Αποθηλασμός λόγω εξωσωματικής


Απαντά η Κάτια Σοφιανού

Παιδίατρος, MSc, MRCPCH, PgDip (Allergy)
Πιστοποιημένη σύμβουλος γαλουχίας IBCLC
www.paedhealth-development.gr

Καλησπέρα, είμαι 34 ετών και έχω ένα γιο που σε λίγες μέρες γίνεται δύο. Αισίως κλείνω δύο χρόνια θηλασμού, σε παιδί πολύ αλλεργικό.

Η αλλεργία έγινε αντιληπτή περίπου στο δέκατο μήνα, ακολούθησαν τα rast test όπου και πιστοποιήθηκε. Μετά από ένα χρόνο αποχής δικής μου και του παιδιού από γαλακτοκομικά, αυγό και μοσχάρι καθώς και τα ίχνη αυτών η ανοσοσφαιρίνη αυξήθηκε
κατά 100 μονάδες δηλ. από 197 σε 297. Παρόλα αυτά η πρώην παιδογαστρεντερολλόγος συνέστησε εισαγωγή σε νοσοκομείο για πρόκληση στα γαλακτοκομικά. Κατά την πρόκληση παρουσιάστηκε έμετος, διάρροια, κνησμός, κοκκινίλες και φτάρνισμα. Η γιατρός σύστησε άμεση, μάλιστα είπε την ίδια μέρα, διακοπή θηλασμού, ισχυριζόμενη ψυχολογικό πρόβλημα που ίσως να δημιουργήσει στο παιδί ο παρατεταμένος θηλασμός τον οποία η ίδια μου σύστησε αυστηρά!!! Επίσης σύστησε εισαγωγή κανονικού αγελαδινού γάλακτος. Λόγω αμφιβολιών δικών μου απευθύνθηκα σε άλλη παιδογαστρεντερολόγο η οποία συνέστησε αυστηρή εξάμηνη δίαιτα και αντιαλλεργικό γάλα σταδιακά και όχι σε μια μέρα.

Οι ερωτήσεις μου είναι οι εξής:
Έχω μείνει έγκυος με εξωσωματική και πλέον νιώθω ότι θέλω να προχωρήσω σε δεύτερη προσπάθεια. Ο μικρός όμως δε λέει να ξεκολλήσει από πάνω μου… θηλάζει όποτε θέλει και είναι και απαιτητικός… έχω αρχίσει να του εξηγώ κάποια πράγματα αλλά δε μου δίνει και πολύ σημασία!

Θέλω να προχωρήσω σε εξωσωματική μετά το εξάμηνο δηλαδή κατά το καλοκαίρι αλλά πρέπει να σταματήσω το θηλασμό για να πάρω τα φάρμακα που είναι ισχυρά. Τι κάνω σε αυτή την περίπτωση… υπάρχει άλλος τρόπος αποθηλασμού χωρίς να δημιουργήσω κάποιο ψυχολογικό πρόβλημα; Νιώθω ότι και 3 χρόνια να περάσουν ο μικρός δε θα σταματήσει από μόνος του!

Μου προτείνετε κάτι;
Ευχαριστώ για το χρόνο και τη βοήθεια!

Αλεξάνδρα Ι.
, Βεροια

Στον αποθηλασμό γενικά προσπαθούμε να παραλείπουμε κάθε λίγο κάποιο γεύμα ώστε το παιδί να ξεχαστεί.

Η δυσκολία σε εσάς είναι ότι η εναλλακτική λύση για το γάλα είναι τα υποαλλεργικά γάλατα που σε αυτή την ηλικία είναι πολύ δύσκολο να τα δεχτεί ένα παιδί. Το ασβέστιο που θα χρειαστεί να παίρνει από το γάλα, μπορεί να το πάρει και από άλλες πηγές, ή σε συμπλήρωμα.

Περισσότερες πληροφορίες θα μπορούσε να σας δώσει μια διαιτολόγος.

Τις ερωτήσεις σας προς την επιστημονική μας ομάδα
μπορείτε να τις στέλνετε ΕΔΩ
Φιλικά,
η ομάδα του Μητρικού θηλασμού

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *