Νέο φάρμακο κάνει πιο φιλική τη θεραπεία εξωσωματικής γονιμοποίησης

Νέο φάρμακο κάνει πιο φιλική τη θεραπεία εξωσωματικής γονιμοποίησης


Ένα νέο φάρμακο, που πρόκειται να κυκλοφορήσει μέσα στο 2011 και στην Ελλάδα, θα κάνει πιο φιλική τη θεραπεία στην οποία υποβάλλονται οι γυναίκες που επιθυμούν να τεκνοποιήσουν με εξωσωματική γονιμοποίηση.

Πρόκειται για τη βιοσυνθετική ωοθυλακιοτρόπο ορμόνη FSH η οποία θα χορηγείται μία φορά σε ενέσιμη μορφή και η δράση της θα διαρκεί επτά ημέρες.

Σήμερα η ορμόνη αυτή χορηγείται καθημερινά για διάστημα 8-10 ημερών προκειμένου να επιτευχθεί διέγερση των ωοθηκών ώστε να παράγουν τον επαρκή αριθμό ωαρίων που απαιτούνται για την εξωσωματική γονιμοποίηση.

«Το νέο φάρμακο είναι μακράς δράσης δηλαδή, η ορμόνη FSH που περιέχει, έχει δράση 7 ημερών και έτσι η γυναίκα δεν θα χρειάζεται να κάνει καθημερινά ενέσεις. Οι μελέτες έχουν δείξει ότι στο 30% των περιπτώσεων μία ένεση του νέου φαρμάκου αρκεί για τη διέγερση των ωοθηκών, ενώ στις υπόλοιπες περιπτώσεις μπορεί να χρειαστεί να γίνουν 1-2 ενέσεις επιπλέον ώστε να επιτευχθεί ωορρηξία.

Έτσι η θεραπεία θα είναι πιο φιλική για τη γυναίκα που υποβάλλεται σε θεραπεία για εξωσωματική γονιμοποίηση», ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο καθηγητής Μαιευτικής-Γυναικολογίας και Ανθρώπινης Αναπαραγωγής, Βασίλης Ταρλατζής, με αφορμή το «Fertility Forum: SHAPE in-clinic Meeting» που πραγματοποιήθηκε στην Α’ Μαιευτική Γυναικολογική Κλινική του νοσοκομείου Παπαγεωργίου με τη συμμετοχή 14 ειδικευμένων ιατρών από τη Γαλλία, το Ιράν, τη Ρωσία, τον Καναδά, την Αίγυπτο, την Νότια Αφρική, τη Κίνα, την Πορτογαλία, την Πολωνία και τη Βραζιλία.

Όπως ανέφερε ο κ. Ταρλατζής στη διάρκεια του «Fertility Forum», οι εργασίες του οποίου άρχισαν χτες και ολοκληρώθηκαν σήμερα, οι ξένοι γιατροί ενημερώθηκαν σχετικά με τις εφαρμογές της εξωσωματικής γονιμοποίησης στη Α’ Μαιευτική Γυναικολογική Κλινική του Παπαγεωργίου, καθώς και για τα νεότερα και σύγχρονα πρωτόκολλα διέγερσης ωοθηκών.

Να σημειωθεί ότι στην Α΄Μαιευτική-Γυναικολογική Κλινική του ΑΠΘ, η οποία έχει διαπιστευτεί ως Ευρωπαϊκό Κέντρο Εκπαίδευσης στην υποειδικότητα της αναπαραγωγικής ιατρικής, κατά το διάστημα 2009-2019 έχουν γίνει 281 κύκλοι εξωσωματικών, εκ των οποίων οι εγκυμοσύνες ήταν επιτυχείς σε ποσοστό 45%, το οποίο θεωρείται πάρα πολύ ικανοποιητικό με βάση τα διεθνή δεδομένα.

Πηγή & φωτό: nooz

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *