Με την εισαγωγή στέρεων τροφών μειώθηκαν οι θηλασμοί

Με την εισαγωγή στέρεων τροφών μειώθηκαν οι θηλασμοί

Απαντά ο Στέλιος Παπαβέντσης
Παιδίατρος, MRCPCH, DCH
Πιστοποιημένος σύμβουλος γαλουχίας IBCLC
www.pediatros-thes.gr

Τα ερωτήματα που έχω είναι πολλά.
Καταρχήν, έχω ένα κοριτσάκι 8½ μηνών και πριν από περίπου 1½ μήνα ξεκινήσαμε στερεές. Μέχρι τότε θήλαζε αποκλειστικά.

Η μικρούλα ανταποκρίθηκε αρκετά καλά στην εισαγωγή των τροφών με αποτέλεσμα να έχει αυξήσει την ποσότητα τους και να έχει μειώσει τους θηλασμούς. Συγκεκριμένα κάνει 3 γεύματα και 4 θηλασμούς την ημέρα. Το βράδυ κάνει άλλους 2 θηλασμούς. Οι δύο θηλασμοί κατά την διάρκεια της ημέρας είναι προσφορά δική μου. Αν δεν της δώσω δεν θα ζητήσει. Να σημειώσω ότι το απογευματινό γεύμα της το πρόσθεσα πριν μιάμιση εβδομάδα και αυτό γιατί την έβλεπα ότι το χρειαζόταν.

Ο φόβος μου είναι αν οι 6 θηλασμοί το 24ωρο είναι λίγοι και θα έχουν σαν αποτέλεσμα τον αποθηλασμό. Δεν θέλω να αποθηλάσω πριν τον χρόνο. Από την άλλη θέλω να τρώει είτε στερεές είτε να θηλάζει με δική της θέληση. Άρα οι δύο θηλασμοί που της προσφέρω με κάνει να νιώθω ότι την “πιέζω”, αν και όταν δεν θέλει έτσι και αλλιώς δεν κάθεται!

Επίσης, μετά τον χρόνο θα πιάσω δουλειά και επειδή θα είναι πρωί-απόγευμα οι δύο θηλασμοί θα με βόλευαν. Θα ήθελα να μου πείτε πόσο σίγουρο είναι αν θα αποθηλάσω ή αν μπορώ να κρατήσω την παραγωγή με αυτήν την συχνότητα θηλασμών.

Η δεύτερη απορία μου είναι σχετικά με τους βραδινούς θηλασμούς. Τις δύο αυτές φορές που ξυπνάει δείχνει ότι πεινάει και αυτό φαίνεται στο ότι πίνει κανονικά και δεν πιπιλάει το στήθος απλά. Ο περίγυρος όμως επιμένει ότι σε αυτή την ηλικία τα παιδιά δεν έχουν ανάγκη από φαγητό αλλά ότι ξυπνάει απλά από συνήθεια. Ισχύει κάτι τέτοιο ή το ξύπνημα από πείνα σε αυτή την ηλικία είναι φυσιολογικό;

Και τέλος, πριν λίγες μέρες διαγνώστηκε ότι έχω υποθυρεοειδισμό υπάρχει περίπτωση να επηρεαστεί η παραγωγή μου;

Ευχαριστώ πολύ
Μαρία Γ., Κυκλάδες

Αγαπητή Μαρία,

Όσα περιγράφεις μπορεί να είναι στο πλαίσιο του φυσιολογικού. Ο κανόνας και τώρα είναι να θηλάζεις κατά απαίτηση του παιδιού,. δηλαδή όποτε εκείνο ζητάει.

Οπωσδήποτε δεν πρέπει να πιέζεις. Εάν με μια κάποια ενθάρρυνση από τη μεριά σου δύο φορές τη μέρα, τελικά θηλάζει ευχάριστα, δεν υπάρχει πρόβλημα. Η συχνότητα θηλασμού μπορεί για την συγκεκριμένη δυάδα να είναι αυτό που χρειάζεται.

Οπωσδήποτε όμως οι νυχτερινοί θηλασμοί φαίνονται απαραίτητοι και δεν πρέπει να κοπούν αυθαίρετα από τη μεριά σου. Πολλά μωρά που θηλάζουν στους 9 μήνες ξυπνούν συχνά τη νύχτα για να θηλάσουν, δεν υπάρχει τίποτε παθολογικό σε αυτό, αντίθετα βοηθάει πολύ στην συνέχιση του θηλασμού.

Εάν έχεις υποθυρεοειδισμό μη ρυθμισμένο, μπορεί να έχεις μειωμένη παραγωγή γάλακτος. Πρέπει σύντομα να γίνεις ευθυρεοειδική λαμβάνοντας την κατάλληλη θεραπεία.

Τις ερωτήσεις σας προς την επιστημονική μας ομάδα
μπορείτε να τις στέλνετε ΕΔΩ
Φιλικά,
η ομάδα του Μητρικού θηλασμού

1 Σχόλιο

  1. Ευχαριστώ πολύ για την απάντηση.
    Συγχαρητήρια για την δουλειά που κάνετε και στην ομάδα του Μητρικού Θηλασμου αλλά και προσωπικά στον κ. Παπαβέντση. Οι συμβουλές και το έργο σας πολύτιμο.
    Είναι πολύ ενθαρρυντικό να γνωρίζουμε ότι υπάρχουν και αυτοί οι επιστήμονες. Η συμβολή σας ανεκτίμητη.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *