Καλησπέρα σας,
Ο γιος μου είναι 12 μηνών και συνεχίζουμε ακόμη το θηλασμό, ενώ από τον 4ο μήνα μετά από οδηγίες της παιδιάτρου μας ξεκινήσαμε και στερεές τροφές.Ενώ περίπου στον 8ο μήνα υπήρχε μια ισορροπία θηλασμού και πρόσληψης άλλων τροφών (θηλασμός πρωί-βράδυ και άλλες τροφές μέσα στη μέρα), τους τελευταίους δύο μήνες ο μικρός ζητάει συνέχεια το στήθος και δεν τρώει σχεδόν τίποτα άλλο. Δοκιμάζει το δικό μας φαγητό αλλά σε πολύ μικρές ποσότητες και στη συνέχεια έρχεται στο στήθος, ουσιαστικά δηλαδή τρέφεται με γάλα. Έχει βγάλει 6 δόντια και σίγουρα τώρα βγάζει κι άλλα.
Το ακόμα μεγαλύτερο πρόβλημα -αν υποθέσουμε ότι το θέμα της άρνησής άλλων τροφών είναι παροδικό- είναι ότι για να κοιμηθεί το βράδυ πρέπει οπωσδήποτε να τον πάρει ο ύπνος θηλάζοντας και ξυπνάει κάθε βράδυ ανεξαιρέτως κάθε μία ή δύο ώρες, το αργότερο τρεις και αν δεν θηλάσει δεν κοιμάται.
Δε νομίζω ότι οφείλεται σε πραγματική πείνα, γιατί το έκανε και τους μήνες που στη διάρκεια της μέρας έτρωγε κανονικά κι άλλες τροφές. Έχω διαβάσει πολλές μεθόδους που συνιστούν να τον αφήσω να κλαίει, ή να τον πάρει ο πατέρας του αγκαλιά για να μη μυρίσει το γάλα, αλλά αυτό που με ενδιαφέρει πέρα από το πρακτικό κομμάτι είναι και ο αντίκτυπος του στην ψυχική του υγεία (να μη νιώσει εγκαταλελειμμένο ή ότι δεν το αγαπάω κλπ).
Επίσης αν και ακόμα δεν έχω επιστρέψει στη δουλειά, είναι εξαντλητικό και για μένα και για τον άντρα μου (φαντάζομαι ότι και ο ίδιος θα είχε όφελος από ομαλό, συνεχόμενο ύπνο) το ότι δεν έχουμε κοιμηθεί πάνω από 3 ώρες συνεχόμενα κανένα βράδυ επί έναν ολόκληρο χρόνο.
Θα εκτιμούσα τη γνώμη και τη συμβουλή σας.
Ευχαριστώ πολύ,
Ευαγγελία Δ., Αθήνα
Τα περισσότερα μωρά ξυπνούν το βράδυ αρκετές φορές, ανεξάρτητα από το αν θηλάζουν ή όχι, σε περιόδους ασθένειας και οδοντοφυΐας είναι αναμενόμενο τα ξυπνήματα να είναι πιο συχνά.
Είναι κατανοητή η ανάγκη των ενηλίκων για συνεχόμενο νυχτερινό ύπνο, αυτό επιβάλλεται από τις κοινωνικές και πολιτισμικές μας συνήθειες. Τα μικρότερα νήπια και κυρίως τα βρέφη δεν μπορούν να κατανοήσουν τέτοιου είδους ανάγκες. Το ότι μερικά μωρά έχουν ανάγκες που ταιριάζουν με τις δικές μας συνήθειες δεν σημαίνει ότι μπορούμε να επιβάλλουμε με ασφάλεια το ίδιο πρόγραμμα σε όλα τα μωρά.
Οι περισσότερες μέθοδοι εκπαίδευσης ύπνου δεν βασίζονται σε επιστημονικά τεκμηριωμένη γνώση και δεν έχουν μελετηθεί οι μακροχρόνιες επιδράσεις τους, ως εκ τούτου δεν μπορώ να εκφέρω άποψη.
Σύμφωνα με τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, οι στερεές τροφές είναι καλύτερα να εισάγονται μετά τον 6ο μήνα. Επίσης και το δεύτερο εξάμηνο της ζωής του παιδιού ο θηλασμός πρέπει να είναι ελεύθερος και ανεμπόδιστος ημέρα και νύχτα.
Τα γεύματα του μωρού στον 8ο μήνα που ήταν θηλασμός μόνο πρωί-βράδυ δεν θεωρούνται ισορροπημένα γεύματα για παιδί που θηλάζει. Η ποσότητα του γάλακτος που παίρνει από τα δύο γεύματα σπάνια μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες ενός βρέφους αυτής της ηλικίας.
Ο θηλασμός, πέρα από τροφή, είναι ένα σημαντικό μέσο ανακούφισης του πόνου και της έντασης που προκαλεί η οδοντοφυΐα. Ο πόνος είναι συνήθως πιο έντονος το βράδυ και γι αυτό το μωρό σας ζητάει να ανακουφιστεί συχνά. Ο θηλασμός είναι ο πιο εύκολος τρόπος να ανακουφίσετε το μωρό, αν δεν σας ταιριάζει, μπορείτε να δοκιμάσετε άλλους τρόπους ανακούφισης (αγκαλιά, περπάτημα, κούνημα κλπ).
Καλή συνέχεια!
μπορείτε να τις στέλνετε ΕΔΩ
Αγλαΐα Παπαδήμα, Δασολόγος, Πρώην IBCLC
Τέως Επιστημονικός συνεργάτης του mitrikosthilasmos.com