Βραδινά ξυπνήματα. Πώς να το αντιμετωπίσουμε;

Απαντά ο Στέλιος Παπαβέντσης
Παιδίατρος, MRCPCH, DCH
Πιστοποιημένος σύμβουλος γαλουχίας IBCLC
www.pediatros-thes.gr

Η κορούλα μας έχει κλείσει τους 10 μήνες και έχουμε αρκετό πρόβλημα με τον ύπνο. Από τον 8ο μήνα έως και σήμερα ξυπνάει κάθε τρεις ώρες (συνήθως κοιμάται στις 20:00 με 20:30) και από τις 5 τα ξημερώματα έως τις 7:30, που θα σηκωθεί για την ημέρα, ξυπνάει κάθε μισή με μία ώρα. Όλο αυτό μας έχει αποδεκατίσει.

‘Οταν ξυπνάει κλαίει γοερά και συνεχίζει και όταν την πάρουμε αγκαλιά. Την θηλάζω στα περισσότερα ξυπνήματα της αλλά 1-2 φορές μπορεί να την ηρεμήσει και ο πατέρας της. Όταν κλαίει δεν θέλει ούτε στήθος. Κλαίει σπαρακτικά και σε κάποια στιγμή απλά σταματάει. Να σημειώσω ότι δεν την έχουμε αφήσει ποτέ μόνη της στο κρεβάτι να κλαίει (είμαστε ενάντια αυτής της μεθόδου).

Ψάχνουμε κυρίως τον λόγο που γίνετε όλο αυτό και έναν τρόπο για να το αντιμετωπίσουμε. Την ημέρα θα κοιμηθεί δύο φορές, μία στις 11:00 και μία στις 17:00, από μισή έως μία ώρα. Στο σύνολο της ημέρα νομίζουμε ότι δεν κοιμάται αρκετά αλλά τι μπορούμε να κάνουμε;

Κάνει τρία γεύματα και θηλάζει άλλες τρεις φορές κατά την διάρκεια της ημέρας. Υπάρχει περίπτωση να προσπαθήσει να διατηρήσει την γαλουχία και για αυτό τα νυχτερινά ξυπνήματα; Επίσης τον τελευταίο μήνα έβγαλε τα 2 πρώτα της δόντια.

Χρειαζόμαστε μια λύση. Δεν έχουμε καθόλου κοινωνική ζωή, γιατί και εμείς για να ξεκουραστούμε, κοιμόμαστε από τις 22:00 και την ημέρα είμαστε εκνευρισμένοι από τα ξενύχτια. Αυτό που με τρομάζει περισσότερο είναι ότι σε δύο μήνες θα ξεκινήσω την δουλειά μου. Πρέπει μέχρι τότε να έχει φτιάξει το νυχτερινό ωράριο. Δεν με νοιάζει να ξυπνάει για να την θηλάσω μία ή δύο φορές. Αλλά μέχρι εκεί.

Σε τι μπορεί να οφείλετε αυτή η συμπεριφορά και πως να το αντιμετωπίσουμε;
Ευχαριστώ.
Μαρία Γ., Κυκλάδες

Στους δέκα μήνες τα μωρά έχουν συνήθως χειροτεύρευση στον ύπνο τους, λόγω πολλών ταυτόχρονων παραγόντων: έκφυση οδόντων, άγχος αποχωρισμού, ανάγκες σε θηλασμό, κρυώματα.

Είναι ψευδές αυτό που λέγεται ότι ο ύπνος του παιδιού “στρώνει” μετά τους πρώτους μήνες. Φυσικά υπάρχουν παιδιά και παιδιά, για να προλάβω αποκρίσεις.

Ως οικογένεια πρέπει να αποφασίσετε τι λειτουργεί και τι όχι στην περίπτωσή σας. Μέσα στις πιθανές επιλογές είναι και να κοιμάται – υπό ασφαλείς προϋποθέσεις – μαζί σας.

Τις ερωτήσεις σας προς την επιστημονική μας ομάδα
μπορείτε να τις στέλνετε ΕΔΩ

Φιλικά,
η ομάδα του Μητρικού θηλασμού

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *