Γιατί αποτυγχάνω στον αποκλειστικό θηλασμό;

Γιατί αποτυγχάνω στον αποκλειστικό θηλασμό;

Απαντά η Αγλαΐα Παπαδήμα
Πιστοποιημένη σύμβουλος γαλουχίας IBCLC

Γεια σας και Χρόνια Πολλά,

Έχω ένα μπεμπούλη 5,5 μηνών ο οποίος κάνει μεικτή διατροφή (θηλάζει σε όλα τα γεύματα και παίρνει και συμπλήρωμα σε όλα από 80 ml ξένου γάλακτος).

Εδώ και περίπου δύο μήνες προσπαθώ με συστηματική χρήση θήλαστρου ανάμεσα στα γεύματα να δώσω παραπάνω ερεθίσματα στο στήθος για αύξηση της παραγωγής αλλά ουσιαστικά δεν έχω καταφέρει τίποτα… Είμαι σχεδόν κολλημένη στα 60 ml παραγωγής και από τα δύο στήθη, περίπου 1,5 ώρα μετά από θηλασμό.

Καθότι σε λίγο αρχίζουμε και κρεμούλες, ήθελα να σας ρωτήσω εάν υπάρχει κάτι άλλο που μπορώ να κάνω για να βελτιώσω την κατάσταση ή αν πρέπει να το πάρω απόφαση ή και να αρχίσω τη στροφή αποκλειστικά στο ξένο γάλα.

Θα μπορούσα π.χ. να πάρω μαγιά μπύρας τώρα πια; Το δοκίμασα κι αυτό πριν σαραντίσω και τίποτα… Έχω ελπίδες να βελτιωθώ τώρα που θα ξεκινήσουμε τις στερεές τροφές, κάνοντας λιγότερους θηλασμούς ανά ημέρα; ή θα πρέπει μέχρι να αποθηλάσω να δίνω πάντα και συμπλήρωμα; Και… γιατί πιστεύετε οτι δε μπορώ να τα καταφέρω μέχρι στιγμής να θηλάσω αποκλειστικά;

Ευχαριστώ πολύ και συγχαρητήρια για το έργο σας!
Κατερίνα Χ., Αιγαίο


Χρόνια Πολλά και σε σας!

Η περιπέτεια του θηλασμού σας φανερώνει από τη μια τη δύναμη και το κουράγιο μιας μητέρας που αφιερώνει τόσο χρόνο και κόπο για να καταφέρει το αυτονόητο και από την άλλη τη φοβερή ανεπάρκεια του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού σε πολύ στοιχειώδεις γνώσεις για το θηλασμό.

Λυπάμαι πολύ που για μια ακόμη φορά μια μητέρα αφιερώνει τόση ενέργεια σε μια χρονοβόρα και ψυχοφθόρα διαδικασία όπως αυτή της εδραίωσης της γαλουχίας με θήλαστρο, έχοντας τόσο λανθασμένες οδηγίες θηλασμού.

Μετά την καισαρική τομή με ολική αναισθησία, ο θηλασμός μπορεί να ξεκινήσει αμέσως μόλις η μητέρα είναι ικανή να κρατήσει το μωρό στην αγκαλιά της (σε καθιστή ή ξαπλωτή θέση). Η καθυστέρηση ωρών και μάλιστα 24ωρων είναι απαράδεκτη επιστημονικά και ηθικά.

Η χαμηλή παραγωγή έχει διάφορα αίτια. Τα πιο συχνά είναι:
-Η καθυστερημένη έναρξη του πρώτου θηλασμού. Το βρέφος πρέπει να θηλάζει το πρώτο μισάωρο μετά τον τοκετό (δεν έχει σημασία αν το μωρό γεννήθηκε με φυσιολογικό τοκετό ή με καισαρική τομή)
-Ο μη αποκλειστικός θηλασμός τις πρώτες 10 μέρες της ζωής του μωρού. Έχει φανεί ότι μερικές μητέρες δεν καταφέρνουν να θηλάσουν αποκλειστικά αν το ερέθισμα στο στήθος δεν είναι επαρκές το πρώτο 10ήμερο μετά τον τοκετό.
-Οι λανθασμένες οδηγίες από το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.

Υπάρχουν και λιγότερο συχνά αίτια όπως τα ορμονικά. Σε αυτή την περίπτωση μπορεί να σας βοηθήσει μόνο κάποιος ενδοκρινολόγος με γνώση και εμπειρία σε προβλήματα γαλουχίας σε συνεργασία με κάποιον έμπειρο σύμβουλο θηλασμού.

Επίσης τα μωρά που γεννιούνται με καισαρική τομή, φαίνεται να παρουσιάζουν πιο συχνά αποδιοργανωμένες θηλαστικές κινήσεις. Αυτό συχνά οδηγεί σε δευτερογενώς ανεπαρκή γαλουχία. Δηλαδή η μητέρα μπορεί να παράγει επαρκές γάλα όμως το ερέθισμα που δίνεται στο στήθος δεν είναι επαρκές σε διάρκεια, συχνότητα και αποτελεσματικότητα και αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη χαμηλή παραγωγή.

Από τα όσα γράφετε δεν ξεκίνησε έγκαιρα ο θηλασμός, χάσατε, από λανθασμένες οδηγίες, το πρώτο τριήμερο, το μωρό ίσως να μην θήλαζε αποτελεσματικά ή/και να μη θήλαζε αρκετά συχνά. Τα νεογέννητα πρέπει να κάνουν τουλάχιστον 8-12 γεύματα το 24ωρο. Δηλαδή για μερικά νεογέννητα τα 12 είναι ένας ελάχιστος αριθμός γευμάτων, μπορεί να κάνουν και 14 και 16 γεύματα το 24ωρο. Όλα αυτά είναι αρκετά για να σας οδηγήσουν σε χαμηλή παραγωγή.

Για την προσπάθεια επαναγαλακτισμού που κάνετε: χρησιμοποιείτε ένα θήλαστρο που είναι κατάλληλο μόνο για μητέρες που έχουν εδραιώσει τη γαλουχία, δηλαδή για μητέρες που θηλάζουν αποκλειστικά και θέλουν να αφήνουν ένα γεύμα στο μωρό τους. Σύμφωνα με τη διεθνή βιβλιογραφία μόνο τα νοσοκομειακά θήλαστρα μπορούν να βοηθήσουν στον επαναγαλακτισμό.

Για να γίνω πιο κατανοητή, εσείς προσπαθείτε να ανέβετε στον Όλυμπο με ένα σκούτερ 50 κυβικών ενώ χρειάζεστε ένα τζιπ 4Χ4 4.000 κυβικών. Με το σκούτερ κάνετε πολύ κόπο, αφιερώνετε πολύ χρόνο και είναι σίγουρο ότι δεν θα τα καταφέρετε, θα ανεβείτε μόνο μέχρι εκεί που οι κλίσεις είναι ήπιες. Μετά δεν θα μπορείτε να συνεχίσετε.

Θα σας παρακαλούσα να δώσετε κάποια επιπλέον στοιχεία:

1. Πόσο γάλα αντλείτε σε κάθε άντληση και τις ώρες άντλησης (θα ήθελα να δω την πορεία της παραγωγής στη διάρκεια του 24ωρου)
2. Πόσο γάλα αντλείτε συνολικά το 24ωρο
3. Τα 560 ml που αναφέρετε ως συμπλήρωμα, είναι το συνολικό γάλα που πίνει το μωρό από το μπουκάλι; (δηλαδή μητρικό και ξένο;) ή είναι μόνο το ξένο;
4. πότε αρχίσατε να χρησιμοποιείτε το θήλαστρο;

Με τα επιπλέον αυτά στοιχεία θα μπορέσω να εκτιμήσω καλύτερα την παρούσα κατάσταση και να σας δώσω κατάλληλες οδηγίες για τη συνέχεια.

Καλή Χρονιά!
Σε συνέχεια του προηγούμενου μηνύματός μου με θέμα την αποτυχία μου στον αποκλειστικό θηλασμό, σας προσθέτω τα εξής δεδομένα:

1. Θήλαστρο άρχισα να χρησιμοποιώ για αύξηση παραγωγής όταν ο μικρούλης μου ήταν περίπου 2 μηνών (τον πρώτο μήνα θήλαζα αποκλειστικά ενώ κατά τον δεύτερο έδινα και συμπλήρωμα λόγω ανεπαρκούς πρόσληψης βάρους-σας έχω ξαναστείλει τα αντίστοιχα δεδομένα).

2. Τις τελευταίες μέρες το μωράκι μου έκοψε το νυχτερινό γεύμα, έτσι ένα τυπικό ημερήσιο πρόγραμμα μας έχει ως εξής:
7 πμ: θηλασμός μόνο
8 πμ: άντληση (συνήθως 80 ml)
10 πμ: θηλασμός και συμπλήρωμα 90 ml φόρμουλα
11 πμ: άντληση (συνήθως 60 ml)
13 μμ: θηλασμός και συμπλήρωμα 90 ml μητρικού γάλακτος αντλημένου
14 μμ: άντληση (συνήθως 60 ml)
16 μμ: θηλασμός και θηλασμός και 90 ml μητρικού γάλακτος αντλημένου
19 μμ: θηλασμός και συμπλήρωμα 90 ml φόρμουλα
21.30 μμ: θηλασμός και συμπλήρωμα 90 ml φόρμουλα
Μεσάνυχτα: μόνο μπιμπερό 120 ml φόρμουλα (δε συνεργάζεται για θηλασμό λόγω νύστας) αλλά αντλώ για να δώσω ερέθισμα στο στήθος (περίπου 80 ml)

Τις αντλήσεις τις έχω κατανείμει έτσι διότι διάβασα ότι το πρωί η παραγωγή είναι καλύτερη, αλλά και επειδή τα απογεύματα μεταξύ των θηλασμών εργάζομαι (εκπαιδευτικός).

Έχει λοιπόν νόημα να το παλέψω περισσότερο, τώρα που θα μπούμε στις στερεές τροφές; Με άλλο θήλαστρο; Παίρνοντας μαγιά μπύρας;

Να προσθέσω ότι ο μικρός έχει βγάλει και ένα πολύ επίμονο έκζεμα, το οποίο παρά την αλλαγή στη φόρμουλα (παίρνει πλέον υποαλλεργικό) δε λέει να υποχωρήσει και αυτό μου δίνει ένα επιπλέον κίνητρο να επιμείνω μέχρι… τελικής πτώσεως στο θηλασμό!

Ευχαριστώ και πάλι!!

Αντλείτε πολύ γάλα για το συγκεκριμένο θήλαστρο μετά από τόσο καιρό. Η ποσότητα είναι μικρή γιατί το θήλαστρο είναι ακατάλληλο και γιατί ο αριθμός των αντλήσεων είναι πολύ μικρός.

Θα πρέπει να νοικιάσετε ένα νοσοκομειακό θήλαστρο διπλής άντλησης και να αντλείτε τουλάχιστον 6 φορές το 24ωρο. Θα προγραμματίζετε 8 αντλήσεις ώστε αν χάνετε 1-2 να μην έχετε πρόβλημα. Η μία άντληση θα πρέπει να είναι βραδυνή μεταξύ 3:00 και 4:00 τα χαράματα (θα βάζετε ξυπνητήρι). Οι υπόλοιπες θα πρέπει να γίνονται τις ώρες μεταξύ των ωρών 15:00-23:00 που τώρα δεν αντλείτε.

Κάθε άντληση θα πρέπει να διαρκεί τουλάχιστον 15 λεπτά, ανεξάρτητα από το αν υπάρχει ροή ή όχι.

Από τη στιγμή που θα ξεκινήσετε τις αντλήσεις μπορείτε να πάρετε τριγωνέλα, ένα συμπλήρωμα διατροφής που θα σας βοηθήσει στη γαλουχία. Χωρίς τον απαραίτητο αριθμό αντλήσεων η τριγωνέλα δεν θα σας βοηθήσεις. Θα το ζητήσετε ως fenugreek και η δοσολογία για γαλουχία είναι τρεις φορές τη μέρα από τρεις κάψουλες.

Τα πρώτα αποτελέσματα θα τα δείτε σε 7-10 ημέρες από την έναρξη των αντλήσεων και το 80% περίπου του αποτελέσματος θα το δείτε μετά από 6 εβδομάδες συνεχών αντλήσεων.

Θα ήταν καλό να το ξανασυζητήσουμε μετά τις πρώτες δύο εβδομάδες προσπάθειας.

Καλή συνέχεια!

Τις ερωτήσεις σας προς την επιστημονική μας ομάδα
μπορείτε να τις στέλνετε ΕΔΩ
Φιλικά,
η ομάδα του Μητρικού θηλασμού

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *