Δείχνει να πονάει όταν θηλάζει…

Απαντά ο Στέλιος Παπαβέντσης
Παιδίατρος, MRCPCH, DCH
Πιστοποιημένος σύμβουλος γαλουχίας IBCLC
www.pediatros-thes.gr

Καλημέρα και συγχαρητήρια για τη σπουδαία δουλειά σας! Από τη γέννηση του παιδιού μας έως σήμερα είστε ο αχώριστος σύντροφος και συμπαραστάτης μου στην υπέροχη αλλά και δύσκολη διαδικασία του θηλασμού!

Θηλάζω από την πρώτη στιγμή το μωρό μας (είχα εκπαιδευτεί ανάλογα) έως σήμερα που μπήκε στον 5ο μήνα! Μπιμπερό, φόρμουλα και πιπίλα δεν έχει πάρει καθόλου! Ενώ όμως αναπτύσσεται φυσιολογικά όπως δείχνουν οι μετρήσεις και είναι ένα πολύ ήρεμο και καλόβολο μωράκι αντιμετωπίζω από το 2ο μήνα ένα πρόβλημα στο οποίο εξήγηση και λύση δεν μπόρεσε να βρεθεί από κανέναν.

Συγκεκριμένα καθώς αρχίζει ο θηλασμός από το πιο αδύναμο στήθος , το αριστερό, το παιδί αρχίζει να κλαίει μετά τα 5 πρώτα λεπτά, δείχνει ότι πονάει η κοιλίτσα του, τρώει με έκφραση κούρασης όταν ο πόνος σταματάει, ξαναπονάει, κλαίει γοερά και χρειάζεται να τον βάλω να ρευτεί κ να αλλάξω στήθος. Τότε τρώει πιο άνετα και μόνο προς το τέλος αρχίζει πάλι ο πόνος ώσπου αερίζεται, κάνει κακά και ανακουφίζεται!

Έχω περάσει πολύ δύσκολες στιγμές με αυτό το πρόβλημα, παλιά έκλαιγα και εγώ που δεν μπορούσα να το βοηθήσω και έχω κάνει άπειρες σκέψεις και συνδυασμούς! Φταίει το λιγότερο γάλα στο αριστερό στήθος; το παθαίνει όμως και στο δεξί! Φταίει κάτι που τρώω; συμβαίνει με ό,τι και να φάω!

Πρέπει να σας αναφέρω ότι οι πόνοι στο θηλασμό συμβαίνουν κυρίως απόγευμα και νύχτα, μπορεί να έχουν μια απρόσμενη παύση κάποιες μέρες και εκεί που νομίζω ότι όλα έχουν τελειώσει αρχίζουν δριμύτεροι και πάλι!

Επίσης το μωρό τρώει πολύ λαίμαργα, καταπίνει αέρα και ρεύεται υπερβολικά όταν το παθαίνει αυτό! Ο γιατρός μας τους έχει συνδέσει και με την ΓΟΠ που κάνει ο μπέμπης όμως λύση δεν δόθηκε.

Κάθε άποψη από ειδικούς με εμπειρία ειλικρινά θα με βοηθούσε πολύ και κυρίως θα ανακούφιζε το παιδάκι μας που τόσο πονάει όταν τρώει. Τη λύση να το ταΐζω από το δεξί στήθος που έχει περισσότερο γάλα και δεν τον ζορίζει δεν θέλω να την ακολουθήσω γιατί θα ατονίσει τελείως το αριστερό!

Αναρωτιέμαι μήπως έχει τελικά κάτι σοβαρό που το παραβλέπουμε!
Λένα Χ., Ξάνθη

Αγαπητή Λένα,

περιγράφετε ένα πρόβλημα που επιμένει αρκετό καιρό και δικαιολογεί λεπτομερή εκτίμηση από ειδικό γαλουχίας.

Δε μπορώ να σας δώσω λύση από τη στήλη, θα πρέπει ειδικός γαλουχίας – παιδίατρος να αναλύσει το ιστορικό, να εξετάσει το μωρό και το στήθος σας, να δει πως θηλάζετε και να βγάλει τα συμπεράσματά του.

Θα μπορούσε να είναι ο,τιδήποτε, από ΓΟΠ, μικρή ροή στο ένα στήθος, αλλεργία ή δυσανεξία στη λακτόζη, δεν μπορώ να γνωρίζω τι ακριβώς είναι χωρίς να σας δω.

Τις ερωτήσεις σας προς την επιστημονική μας ομάδα
μπορείτε να τις στέλνετε ΕΔΩ
Φιλικά,
η ομάδα του Μητρικού θηλασμού

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *