Άρνηση στήθους

Απαντά ο Στέλιος Παπαβέντσης
Παιδίατρος, MRCPCH, DCH
Πιστοποιημένος σύμβουλος γαλουχίας IBCLC
www.pediatros-thes.gr

Γέννησα στις 4-12-2010 ένα αγοράκι 4200 γρ. Το βάρος εξόδου από την κλινική ήταν 3980 γρ. Στην κλινική τον θήλαζα μόνον (μου τραυμάτισε τις θηλές και χρησιμοποιώ θηλές σιλικόνης) και του έδιναν λίγο τσάι όταν ήταν πολύ ανήσυχος.

Στις 16-12 το βάρος του ήταν 3800 γρ και η παιδίατρος μας είπε να του δώσουμε συμπλήρωμα, δηλαδή 90 ml μετά από κάθε θηλασμό. Στις 23-12 το βάρος του ήταν 4200 γρ.

Θέλοντας να αποφύγω το συμπλήρωμα νοίκιασα θήλαστρο και άρχισα αντλήσεις, παράλληλα με μαγιά μπύρας για να αυξήσω την παραγωγή.

Εδώ και δέκα περίπου μέρες δεν του έχω δώσει καθόλου ξένο γάλα. Είναι πολύ λαίμαργος και τα βράδια κυρίως όταν πεινάει πολύ και στη διάρκεια της ημέρας του δίνω με το μπιμπερό το γάλα από τις αντλήσεις.

Τις τελευταίες μέρες αρνείται να φάει από το στήθος (τον βάζω με δυσκολία στο στήθος) και είναι πολύ νευρικός. Να σημειώσω ότι δεν ξυπνάει για να φάει και τον ξυπνάω εγώ (τον βρέχω κλπ) αλλά αποκοιμιέται σχεδόν αμέσως στο στήθος.

Θέλω να θηλάσω αποκλειστικά και φοβάμαι ότι χάνω το παιχνίδι. Τί μπορώ να κάνω ;
Βασιλική Μ., Θεσσαλονίκη

Αγαπητή Βασιλική,

εάν θέλετε να θηλάσετε αποκλειστικά χρειάζεστε επειγόντως πλήρη εκτίμηση από ειδικό γαλουχίας.

Θα πρέπει να τονίσω ότι οι ψευδοθηλές πρέπει να δίνονται μόνο σε συγκεκριμένες περιπτώσεις. Εφόσον δοθούν, πρέπει οπωσδήποτε να υπάρχει τακτική -εβδομαδιαία παρακολούθηση- , εκτίμηση ειδικού και όσο πιο γρήγορη απαλλαγή τους και επιστροφή στη γυμνή θηλή.

Είναι απαράδεκτο στο έτος 2011 να υπάρχουν μαιευτήρια που δίνουν σχεδόν σε όλες τις γυναίκες που επιθυμούν να θηλάσουν ψευδοθηλές, να τις στέλνουν στο σπίτι με αυτές και χωρίς καμία οδηγία για έγκυρη και τακτική παρακολούθηση.

Τις ερωτήσεις σας προς την επιστημονική μας ομάδα
μπορείτε να τις στέλνετε ΕΔΩ
Φιλικά,
η ομάδα του Μητρικού θηλασμού

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *