Με την εισαγωγή στέρεων τροφών μειώνεται το γάλα;

Απαντά η Αγλαΐα Παπαδήμα
Πιστοποιημένη σύμβουλος γαλουχίας IBCLC

Καλημέρα,
θα ήθελα να ρωτήσω αν τώρα που αρχίσαμε φρουτόκρεμα το πρωί και κρέμα το απόγευμα (εδώ και 5 μέρες την κρέμα και από σήμερα την φρουτόκρεμα) μου μειωθεί το γάλα και δεν φτάνει να ταΐσω το μωρό μου τα υπόλοιπα γεύματά του.

Τώρα που σταμάτησα αυτά τα 2 γεύματα το στήθος μου πρήζεται πολύ και με πονάει λίγο, φοβάμαι μήπως μου μειωθεί το γάλα μου. Ισχύει κάτι τέτοιο;

Στην αρχή για να μην κόψω τελείως αυτό το γεύμα, τον θήλαζα λίγο μετά την κρέμα αλλά του έπεφτε πολύ και μου έβγαζε λίγο γάλα. Η παιδίατρος μου είπε να του δίνω 150 gr και νερό όχι γάλα (εγώ του έδινα περίπου 100 και γάλα).

Θα μου κοπεί το γάλα άμα κόψω τελείως τα γεύματα αυτά;
Ευχαριστώ
Νικολίτσα Τ., Αγ. Δημήτριος


Σύμφωνα με τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, το δεύτερο εξάμηνο της ζωής του παιδιού ο θηλασμός πρέπει να είναι ελεύθερος και ανεμπόδιστος ημέρα και νύχτα.

Οι στερεές τροφές είναι συμπληρωματικές του θηλασμού, δεν αντικαθιστούν το θηλασμό. Η αντικατάσταση των γευμάτων τόσο πρόωρα μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην παραγωγή όλου του 24ωρου, ειδικά για ένα μωρό που θηλάζει λίγο όπως το δικό σας.

Υπάρχουν αρκετές μελέτες που δείχνουν ότι η πρόωρη εισαγωγή προϊόντων αγελαδινού γάλακτος στη διατροφή του παιδιού, ευθύνονται για την αύξηση της συχνότητας αλλεργιών σε αυτά τα προϊόντα.

Επίσης είναι γνωστές οι αρνητικές επιπτώσεις της ζάχαρης στην υγεία του παιδιού, ειδικά όταν η εισαγωγή γίνεται τόσο πρώιμα. Επιπλέον, τεχνητά αρώματα όπως η αιθυλοβανιλίνη, δεν γνωρίζουμε κατά πόσο είναι ασφαλή η κατανάλωσή τους. Η κρέμα ρυζάλευρο-βανίλια, περιέχει και αγελαδινό γάλα σε σκόνη και ζάχαρη και αιθυλοβανιλίνη.

Η κατανάλωση τέτοιων προϊόντων δεν προτείνεται από κανέναν επίσημο φορέα που ασχολείται με τη διατροφή του παιδιού. Επίσης, δεν έχει δημοσιευτεί καμία μελέτη που να τεκμηριώνει την αναγκαιότητα τέτοιων παρασκευασμάτων στη διατροφή των βρεφών αλλά και καμία που να τεκμηριώνει ότι η κατανάλωση τέτοιων τροφών είναι ασφαλής για την υγεία.

Τα σκευάσματα αυτά είναι μόνο για τις μητέρες που δεν μπορούν ή δεν θέλουν να ετοιμάσουν ένα γεύμα για το παιδί τους.

Οι οδηγίες του γιατρού σας είναι κατάλληλες μόνο για μωρά που δεν θηλάζουν και είναι πολύ πιθανό να σας οδηγήσουν σε πρόωρο αποθηλασμό.

Δεν έχετε κανένα λόγο να δίνετε δύο γεύματα στερεών τροφών το 24ωρο τόσο πρόωρα, ειδικά όταν το ένα από αυτά δεν είναι φυσική τροφή.

Θα πρέπει να προσφέρετε την ευκαιρία στο μωρό να θηλάζει μετά από κάθε γεύμα στερεών. Αν το μωρό θέλει να θηλάσει έχει καλώς, αν δεν θέλει, πάλι έχει καλώς. Με αυτό τον τρόπο επιτρέπετε στο μωρό να αποφασίσει πότε είναι έτοιμο για να αντικαταστήσει ένα γεύμα.

Τις ερωτήσεις σας προς την επιστημονική μας ομάδα
μπορείτε να τις στέλνετε ΕΔΩ
Φιλικά,
η ομάδα του Μητρικού θηλασμού

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *