Απώλεια βάρους και συμπλήρωμα

Απαντά η Αγλαΐα Παπαδήμα
Πιστοποιημένη σύμβουλος γαλουχίας IBCLC

Καλησπέρα,

Έχω ένα μωράκι 4 μηνών. Τον τελευταίο μήνα το μωρό έχασε βάρος και ο παιδίατρος μου είπε να του δίνω συμπλήρωμα σε κάθε γεύμα για 2 βδομάδες. Μου είπε ότι, αν μετά από 2 βδομάδες δείχνει να παίρνει βάρος, τότε μάλλον δεν του φτάνει το δικό μου γάλα, ενώ αν και πάλι δεν παίρνει βάρος τότε θα πρέπει να το ψάξουμε περαιτέρω.

Όπως καταλαβαίνετε, έχω στενοχωρηθεί πάρα πολύ και δεν ξέρω τι να κάνω. Καλά την περίπτωση του να έχει κάτι σοβαρό δεν θέλω ούτε να τη σκέφτομαι. Φοβάμαι ότι άμα του δώσω συμπλήρωμα, θα μειωθεί και σταδιακά θα κοπεί το δικό μου. Μήπως είναι καλύτερα να έχω το μωρό όλη μέρα στο στήθος μου;

Η αλήθεια είναι ότι τον τελευταίο καιρό έχουμε κάποια ‘θεματάκια’ στον θηλασμό, τα οποία δεν ξέρω κατά πόσο είναι φυσιολογικά. Συγκεκριμένα, καμιά φορά κατά τη διάρκεια του θηλασμού κλαίει, αφήνει τη θηλή, την ξαναπαίρνει για λίγο, ξανακλαίει κ.ο.κ. Και εγώ το αλλάζω συνέχεια στήθος μήπως και ξεπεράσει τον λόγο που τον κάνει να κλαίει. Επίσης, 2-3 φορές κατά τη διάρκεια του θηλασμού, όπως ήταν πάνω στο στήθος μου, έβγαλε μεγάλη ποσότητα γάλατος.

Συνολικά, τα γεύματά του είναι 5 την ημέρα και 2-3 φορές ήταν μόνο 4, γιατί κοιμόταν πολλές ώρες. Επίσης, το βράδυ κοιμάται περίπου 10 ώρες. Μήπως πρέπει να το ξυπνάω για να τον θηλάσω;

Σας παρακαλώ, μπορείτε να μου πείτε τι να κάνω: να του δώσω συμπλήρωμα ή να μην του δώσω; Και επίσης, μήπως θα έπρεπε να συμβουλευτώ από κοντά έναν πιστοποιημένο σύμβουλο γαλουχίας; Και αν ναι, πού μπορώ να βρω μια λίστα επικοινωνίας για συμβούλους γαλουχίας;

Σας ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων.

Καλές γιορτές,
Ευαγγελία Κ., Αθήνα


1. Το συμπλήρωμα είναι απολύτως αναγκαίο γιατί η παραγωγή σας έχει μειωθεί πάρα πολύ και δεν μπορεί να καλύψει τις ανάγκες του μωρού σας. Το μωρό δεν πρέπει να χάνει βάρος για κανένα λόγο.

2. Το μωρό σας υποσιτίζεται σοβαρά και γι αυτό κοιμάται πολλές ώρες. Δεν έχει δυνάμεις για να ξυπνήσει και να είναι πιο δραστήριο. Κινδυνεύει η υγεία του και η ανάπτυξή του αν δεν αρχίζει να σιτίζεται επαρκώς άμεσα.

3. Ο αριθμός των γευμάτων του μωρού είναι πάρα πολύ μικρός. Το μωρό θα πρέπει να κάνει τουλάχιστον 8 γεύματα το 24ωρο και θα παίρνει σε όλα συμπλήρωμα. Θα το ενθαρρύνεται να τρώει όσο το δυνατόν περισσότερο. Θα το ξυπνάτε το αργότερο 3 ώρες από την έναρξη του προηγούμενου γεύματος. Τα 60 ml είναι η ελάχιστη ποσότητα συμπληρώματος που πρέπει να παίρνει σε κάθε γεύμα.

4. Τα θέματα που περιγράφετε στο θηλασμό, οφείλονται στο ότι το γάλα σας είναι ελάχιστο. Η γαλουχία δεν μπορεί να διατηρηθεί με 4 και 5 γεύματα το 24ωρο.

5. Αν θέλετε να συνεχίσετε το θηλασμό θα πρέπει να κάνετε επαναγαλακτισμό με νοσοκομειακό θήλαστρο διπλής άντλησης.

Τις ερωτήσεις σας προς την επιστημονική μας ομάδα
μπορείτε να τις στέλνετε ΕΔΩ
Φιλικά,
η ομάδα του Μητρικού θηλασμού

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *