Οι μητέρες που θηλάζουν δεν είναι περισσότερο άυπνες ή κουρασμένες

Οι μητέρες που θηλάζουν δεν είναι περισσότερο άυπνες ή κουρασμένες

Γράφει ο Στέλιος Παπαβέντσης
Παιδίατρος, MRCPCH, DCH
Πιστοποιημένος σύμβουλος γαλουχίας IBCLC
www.pediatros-thes.gr

Επιστήμονες από το Τμήμα Ψυχολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Βιρτζίνια στις ΗΠΑ θέλησαν να μελετήσουν τον ύπνο των γυναικών σε σχέση με τον τρόπο διατροφής των βρεφών τους.
 
Σε έρευνα που δημοσιεύθηκε το Δεκέμβριο του 2010 στο έγκυρο επιστημονικό περιοδικό Pediatrics, εξετάστηκαν μητέρες βρεφών από 2 εβδομάδων έως 12 εβδομάδων (τριών μηνών).

Οι μητέρες συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια για την λειτουργικότητά τους και για τα επίπεδα ενέργειας κατά τη διάρκεια της ημέρας, για τη διάρκεια και την ποιότητα του ύπνου τους, ενώ ο ύπνος τους μελετήθηκε και με νευρο-φυσιολογικές μεθόδους.

Υπολογίστηκαν για την κάθε μια μητέρα παράμετροι όπως η αποσπασματικότητα του ύπνου, ο αριθμός ξυπνημάτων κατά τη διάρκεια της νύχτας, η συνολική διάρκεια που η μητέρα μένει ξύπνια κατά τη διάρκεια της νύχτας και η κόπωση κατά τη διάρκεια της ημέρας. Παράλληλα διαπιστώθηκε ο τρόπος σίτισης του βρέφους, δηλαδή αποκλειστικός θηλασμός, μεικτή διατροφή ή σίτιση αποκλειστικά με ξένο γάλα σε μπιμπερό.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης, δεν βρέθηκαν διαφορές σε καμία από τις παραπάνω παραμέτρους ανάμεσα σε γυναίκες που θήλαζαν αποκλειστικά, σε γυναίκες που έδιναν μπιμπερό αποκλειστικά και σε γυναίκες που έδιναν στο μωρό μεικτή διατροφή.

Είναι διαδεδομένος ο μύθος ότι ο μητρικός θηλασμός «κουράζει» περισσότερο τις μητέρες, ότι είναι πιο απαιτητικός και ότι προϋποθέτει περισσότερες ώρες αγρύπνιας για τους γονείς κατά τη διάρκεια της νύχτας. Επίσης λανθασμένα, πολλοί πιστεύουν ότι δίνοντας στο μωρό μπιμπερό θα μπορέσουν να κοιμηθούν περισσότερο και καλύτερα. Είναι παράλληλα γνωστό ότι ο ύπνος είναι μια σημαντική παράμετρος που καθορίζει αν μια μητέρα θα ξεκινήσει ή θα συνεχίσει το θηλασμό, όπως και ότι οποιαδήποτε προσπάθεια να ενθαρρύνει κανείς το μητρικό θηλασμό θα πρέπει να περιλαμβάνει σωστές πληροφορίες για τον ύπνο των γονιών.

Οι Αμερικανοί ερευνητές συμπέραναν πως οι γυναίκες θα πρέπει να πληροφορούνται ότι επιλέγοντας μπιμπερό ξένου γάλακτος δεν ισοδυναμεί με βελτιωμένο ύπνο. Οι – υπαρκτοί και ποικίλοι – κίνδυνοι εάν ένα παιδί δεν θηλάσει πρέπει να ζυγίζονται ενάντια στην παντελή έλλειψη αποδείξεων για το μύθο ότι το τάισμα με ξένο γάλα ωφελεί τον ύπνο της μητέρας.

Πηγή: Hawley E et al. Infant Feeding Methods and Maternal Sleep and Daytime Functioning. Pediatrics Vol. 126 No. 6 December 2010, pp. e1562-e1568

Photo: sxc 

7 Σχόλια

 1. Κατά την άποψη μου το βράδυ είναι καλύτερα ο μητρικός θηλασμός. Απο τότε που έκοψα την καρέκλα και ξεκίνησαμε το co-sleeping βρήκα τον ύπνο μου ( εν μέρει..) ούτε ρεύω, ούτε κοιμίζω… ειδικά το κοίμισμα γίνεται θηλάζοντας… αλλά το πρωί αν μπορούσε να πάρει μπουκάλι θα μπορούσε να το ταΐσει και κάποιος άλλος, θα υπήρχε αυτονομία περισσότερη…

 2. Αν εφαρμόζεις co-sleeping (ύπνος μαζί με το μωρό) δεν έχεις ανάγκη καμιά βοήθεια και κανένα μπιμπερό!

  Θηλάζεις και κοιμισμένη :)))

 3. Το θέμα είναι αν ταϊζει η μητέρα αποκλειστικά με μπιμπερό ή αν ταϊζει και κάποιος άλλος… Επίσης τα μωρά που τρέφονται με μητρικό γάλα τείνουν να τρώνε πιο συχνά. Αν και είμαι εντελώς υπέρ του μητρικού θηλασμού νομίζω οτι στο θέμα ύπνος αν υπάρχει βοήθεια το μπιμπερό έχει ένα μικρό πλεονέκτημα

 4. Δεν εννοούσα την αϋπνία. Έχω ξανακούσει από μανούλες να λένε πως για το 1ο 3μηνο μέχρι να μπει σε πρόγραμμα ο οργανισμός, ένιωθαν εξουθένουση από τον θηλασμό… και αργότερα ήταν ΟΚ!
  Να σου ζήσει το μωράκι 🙂

 5. Μπαινω τωρα στον τριτο μηνα…. Και δεν ειναι η αϋπνια, αλλα ο ιδιος ο θηλαμσος που με κουραζει!

 6. Πόσο καιρό θηλάζεις; Αν είσαι στην αρχή μπορώ να πω ότι δικαιολογήται η κατάσταση 🙂

 7. Δεν ξερω τι λετε, εγω παντως μετα απο καθε θηλασμο αισθανομαι λες και εσκαβα. Ρωτηστε και τις αλλες μανουλες, ειμαι σιγουρη οτι θα συμφωνησουν!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *