Άρνηση θεραπείας λόγω θηλασμού

Απαντά ο Στέλιος Παπαβέντσης
Παιδίατρος, MRCPCH, DCH
Πιστοποιημένος σύμβουλος γαλουχίας IBCLC
www.pediatros-thes.gr

Τα τελευταία χρόνια υποφέρω από αβάσταχτους πόνους στην σπονδυλική μου στήλη σε σημείο να καθηλώνομαι κατά καιρούς για 2-3 εβδομάδες στο κρεβάτι.Πέρυσι έκανα αξονική τομογραφία, δεν είναι κάτι το πολύ σοβαρό όμως επιβάλλεται να πάρω κάποια φάρμακα για να γίνω καλά. Τώρα βρίσκομαι ξανά κατάκοιτη, δεν μπορώ ούτε να σηκωθώ και φυσικά πονάω!!!

Εκεί που θέλω να καταλήξω είναι ότι δεν μπορώ να πάρω φαρμακευτική αγωγή γιατί αρνούμαι να διακόψω τον θηλασμό.Όλοι με μαλώνουν και με κατηγορούν ότι για την κατάσταση μου υπεύθυνη είμαι εγώ που δεν κόβω τον θηλασμό για να πάρω φάρμακα, πώς είναι ανόητο και ανώφελο να θηλάζω ακόμη, πως δημιουργώ εξάρτηση στο παιδί κλπ.

Η αλήθεια είναι ότι νιώθω κι εγώ μεγάλη εξάρτηση και δυσκολεύομαι να διακόψω οριστικά αυτή την υπέροχη διαδικασία και μοναδική σχέση που υπάρχει ανάμεσα σε μένα και στο παιδί μου. Είναι κάτι που δεν θα το ξαναζήσω ποτέ και θα μου λείψει!

Πρέπει να επισημάνω ότι το παιδί δεν έχει πιει ποτέ ξένο γάλα, δεν ξέρει καν τι είναι το μπιμπερό και το κυριότερο, ότι έχει κλείσει τα 2 χρόνια, είναι σχεδόν 25 μηνών. Τώρα είναι και για εκείνο δύσκολο να “ξεχάσει” το στήθος μου γιατί μόνο αυτό γνωρίζει, μόνο μ’ αυτό αποκοιμιέται…

Είμαι σε αδιέξοδο, από τη μια υποφέρω πονώντας από την άλλη θα μου λείψει πολύ ο θηλασμός και όλο αυτό που ζω με το παιδί μου. Ξέρω βέβαια πως κάποτε πρέπει να σταματήσει…

Πείτε μου σας παρακαλώ, ποια είναι η γνώμη σας για τον θηλασμό σε σχέση με τη χρονική διάρκειά του. Θεωρείτε υπερβολή την επιμονή μου να εξακολλουθήσω να θηλάζω κι αν όχι τι πιστεύετε πως πρέπει να κάνω στην περίπτωσή μου;

Ελπίζω να μη σας κούρασα, ευχαριστώ πολύ.
Νατάσα Β., Σκόπελος Μαγνησίας

Αγαπητή Νατάσα,

η διάρκεια του θηλασμού συνιστάται να είναι τουλάχιστον δύο χρόνια, χωρίς ανώτερο όριο επιβαλλόμενο, για όσο θέλουν μητέρα και παιδί.

Κάνετε λάθος να μην λαμβάνετε θεραπεία για το πρόβλημά σας. Ο θηλασμός δεν είναι λόγος για να μην θεραπεύεται μια μητέρα! Πηγαίνετε σε καλό ορθοπεδικό και συζητήστε επιλογές φαρμακευτικής αγωγής. Γράψτε τις φαρμακευτικές ουσίες στα αγγλικά που σας πρότεινε -όχι μία επιλογή αλλά πολλές- και στείλτε μου πάλι μήνυμα να σας πω εάν μπορείτε να τα πάρετε.

Πρακτικά η μητέρα που θηλάζει νήπιο μπορεί να πάρει την συντριπτική πλειοψηφία των φαρμάκων χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα για το παιδί. Επίσης τα συνήθη φάρμακα που δίνονται σε αρθροπάθειες -μη στεροειδή αντιφλεφμονώδη, κορτιζόνη κλπ- είναι συμβατά με την γαλουχία ακόμα και νεογέννητου!

Είμαι σίγουρος ότι, από έλλειψη σωστής ενημέρωσης, χωρίς λόγο δεν θεραπεύετε τους πόνους σας και χωρίς λόγο αιτιολογείτε αυτήν την μη θεραπεία “λόγω θηλασμού”.

Γεια σας και πάλι γιατρέ!
Σας ευχαριστώ πάρα πολύ που απαντήσατε στο μήνυμα που σας έστειλα.

Πρέπει να σας πω ότι παρηγορήθηκα και ανακουφίστηκα πολύ από τα γραφόμενά σας διότι μέχρι τότε ουδέποτε κανένας γιατρός δεν μου είχε πει ότι μια μάνα που θηλάζει δεν είναι καταδικασμένη να υποφέρει από πόνους λόγω του ότι δεν μπορεί να πάρει φάρμακα, απεναντίας όλοι ήταν κατηγορηματικοί πως θηλάζουσα και φάρμακα δεν συνάδουν!

Καθυστέρησα λίγο να σας απαντήσω για τα φάρμακα που πρέπει να πάρω διότι έκανα εκ νέου μαγνητική τομογραφία και περίμενα τα αποτελέσματα αυτής καθώς επίσης και την καινούρια φαρμακευτική αγωγή του γιατρού μου.

Λοιπόν μου συνέστησε να πάρω μη στεροειδή αντι-φλεγμονώδη φάρμακα και πιο συγκεκριμένα το ARCOXIA 120mg και στη συνέχεια αν δεν δω βελτίωση να πάρω ενέσεις DYNASTAT 40 mg.

Παρέλειψα βέβαια να σας αναφέρω την αιτία όλων αυτών:υπάρχει μια φλεγμονή στη σπονδυλική μου στήλη (υγρό) η οποία προκαλεί αυτούς τους ανυπόφορους πόνους και με καθιστά σχεδόν ανίκανη να σταθώ όρθια.

Πείτε μου σας παρακαλώ και πάλι, αν αυτά τα φάρμακα είναι κατάλληλα ή μήπως είναι βλαβερά για το παιδί μου (μέσω του θηλασμού). Φαντάζομαι βέβαια σύμφωνα με αυτά που μου γράψατε και με παραπέμψατε να δω πως δεν θα είναι επικίνδυνα (ως ΜΣΑΦ).

Σας δίνω τα θερμά μου συγχαρητήρια για την κατάρτισή σας και για το ότι επιτέλους υπάρχει κάποιος που έχει τη γνώση να απαντήσει με υπευθυνότητα σε τέτοιου είδους ερωτήματα χωρίς να δημιουργεί ανυπόστατες φοβίες και λανθασμένες αποφάσεις όπως πολλές φορές έχει συμβεί στο παρελθόν με άλλους γιατρούς.

Στην δική μου περίπτωση, έμεινα για πολύ καιρό πονώντας δίχως να μπορεί να με βοηθήσει κανείς, απλά και μόνο επειδή όλοι οι γιατροί ακόμη και ο παιδίατρος μου, απαγόρευαν κατηγορηματικά να πάρω φάρμακα λόγω θηλασμού, εκτός από Depon.!

Σκεφτείτε ότι θα μπορούσα να είχα διακόψει τον θηλασμό εξαρχής για να πάρω τα φάρμακα για να πάψω να πονάω και φυσικά για να θεραπευτώ και να είχα στερήσει από το παιδί μου το αναφαίρετο δικαίωμα να θηλάσει!!! Απλά (αν και δεν είναι καθόλου απλά) εγώ προτίμησα να πονάω και να μένω για ολόκληρες εβδομάδες στο κρεβάτι αρκεί να εξακολουθήσω να θηλάζω.

Παροδηγήθηκα. Είχα λάθος πληροφόρηση. Εγώ όμως δεν είμαι γιατρός γι’ αυτό και αποτάθηκα σε ειδικούς. Μάταιο όμως όπως αποδείχτηκε, διότι όλοι με οδήγησαν σε λάθος απάντηση…

Είστε ο μόνος που μου είπε κάτι παρήγορο και …”αναλγητικό” και το κυριότερο: ουσιώδες! Γι’ αυτό και πάλι σας συγχαίρω και σας ευχαριστώ τόσο για μένα την ίδια, όσο και εκ μέρους του παιδιού μου το οποίο χάρη στη δική σας σωστή ενημέρωση θα εξακολουθήσει να απολαμβάνει το γλυκό και ζεστό γάλα της μαμάς του και δεν θα το στερηθεί έτσι απότομα και αναίτια λόγω της κακής πληροφόρησης που είχα…

Kαι τα δύο (arcoxia dynastat) είναι στην κατηγορία Risk Level 1 – moderately safe, το οποίο για ένα παιδί δύο ετών που θηλάζει σημαίνει ΑΣΦΑΛΗ.

Καλή συνέχεια


Τις ερωτήσεις σας προς την επιστημονική μας ομάδα
μπορείτε να τις στέλνετε ΕΔΩ
Φιλικά,
η ομάδα του Μητρικού θηλασμού

1 Σχόλιο

  1. *** εκτός από τα φάρμακα υπάρχουν άλλοι πολύ αποτελεσματικοί τρόποι θεραπείας για το πρόβλημα που περιγράφει η Νατάσα.
    Γιώργης Τουφεξής (Yorgis Toufexis), σωματο-ψυχοπαιδαγωγός, σωματο-ψυχοθεραπευτής.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *