Θηλάζω, έχω γαστρίτιδα και πρέπει να πάρω αγωγή. Μπορώ;


Απαντά η Κάτια Σοφιανού

Παιδίατρος, MSc, MRCPCH, PgDip (Allergy)
Πιστοποιημένη σύμβουλος γαλουχίας IBCLC
www.paedhealth-development.gr

Χαίρεται. Έχω κάνει γαστροσκοπιση πριν περίπου δυο μήνες και έχω γαστρίτιδα. Επειδή θηλάζω είπαμε να καθυστερήσουμε την έναρξη της αγωγής (controloc, έχει βάση pantoprazole) όσο γίνεται αργότερα, έως έχω έντονη ενόχληση. Τώρα, έχει αρχίσει να με ενοχλεί πλέον το στομάχι μου έντονα και πρέπει το πολύ σε ένα μήνα να αρχίσω την θεραπεία.

Σε όσους παιδίατρους απευθύνθηκα όλοι ήταν κατηγορηματικοί, όχι θηλασμός και αυτό το φάρμακο
(controloc). Το ερώτημα μου τώρα είναι υπάρχει περίπτωση να μπορέσω να συνεχίσω να θηλάζω και να παίρνω την συγκεκριμένη αγωγή; Και αν όντως χρειαστεί να διακόψω πως μπορώ να το κάνω χωρίς να πάρω χάπια διακοπής του θηλασμού, και τι γάλα να δώσω το μωρό, και πως να το εισάγω στη διατροφή του.

Υ.Γ.στο παρελθόν είχα πάθει διάτρηση στομάχου, πριν περίπου 5 χρόνια, χωρίς ιστορικό να έχω κάποιο πρόβλημα με έλκος, μου ήρθε τότε ξαφνικό. Γι’ αυτό το λόγο δεν μπορώ να πάρω κάτι πιο ήπιο από το controloc.

Σας ευχαριστώ εκ τον προτέρων για το χρόνο σας και την πολύτιμη απάντηση.
Δέσποινα Ο., Θεσσαλονίκη

Το συγκεκριμένο φάρμακο έχει τη μέγιστη συγκέντρωση στο γάλα σας 3-4 ώρες μετά τη λήψη του. Ακόμα και εάν παίρνετε μια δόση 40 mg τα επίπεδα στο γάλα σας είναι πολύ χαμηλά και αβλαβή για το μωρό. Επομένως η πιο σωστή τακτική είναι να θηλάζετε το μωρό σας λίγο πριν το πάρετε και εφόσον το μωρό σας λογικά θηλάζει πρωί και βράδυ στο επόμενο γεύμα του, μετά από αρκετές ώρες τα επίπεδα του φαρμάκου θα είναι χαμηλά.

Τις ερωτήσεις σας προς την επιστημονική μας ομάδα
μπορείτε να τις στέλνετε ΕΔΩ
Φιλικά,
η ομάδα του Μητρικού θηλασμού

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *