Θα πετύχει η εξωσωματική; Ρώτα το κινητό σου!

Θα πετύχει η εξωσωματική; Ρώτα το κινητό σου!

Ένα ζευγάρι που θέλει να μάθει πόσες πιθανότητες έχει να αποκτήσει μωρό μέσω εξωσωματικής γονιμοποίησης, θα μπορεί πλέον να χρησιμοποιεί μια νέα εφαρμογή (app) για κινητά τηλέφωνα, που ανέπτυξαν βρετανοί επιστήμονες των πανεπιστημίων της Γλασκόβης και του Μπρίστολ.

 
Πρόκειται για μια “φόρμουλα” που κάνει ακριβή πρόβλεψη, ώστε να δώσει μια ιδέα στα μη γόνιμα ζευγάρια, αν αξίζει να κάνουν τον κόπο να ξεκινήσουν μια εξωσωματική, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερ. Η εφαρμογή είναι διαθέσιμη online (στη διεύθυνση www.ivfpredict.com) ως μια απλή εφαρμογή υπολογισμού και σύντομα οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να την “κατεβάσουν” στο iPhone ή σε άλλη “έξυπνη” κινητή συσκευή που “τρέχει” λειτουργικό Android.

Οι ερευνητές, υπό τον Σκοτ Νέλσον, που παρουσίασαν τη σχετική μελέτη στο ιατρικό περιοδικό “PLoS Medicine” ανέλυσαν τις λεπτομέρειες περισσότερων από 144.000 κύκλων εξωσωματικής και δημιούργησαν ένα στατιστικό-υπολογιστικό μοντέλο που, όπως υποστηρίζουν, αν τροφοδοτηθεί με τα κατάλληλα δεδομένα, μπορεί να προβλέψει με ακρίβεια μέχρι και 99% τις πιθανότητες επιτυχίας μιας νέας προσπάθειας.

Μεταξύ άλλων, η νέα “φόρμουλα” λαμβάνει υπόψη της την ηλικία της γυναίκας, την αιτία της υπογονιμότητας, τον αριθμό των ετών που προσπαθεί να μείνει έγκυος, το κατά πόσο χρησιμοποιεί δικά της ή όχι ωάρια, τον αριθμό των προηγούμενων αποπειρών εξωσωματικής γονιμοποίησης, το αν έχει μείνει έγκυος στο παρελθόν και αν έχει ήδη αποκτήσει παιδί κ.α.

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι περίπου 80 εκατομμύρια ζευγάρια παγκοσμίως αντιμετωπίζουν πρόβλημα γονιμότητας. Τα στοιχεία από τις ανεπτυγμένες χώρες (ΗΠΑ, Βρετανία κ.α.) δείχνουν ότι κατά μέσο όρο περίπου το ένα τρίτο των εξωσωματικών καταλήγει σε επιτυχία όταν η γυναίκα είναι κάτω των 35 ετών, ενώ το ποσοστό επιτυχίας πέφτει στο 5% έως 10% για τις γυναίκες άνω των 40 ετών.

Ο καθηγητής Γκόρντον Σμιθ, επικεφαλής του τμήματος γυναικολογίας του πανεπιστημίου Κέιμπριτζ, ο οποίος δεν συμμετείχε στην ερευνητική ομάδα, δήλωσε ότι η νέα εφαρμογή “καλύπτει μια πραγματική ανάγκη στην ιατρική για την αντικατάσταση των γενικοτήτων του τύπου ‘υψηλός κίνδυνος’ ή ‘καλές πιθανότητες’, με αξιόπιστες ποσοτικές εκτιμήσεις για τις υπάρχουσες πιθανότητες (επιτυχίας). Το μοντέλο… παρέχει στις γυναίκες που εξετάζουν το ενδεχόμενο μιας εξωσωματικής, μια κατανοητή ποσοτική εκτίμηση για τις πιθανότητες επιτυχίας. Αποτελεί σπουδαίο εργαλείο”.

Πηγή & φωτό: sigmalive

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *