Ίσως βιάστηκα να δώσω συμπλήρωμα…

Απαντά η Gabi Grupe-Κανελλοπούλου
Πιστοποιημένη σύμβουλος γαλουχίας IBCLC
www.gabi.gr

Γεια σας.
Γέννησα πριν τέσσερις μήνες ένα αγοράκι και το πρώτο μήνα το μωρό μου δε πήρε ικανοποιητικό βάρος μετά από εξέταση παιδιάτρου. Η παιδίατρος μου είπε ότι μάλλον δε του φτάνει το γάλα μου επειδή το μωρό δε κοιμόταν σχεδόν καθόλου και το είχα 24 ώρες το 24ωρο σχεδόν στο στήθος μου. Μου είπε να κάνω και μια εξέταση για ουρολοίμωξη ίσως είναι αυτή η αιτία. Εγώ όμως ήδη από τον δεύτερο μήνα ξεκίνησα να του δίνω και συμπλήρωμα γιατί φοβήθηκα ότι δε του έφτανε το γάλα μου. Μετά βγήκαν τα αποτελέσματα και πράγματι είχε ουρολοίμωξη.

Πιστεύω ότι δεν έκανα καλά που ξεκίνησα το συμπλήρωμα ίσως βιάστηκα. Του έδινα λοιπόν στην αρχή από το στήθος όσο έπινα και μετά συμπλήρωμα, αργότερα όμως με κούρασε αυτό και για να ξέρω πόσο πίνει το έβγαζα με θήλαστρο συμπλήρωνα το γεύμα του και του το έδινα με μπιμπερό, μετά του έδινα συμπλήρωμα μετά πάλι το δικό μου γάλα μετά συμπλήρωμα κτλ. Αυτό το κάνω ως τώρα. Μόνο το πρωί που ξυπνάει του δίνω από το στήθος κατευθείαν γιατί νιώθω ότι έχω πολύ γάλα μετά κανονικά πάλι το βγάζω με θήλαστρο και του το δίνω με μπιμπερό.

Από τα πέντε γεύματα που κάνει τα τρία είναι σίγουρα το δικό μου γάλα μαζί με το θηλασμό που κάνω το πρωί. Βγάζω κάθε έξι ώρες με το θήλαστρο περίπου 130-140ml. Γίνεται να αυξηθεί τώρα η παραγωγή ώστε να μειώσω το συμπλήρωμα; Πιστεύω ότι αν δεν ακολουθούσα τη συμβουλή της παιδιάτρου να του δίνω συμπλήρωμα τώρα θα έκανα αποκλειστικό θηλασμό. Πιστεύω ότι έφταιγε η ουρολοίμωξη αλλά εκείνη επέμενε ότι δεν είχα και αρκετό γάλα. Γιατί το μωρό ξυπνούσε κάθε μία ώρα σχεδόν και ήθελε να φάει. Λογικό δεν ήταν όμως αυτό; Ήταν ακόμα 1 μηνών είχε μεγάλη ανάγκη από γάλα. Επίσης κοιμόταν και στο στήθος μου μετά από λίγο και όταν το είπα αυτό στη παιδίατρο μου είπε ότι κουράζεται να ρουφάει και κοιμάται, μου είπε ότι ρουφούσε αέρα.

Τώρα σταμάτησα για μια βδομάδα γιατί παίρνω κάτι φάρμακα, το βγάζω με θήλαστρο και το πετάω το γάλα μου έτσι ώστε σε μια βδομάδα να ξαναρχίσω να θηλάζω. Αλλά για να έχω μεγάλη ποσότητα μήπως να τραβάω πιο συχνά με το θήλαστρο; αυτό θα βοηθήσει;

Ευχαριστώ εκ των προτέρων.
Αθηνά Μ. Θεσσαλονίκη

Δυστυχώς νομίζω ότι έχεις δίκιο και λόγο λανθασμένων συμβουλών ξεκίνησες το συμπλήρωμα. Κοιτώντας τις ζυγίσεις του μωρού δεν βλέπω καν πρόβλημα με το βάρος!

Όταν ήταν νεογέννητο, η συμπεριφορά του να θέλει να θηλάζει συνέχεια ήταν εντελώς φυσιολογική. Το μητρικό γάλα είναι εύπεπτο και το στομάχι του μωρού είναι μικρό. Για αυτό τα μωρά τρώνε 8-12 φορές το 24ωρο.

Η ποσότητα του γάλακτος που παράγεις εξαρτάται από το πόσο συχνά αδειάζεις το στήθος σου. Τώρα που πετάς το γάλα, θα ήταν καλά να κάνεις 10-12 αντλήσεις το 24ωρό με ένα νοσοκομειακό θήλαστρο που αντλεί και από τα δυο στήθη συγχρόνως.

Όταν δεν θα παίρνεις πια φάρμακα (τι φάρμακα παίρνεις; είσαι σίγουρη ότι δεν κάνει να θηλάσεις;), δεν είναι ανάγκη να κάνεις θήλαστρο για να αυξάνεις το γάλα σου, φτάνει να βάζεις το μωρό να θηλάζει πιο συχνά (10φορες το 24ωρό) και να μην το περιορίζεις στην ώρα! Προσπάθησε να τον ταΐζεις και από τα δύο στήθη κάθε φορά, φροντίζοντας να έχει «αδειάσει» καλά το πρώτο στήθος πριν προσφέρεις και την άλλη μεριά.

Το συμπλήρωμα θα το κόψεις σταδιακά. Αυξάνεις λοιπόν τα γεύματα σε 10-12 και συνεχίζεις το συμπλήρωμα παράλληλα για 3 μέρες. Δεν πρέπει το μωρό να πεινάσει. Μετά από 3 μέρες μπορείς να μειώσεις το συμπλήρωμα κατά 30ml στο σύνολο της ημέρας. Δηλαδή αντί για 360ml που έδινες θα δίνεις 330ml ημερησίως. Συνεχίζεις για 3 ημέρες με τα 330ml, και εάν όλα είναι καλά μειώνεις το σύνολο της ημέρας κατά 30ml κάθε 3μέρες περίπου. Θα τον ζυγίζεις μια φορά την εβδομάδα. Σε αυτήν την ηλικία τα μωρά παίρνουν κατά μεσώ όρο 130 γρ/εβδομάδα.

Διάβασε και το άρθρο πρωτόκολλο επαναγαλακτισμού

Θα μπορούσες να δοκιμάσεις να παίρνεις Fenugreek (τριγονελλα) και να πίνεις τσάι θηλασμού, δες τη συνταγή ΕΔΩ

Το Fenugreek θα το βρεις στο φαρμακείο η σε μαγαζί με βιολογικά τρόφιμα. Διάβασε τις οδηγίες στην συσκευασία για την σωστή δοσολογία. Συνήθως η γυναίκες παρατηρούν αύξηση του γάλακτος σε 24-72 ώρες. Είναι όμως απαραίτητο να γίνονται ταυτόχρονα και συστηματικοί θηλασμοί η αντλήσεις.

Τις ερωτήσεις σας προς την επιστημονική μας ομάδα
μπορείτε να τις στέλνετε ΕΔΩ
Φιλικά,
η ομάδα του Μητρικού θηλασμού

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *