Απορίες για θηλές σιλικόνης και μαστίτιδα

Απαντά η Αγλαΐα Παπαδήμα
Πιστοποιημένη σύμβουλος γαλουχίας IBCLC

Καλησπέρα

Είμαι νέα μανούλα κι έχω ένα κοριτσάκι 28 ημερών, θηλάζω αποκλειστικά κι από την αρχή του θηλασμού χρησιμοποίησα θηλές σιλικόνης διότι δεν έπιανε τη θηλή μου. Ακόμα και τώρα, λίγες φορές καταφέρνει να πιάσει τη θηλή μου και έτσι συνεχίζω με τη σιλικόνη.

Η ερώτησή μου είναι η εξής, αν δεν έχω ούτε εγώ ούτε το μωρό μου πρόβλημα με αυτόν τον τρόπο θηλασμού, μπορεί να δημιουργηθεί κάποιο πρόβλημα στο γάλα μου, π.χ. να λιγοστέψει;

Επίσης θηλάζω κάθε φορά από τον ένα μαστό(εναλλάξ) μέχρι το μωρό μου να σταματήσει από μόνο του, περίπου στο μισάωρο, και μετά από κάθε θηλασμό σχεδόν χρησιμοποιώ θήλαστρο έτσι ώστε να αδειάζω εντελώς το στήθος μου. Είναι σωστή ή λάθος αυτή η κίνηση;

Θα ήθελα ακόμα να με βοηθήσετε με ένα άλλο θέμα. Πριν μερικές μέρες εμφάνισα πέτρωμα στο δεξί μαστό και πυρετό (έως 38.5) κατά τη διάρκεια της ημέρας, αλλά με τη βοήθεια του συζύγου μου που μου έκανε μασάζ, αντιμετωπίστηκε. Μετά από 2 μέρες όμως μου συνέβη το ίδιο σχεδόν στον αριστερό μαστό μαζί με κοκκίνισμα σε κάποια σημεία και πυρετό, με αποτέλεσμα ο γιατρός μου να μου συστήσει να πάρω αντιβίωση (ceclor 500 ανά 8ωρο) χωρίς να σταματήσω το θηλασμό.

Ο λόγος που πιστεύω ότι συνέβη αυτό είναι διότι το μωράκι μου ενώ την ημέρα τρώει ανα 3-4,5 ώρες, το βράδυ μπορεί να κάνει μέχρι και 6 (δεν την ξυπνάω τα βράδια μετά από προτροπή του παιδιάτρου) με αποτέλεσμα να κάνω να θηλάσω από τον ένα μαστό μέχρι και 11 ώρες. Τώρα είμαι καλύτερα αλλά θα ήθελα να μου πείτε τι να κάνω για μη μου ξανασυμβεί κάτι τέτοιο στο μέλλον.

Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων
Χριστίνα Κ., Πόρος Τροιζήνας

Θα ήταν καλό να θηλάζετε και από τους δύο μαστούς στο τελευταίο γεύμα του μωρού για να μην έχετε αυτό το μεγάλο διάστημα τον 11 ωρών που σας δημιουργεί το πρόβλημα της υπερφόρτωσης.

Παρακαλώ εξηγείστε γιατί αντλείτε μετά από κάθε θηλασμό. Νιώθετε ότι οι μαστοί είναι υπερφορτωμένοι και δεν αντέχετε;

Όταν έχετε μαστίτιδα είναι καλύτερα να ξεκινάτε όλα τα γεύματα από το προσβεβλημένο στήθος για να βοηθήσετε να υποχωρήσει πιο γρήγορα η φλεγμονή.

Περιμένω την απάντησή σας.

Καλησπέρα,
Ευχαριστώ για την απάντηση σας όσον αφορά το θέμα της μαστίτιδας αλλά δεν μου απαντήσατε στο θέμα των ψευδοθηλών.

Ο λόγος που αντλώ με το θήλαστρο μετά το θηλασμό είναι με τη λογική ότι αν το μωρό δεν αδειάζει στο 100% το μαστό αλλά στο 70-80%, τότε πιθανόν να ελαττωθεί η παραγωγή διότι ο μαστός πιθανόν να κατεβάσει την παραγωγή σε αυτό το 70-80%.

Επιπλέον υπάρχουν φορές που το μωρό μου δεν τρώει αρκετά καλά (συνήθως γιατί αποκοιμιέται και δεν ξυπνάει με τίποτα) και τότε αισθάνομαι ακόμα φορτωμένο το μαστό, μερικές φορές με κάποια σημεία ακόμα σκληρά και με το άγχος του πετρώματος, κοιτάζω να αντλώ το υπόλοιπο…

Τώρα προσπαθώ αφού την θηλάσω από το ένα (25-30 λεπτά) να τη βάλω λίγο και στο δεύτερο (5-10 λεπτά) για να το ξεφορτώσει κάπως.

Όσον αφορά τον τελευταίο θηλασμό, μου είπατε να της δίνω και από τα δύο. Δηλαδή όπως την θηλάζω τώρα, κανονικά από το ένα και λίγο από το άλλο, ή το ίδιο κι από τα δύο, δηλαδή 15 και 15 λεπτά περίπου;

Σας ευχαριστώ και πάλι.

Γράψατε ότι το μωρό δεν καταφέρνει να θηλάσει χωρίς ψευδοθηλές. Αφού αυτός είναι ο μόνος τρόπος που θηλάζει δεν έχετε επιλογή, οπότε συνεχίζετε έτσι.

Με τις αντλήσεις δημιουργείτε πρόβλημα υπερπαραγωγής και ήδη αδυνατείτε να το διαχειριστείτε (μαστίτιδα, πετρώματα). Επιπλέον ξοδεύετε πολύτιμο χρόνο για να δημιουργήσετε το πρόβλημα.

Η παραγωγή σας πρέπει να μειωθεί και αυτό μπορεί να συμβεί μόνο αν δεν αδειάζετε το στήθος μετά το θηλασμό. Αν νιώθετε δυσφορία, θα πρέπει να αντλήσετε μόνο ελάχιστο, τόσο ώστε να ανακουφιστείτε.

Για τον τελευταίο θηλασμό είναι καλά να νιώθετε το στήθος περίπου στην ίδια κατάσταση, δηλαδή το ίδιο φορτωμένο ή το ίδιο άδειο και από τις δύο πλευρές.

Καλή συνέχεια

Τις ερωτήσεις σας προς την επιστημονική μας ομάδα
μπορείτε να τις στέλνετε ΕΔΩ

Φιλικά,
η ομάδα του Μητρικού θηλασμού

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *