Είναι 9 μηνών, κοιμάται στο δωμάτιό μας και πάντα στο στήθος!

Είναι 9 μηνών, κοιμάται στο δωμάτιό μας και πάντα στο στήθος!

Απαντά ο Στέλιος Παπαβέντσης
Παιδίατρος, MRCPCH, DCH
Πιστοποιημένος σύμβουλος γαλουχίας IBCLC
www.pediatros-thes.gr

Συγχαρητήρια για το πολύ καλό site που έχετε φτιάξει και “καλορίζικη” η “ανακαίνισή” σας!

Έχω ένα αγοράκι 9 μηνών το οποίο τρώει τις στερεές τροφές του αλλά συνεχίζει και τον θηλασμό. Το πρώτο εξάμηνο ο θηλασμός ήταν αποκλειστικός. Από όταν ήταν πολύ μωράκι συνήθισε να κοιμάται στο στήθος μου. Όταν είναι να τον βάλω εγώ για ύπνο, εννοείται πως αυτό θα γίνει μόνο με το στήθος. Όταν το μεσημέρι θέλει να κοιμηθεί αρχίζει και τραβάει την μπλούζα μου είτε έχει φάει το μεσημεριανό του είτε όχι. Το στήθος είναι απαραίτητο για να κοιμηθεί αν είμαι παρούσα.

Τη νύχτα ξυπνάει συνήθως 1-2 φορές και θέλει πάλι να θηλάσει. Τρώει κανονικά και μετά συνεχίζει να πιπιλίζει μέχρι να βγάλω το στήθος από το στόμα του. Δεν ξέρω αν έκανα λάθος που τον άφηνα να θηλάζει για να κοιμηθεί, αλλά πιστεύω πως δεν θα μπορούσα και δεν θα έπρεπε να του στερήσω τη χαρά, τη χαλάρωση και τη ζέστη που του προσφέρει το στήθος.

Έχω αρχίσει να ανησυχώ όμως πως δεν θα σταματήσει ποτέ αυτό. Το καλό βέβαια είναι πως κοιμάται και στην αγκαλιά της γιαγιάς του και του μπαμπά του αν είναι πολύ κουρασμένος και δεν είμαι παρούσα φυσικά! Είναι φυσιολογικά όλα αυτά;

Αν δεν του δώσω το στήθος μου για να κοιμηθεί το πιθανότερο είναι πως θα κλαίει. Χρειάζομαι μία απάντηση για το αν αυτό που συμβαίνει είναι ή δεν είναι μία κατάσταση που θα μας δημιουργήσει πρόβλημα στο μέλλον, γιατί προς το παρόν δεν έχω κανένα πρόβλημα με το να τον κοιμίζω με αυτόν τον τρόπο.

Τέλος, θέλω να αναφέρω πως κοιμάται ακόμα στο δωμάτιό μας στο δικό του κρεββάτι, εκτός και αν θέλει να κοιμηθεί στο δικό μας. Έχω διαβάσει ένα σχετικό άρθρο στο site σας που λέει πως καλό είναι τα μωρά να βγαίνουν από το δωμάτιο των γονιών μέχρι τον 9ο μήνα.

Αν επιλέξουμε όμως να μείνει παραπάνω, τι προβλήματα μπορεί να αντιμετωπίσουμε στο μέλλον; Μετά από την ηλικία αυτή, υπάρχει άλλη που ενδείκνυται για να μπορούμε στη διαδικασία αλλαγής δωματίου; Θα είναι πιο επίπονο για εμάς τους γονείς ή για το παιδί αν δεν του αλλάξουμε δωμάτιο σύντομα; Υπάρχει κάποια βιβλιογραφία σχετικά στην οποία θα μπορούσα να ανατρέξω;

Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για τη βοήθειά σας.
Τερέζα Κ., Αθήνα

Αγαπητή Τερέζα,

τα ερωτήματά σας απασχολούν πολλές θηλάζουσες μητέρες. Σχεδιάζω να αναφερθώ εκτενώς στο θέμα του ύπνου σε επόμενα άρθρα μου.

Κάνετε κάτι εντελώς φυσιολογικό και όμορφο και δεν πρέπει να έχετε τύψεις που τον κοιμίζετε με το στήθος. ΔΕΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ ΚΑΝΕΝΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑ, εάν δεν το νιώθετε εσείς ως πρόβλημα. Είναι δυστυχώς συχνά λανθασμένες οι αντιλήψεις του περίγυρου που πιέζουν τη μητέρα. Από την άλλη μεριά, είναι καλό που υπάρχουν και άλλες επιλογές για να κοιμάται, με άλλα πρόσωπα κλπ.

Το παιδί σας με το θηλασμό έμαθε την ανθρώπινη επαφή, το μόνο “πρόβλημα” στο μέλλον είναι ότι πιθανό να θέλει και ως μεγαλύτερο παιδί περισσότερες αγκαλίτσες, να δίνει το ίδιο αγκαλίτσες και να γίνει πιο εκδηλωτικό, με μεγαλύτερη δηλαδή συναισθηματική νοημοσύνη. Αλλά και αυτό -η εκπληκτική συναισθηματική νοημοσύνη των παιδιών που έχουν την τύχη να θηλάζουν μακροχρόνια- θα το αναπτύξω προσεχώς.

Ως προς το ερώτημα εάν πρέπει να βγει από το δωμάτιο, νομίζω παρεξηγήθηκε η προηγούμενη απάντησή μου. Ανέφερα ότι δεν υπάρχουν πρέπει σε αυτό το θέμα, είναι επιλογή των γονιών, λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαίτερες ισορροπίες της οικογένειας (θηλασμός, πως είναι τα δωμάτια, δουλειά, κούραση, προσωπική σχέση μπαμπά-μαμάς). Απλά ΕΑΝ κάποιος θέλει να βάλει το μωρό στο δωμάτιό του, η καλύτερη στιγμή δεν είναι μεταξύ 8-12 μηνών – στάδιο έντονου άγχους αποχωρισμού – αλλά ή νωρίτερα, ή αργότερα.

Εάν συμφωνείτε με το σύζυγο ότι ό,τι κάνετε εώς τώρα σας βολεύει, συνεχίστε το. Εμείς έχουμε τα παιδιά μας -τεσσάρων και δύο ετών- στο δωμάτιό μας από τότε που γεννήθηκαν και περνάμε μια χαρά όλοι μαζί! Η μικρή μας επισκέπτεται κάποια στιγμή κάθε νύχτα και ο μεγάλος τα πρωινά έρχεται στο κρεβάτι μας και χουζουρεύει. Για μας δεν είναι πρόβλημα αλλά ενισχυτικός δεσμός.

Τις ερωτήσεις σας προς την επιστημονική μας ομάδα
μπορείτε να τις στέλνετε ΕΔΩ
Φιλικά,
η ομάδα του Μητρικού θηλασμού

3 Σχόλια

  1. To αν θα κοιμηθεί ή όχι μόνος του εξαρτάται από την ιδιοσυγκρασία του, τις ανάγκες του, την ωρίμανσή του, τις ανάγκες σας ως οικογένεια και κυρίως από τους διαφορετικούς χειρισμούς που θα κάνετε ως γονείς στα επόμενα αναπτυξιακά του στάδια – 3 με 4 χρονών ο ρόλος σας πρώτιστα θα είναι θα θέτετε όρια και κανόνες.

    Δεν υπάρχει τίποτα νομοτελειακό για τα παιδιά και σίγουρα δεν είναι όπως το ζήτημα συχνά παρουσιάζεται – υπάρχουν πάρα πολλά παιδιά που πέρασαν από πολύ επώδυνη "εκπαίδευση ύπνου" ως βρέφη, για να παλινδρομήσουν με προβλήματα ύπνου ή στο κρεβάτι των γονιών στα πέντε τους…

    Στέλιος Παπαβέντσης

  2. ευχαριστούμε πολύ!!!με χαροποιει πολύ αυτό που διάβασα αλλά θέλω να ρωτήσω.υπάρχει περίπτωση με αυτόν τον τρόπο να μη μπορεί να κοιμηθεί μόνος του στο μέλλον;;;

  3. Πολύ αποκαλυπτική η απάντησή σας..! Περιμένουμε με αγωνία τα επόμενα άρθρα περί ύπνου και συναισθηματικής νοημοσύνης των παιδιών που θηλάζουν. Για να ξέρουμε και τί να απαντάμε σε όλους εκείνους που ισχυρίζονται επίμονα το αντίθετο…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *