Βρεφική αλλεργία στο γάλα αγελάδος


Απαντά η Κάτια Σοφιανού

Παιδίατρος, MSc, MRCPCH, PgDip (Allergy)
Πιστοποιημένη σύμβουλος γαλουχίας IBCLC
www.paedhealth-development.gr

Καλημέρα σας! Είμαι μανούλα τριών αγοριών και ζητώ την βοήθεια σας. Πριν 4 μήνες γέννησα το τρίτο παιδάκι μου και το θηλάζω αποκλειστικά.

Εδώ και περίπου ενάμισι μήνα μου κάνει διάρροιες, κάναμε τις απαραίτητες εξετάσεις και έδειξαν αλλεργία
(μάλλον στο γάλα αγελάδας), με τη σειρά του ο παιδίατρος μου με έβαλε σε μια ειδική δίαιτα αφαιρώντας από την διατροφή μου τα γαλακτοκομικά, μοσχάρι, χοιρινό, ψάρια, θαλασσινά, αβγό και ξηρούς καρπούς, παρ’ όλα αυτά ο μπέμπης συνέχισε τις διάρροιες κάνοντας όμως λιγότερες κενώσεις (1-2 ημερησίως).

Γι’ αυτό το λόγο η παιδίατρος μου έδωσε ένα ειδικό γάλα (neocate), λέγοντάς μου πως αν ο μπέμπης πάει καλύτερα θα κόψουμε το θηλασμό. Ο μικρούλης μου όντως πάει καλύτερα αλλά δεν θέλω να κόψω το θηλασμό.

Σας παρακαλώ βοηθήστε με, τι μπορώ να κάνω για να συνεχίσω να θηλάζω; Μήπως φταίει κάτι άλλο;

Βασιλική Β.
, Αρτέμιδα

Επειδή από τις πληροφορίες που μου δίνετε πιθανόν να λείπουν κάποιες σημαντικές λεπτομέρειες, θα προτιμούσα να σας πω τι ενδείκνυται σε περιπτώσεις που ένα θηλάζον βρέφος παρουσιάζει αλλεργία στο γάλα αγελάδος.

Οι εκδηλώσεις καταρχήν μπορεί να ποικίλουν και να είναι κάτι από τα παρακάτω ή όλα τα παρακάτω: αναγωγές, έντονο κλάμα, κωλικοί, έκζεμα, στασιμότητα βάρους, διάρροιες , συχνά με αίμα και βλέννες.

Σε ένα μικρό ποσοστό οι εργαστηριακές εξετάσεις μας βοηθούν, συνήθως η διάγνωση βασίζεται μόνο στις παραπάνω εκδηλώσεις και επιβεβαιώνεται με τη θεραπεία.

Στα μωρά που δε θηλάζουν η σύσταση είναι ένα γάλα εκτεταμένης υδρόλυσης (π.χ. Almiron pepti, Alfare, Frisolac AC) και εφόσον δεν υπάρχει ανταπόκριση ή εφόσον υπάρχει ισχυρή υποψία σοβαρής αλλεργίας το Neocate που βασίζεται σε πολύ μικρά συστατικά τα αμινοξέα, για αυτό και είναι και πιο ακριβό.

Στα μωρά που θηλάζουν η σύσταση είναι η συνέχιση του θηλασμού και αποκλεισμό των γαλακτοκομικών (φανερών και κρυφών πηγών). Εάν δεν έχουμε ανταπόκριση σε 3 μια δεύτερη φάση μπορούμε να αποκλείσουμε το μοσχάρι και εάν παρόλα αυτά δεν υπάρχει ανταπόκριση αποκλεισμό αυγού και ψαριού.

Εάν παρόλα αυτά τα συμπτώματα είναι πολύ έντονα μπορούμε να συζητήσουμε τη δοκιμή υποαλλεργικού γάλακτος, αλλά οι περιπτώσεις αυτές είναι σπάνιες.

Ελπίζω η απάντησή μου να είναι διαφωτιστική.

Τις ερωτήσεις σας προς την επιστημονική μας ομάδα
μπορείτε να τις στέλνετε ΕΔΩ
Φιλικά,
η ομάδα του Μητρικού θηλασμού

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *