Αυξάνονται οι πιθανότητες επιβίωσης μικροσκοπικών μωρών

Αυξάνονται οι πιθανότητες επιβίωσης μικροσκοπικών μωρών



Ολοένα περισσότερα μικροσκοπικά μωρά έρχονται πολύ πρόωρα στον κόσμο. Τα μωρά που ζυγίζουν κάτω από 400 γραμμάρια, έχουν όλο και μεγαλύτερες πιθανότητες να δουν το φως της ζωής, όμως συχνά αντιμετωπίζουν διάφορα προβλήματα υγείας, καθώς μεγαλώνουν, σύμφωνα με μια νέα έρευνα.

 
Η πιθανότητα επιβίωσης ενός μωρού με βάρος κάτω των 400 γραμμαρίων είναι κατά μέσο όρο μεταξύ του ένα στα εκατό και ένα στα χίλια. Η επιβίωση εξαρτάται όχι τόσο από το μέγεθος, όσο από το στάδιο της ανάπτυξης του εμβρύου, όταν φτάνει η στιγμή της γέννησης. Σύμφωνα με τον υπεύθυνο της μελέτης δρα Έντουαρντ Μπελ του πανεπιστημίου της Αϊόβα, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό “Pediatrics” της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιατρικής.

Το «μητρώο» αυτό των μικροσκοπικών μωρών μεγαλώνει συνεχώς και περιέχει μωρά που ζύγιζαν στη γέννησή τους από 260 έως 397 γραμμάρια και έμειναν στην κοιλιά της μητέρας τους από 22 έως 34 εβδομάδες.

Υπό κανονικές συνθήκες, ένα έμβρυο 400 γραμμαρίων βρίσκεται περίπου στην 19η εβδομάδα ανάπτυξης. Αυτά τα έμβρυα που τελικά γεννιούνται και επιβιώνουν, είναι κατά μέσο όρο πιο πλήρως σχηματισμένα από το μέσο έμβρυο των 400 γραμμαρίων που παραμένει στην κοιλιά της μητέρας του.

Σύμφωνα με στοιχεία, τα πρόωρα και μικροσκοπικά κορίτσια φαίνεται να έχουν περισσότερες πιθανότητες σε σχέση με τα αντίστοιχα αγόρια. Αυτό μπορεί να οφείλεται στην θετική επίδραση των θηλυκών ορμονών στην έγκαιρη ανάπτυξη των πνευμόνων και άλλων ζωτικών οργάνων, κάτι που αυξάνει τις πιθανότητες επιβίωσης εκτός της μήτρας.

Σε μια ξεχωριστή μελέτη, διαπίστωσαν την ύπαρξη ενός υψηλού ποσοστού αναπτυξιακών ελλειμμάτων, τα οποία δημιουργούν διάφορα προβλήματα (τύφλωση, εγκεφαλική παράλυση κ.α.), σε εκείνα τα παιδιά που παρέμειναν στην κοιλιά της μητέρας τους λιγότερο από 25 εβδομάδες.

Πηγή: health.ana-mpa

Photo: quinn.anya

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *