Απαντά ο Στέλιος Παπαβέντσης
Παιδίατρος, MRCPCH, DCH
Πιστοποιημένος σύμβουλος γαλουχίας IBCLC
www.pediatros-thes.grΑγαπητέ κ. Παπαβέντση,
για ακόμη μία φορά ζητάω τη βοήθειά σας…Τί κάνουμε όταν το μωρό το μεσημέρι κοιμάται μόνο με μία τρίλεπτη βόλτα με το καρότσι και το βράδυ μόνο μετά από θηλασμό; Διάβασα το βιβλίο σας (Προικισμένα μωρά-εμπνευσμένοι γονείς: για μία άλλη προσχολική ηλικία), στο οποίο αναφέρετε πως τα παιδιά πρέπει να μάθουν να έρχονται σε κατάσταση ύπνου μόνα τους, χωρίς κουνήματα, χωρίς ρώγα στο στόμα.
Η βόλτα με το καρότσι το μεσημέρι είναι πρόσφατη συνήθεια, καθώς παλιότερα κοιμόταν μετά από θηλασμό για 2,5 ώρες περίπου, μέχρι πριν τα Χριστούγεννα… Ξαφνικά στις γιορτές σταμάτησε να κοιμάται τόση ώρα, το πολύ 1 ωρίτσα έπειτα από πολύ γκρίνια.
Είναι φυσιολογική η συμπεριφορά της μικρής μου (11 μηνών), δηλ. να αλλάζει συνήθειες ύπνου; Αν όχι, να ψάξω να βρω τι μπορεί να έχω κάνει λάθος;
Το μεσημέρι είμαι μόνη σπίτι, δεν έχω βοήθεια πριν τις 5, ενώ στις 3μ.μ. δουλεύω (έρχονται παιδιά στο σπίτι για μάθημα-οπότε με βοηθάει το να κοιμάται η μικρή). Το βράδυ πάλι, έχω κουραστεί να κοιμάμαι μαζί της στο κρεβάτι μας, την ώρα που εκείνη θέλει, χωρίς να προλαβαίνω να πω δυο κουβέντες με τον άντρα μου…
Ξέρω πολύ καλά πως τα παιδιά δεν είναι ρομπότ και προσπαθώ συνεχώς να μπαίνω στη θέση του παιδιού για να δω πώς μπορεί να σκέφτεται, ακολουθώ και ρουτίνα ύπνου: εδώ όμως αδυνατώ… Γιατί της είναι τόσο δύσκολο να αποκοιμηθεί αφού νυστάζει; Είναι σωστό να ακολουθήσω την ίδια τακτική όπως κάνω ήδη για να κοιμηθεί (βόλτα-ρώγα) ή όχι; Να σημειώσω πως την ώρα του ύπνου παίρνει συνήθως πιπίλα.
Σας ευχαριστώ πολύ ξανά!
Μαρία-Κορίνα Σ., Πάτρα
Είναι θεμιτό και φυσιολογικό να κοιμάται με το στήθος.
Ο θηλασμός χαλαρώνει τα μωρά, αυξάνεται η έκκριση χολοκυστοκινίνης, μιας ορμόνης που προκαλεί χαλάρωση, ενώ το μητρικό γάλα περιέχει σημαντικές ορμόνες όπως μελατονίνη και ενδορφίνες που βοηθούν στον ύπνο. Επομένως δεν είναι κακό να κοιμάται θηλάζοντας.
Επίσης εάν έχετε συνηθίσει την πιπίλα μόνο για τα λίγα λεπτά στον ύπνο, δεν είναι κακό. Λίγο κούνημα στον ύπνο το έχουμε κάνει λίγο ως πολύ όλοι μας, αλλά προσοχή μην γίνει ισχυρή απαιτητική συνήθεια και χρειάζεται ολοένα και περισσότερο. Τέλος, ύπνος με μπιμπερό για ώρα στο στόμα πρέπει να αποτρέπεται.
Τις ερωτήσεις σας προς την επιστημονική μας ομάδα
μπορείτε να τις στέλνετε ΕΔΩ
Στέλιος Παπαβέντσης, Παιδίατρος, M.R.C.P.C.H., D.C.H., IBCLC
Τέως Επιστημονικός συνεργάτης του mitrikosthilasmos.com