“Κολλητικό” το χασμουρητό λένε οι επιστήμονες

“Κολλητικό” το χασμουρητό λένε οι επιστήμονες

Μπορεί τα μωρά και τα μικρά παιδιά να έχουν “ανοσία” στο χασμουρητό των άλλων και να μην το μιμούνται ενστικτωδώς όπως οι μεγάλοι, όμως σύμφωνα με μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα αυτό αλλάζει μετά την ηλικία των πέντε ετών!
 
Οι ερευνητές, υπό τον ψυχολόγο δρα Τζιμ Άντερσον του πανεπιστημίου του Στέρλινγκ, δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη τους στο περιοδικό βιολογίας “Biology Letters” της Βασιλικής Εταιρίας επιστημών της Βρετανίας.

Οι επιστήμονες μελέτησαν 22 βρέφη και μικρά παιδιά, στα οποία έδειξαν βίντεο άλλων παιδιών, ενηλίκων (συμπεριλαμβανομένης της μητέρας κάθε παιδιού), καθώς και ζώων που χασμουριόνταν και διαπίστωσαν ότι τα παιδιά χασμουριούνται αυθόρμητα μέχρι τα πέντε τους, χωρίς να επηρεάζονται από κάποιον άλλο. Στην ηλικία όμως των πέντε ετών μερικά άρχιζαν να “κολλάνε” το χασμουρητό και μέχρι την ηλικία των 11 ετών όλα πια τα παιδιά το “κολλούσαν” όπως συμβαίνει και με τους ενήλικες.

Αν και οι αιτίες του φαινομένου δεν έχουν ακόμα διευκρινιστεί, τις τελευταίες δεκαετίες οι επιστήμονες ξέρουν ότι το χασμουρητό είναι “κολλητικό” όταν βλέπουμε κάποιον άλλο να χασμουριέται, μάλιστα το ίδιο φαινόμενο εμφανίζεται και στα ζώα!

Photo: lambatofa 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *