουπα, το απόγευμα φρούτο).

Μέχρι τον 4-5 μήνα ακολουθούσε την καμπύλη του μέσου όρου βάρους. Στη συνέχεια το βάρος της αυξανόταν με μικρότερους ρυθμούς, και από τον 7ο στον 8ο μήνα έβαλε ελάχιστο βάρος (50γρ περίπου). Είναι 7 κιλά.

Ο γιατρός μας δεν ανησυχεί διότι (α) το μωρό τρώει με όρεξη και (β) είναι γερό, δυνατό, κάθεται καλά. Μας είπε εάν έχει όρεξη να του δίνουμε λίγη περισσότερη ποσότητα φαγητού, και να το αφήνω να θηλάζει όσο θέλει.

Εγώ εμπιστεύομαι το γιατρό μου, μια άλλη άποψη όμως που άκουσα (από άλλο γιατρό, που δεν έχει καν δει το μωρό) είναι ότι φταίει ο θηλασμός για το χαμηλό βάρος, αφού ίσως το γάλα μου πλέον να μην καλύπτει τις ανάγκες του μωρού, και ότι είναι κρίμα να σταματήσει η ανάπτυξη του μωρού.

Τι πιστεύετε;
Παναγιώτα Σ., Λευκωσία

Καλημέρα Παναγιώτα,

Αφού εμπιστεύεσαι τον παιδίατρο σου, που παρακολουθεί και το παιδί σου και έτσι μπορεί να έχει και μια πιο υπεύθυνη γνώμη, μην ψάχνεις για την γνώμη άλλων. Μόνον θα μπερδευτείς.

Ο παιδίατρος σου, σου λέει πολύ σωστά να θηλάζει το κοριτσάκι σου όποτε θέλει. Εσύ γιατί το θηλάζεις μόνο πρωί και βράδυ;

Τον πρώτο χρόνο το μητρικό γάλα είναι η πιο σημαντική τροφή για το μωρό. Επειδή το μητρικό γάλα είναι η πιο σημαντική τροφή τον πρώτο χρόνο, δεν αντικαθιστάς τους θηλασμούς. Πρώτα θηλάζεις και μετά ταΐζεις.

Για να είσαι σίγουρη λοιπόν ότι το κοριτσάκι σου παίρνει αρκετό γάλα, καλό θα ήταν να μην την περιορίζεις, αλλά να την θηλάζεις όποτε θέλει και για όση ώρα θέσει. Στην περίπτωση σου μπορείς να αντικαταστήσεις το γεύμα του συμπληρώματος με φαγητό.

H έτοιμες κρέμες δεν προσθέτουν κάποια θρεπτική αξία στο διαιτολόγιο του μωρού. Δίνοντας τις αντικαθιστάς το μητρικό γάλα, με κάτι που δεν έχει την ίδια διατροφική αξία και που πιθανώς να έχει και ζάχαρη.

Τις ερωτήσεις σας προς την επιστημονική μας ομάδα
μπορείτε να τις στέλνετε ΕΔΩ
Φιλικά,
η ομάδα του Μητρικού θηλασμού

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *