Θηλασμός και ατοπική δερματίτιδα. Τι πρέπει να προσέχει η μαμά

Θηλασμός και ατοπική δερματίτιδα. Τι πρέπει να προσέχει η μαμά

Απαντά ο Στέλιος Παπαβέντσης
Παιδίατρος, MRCPCH, DCH
Πιστοποιημένος σύμβουλος γαλουχίας IBCLC
www.pediatros-thes.gr

Γεια σας, έχω μια κορούλα 2½ μηνών, την οποία θηλάζω αποκλειστικά από την αρχή.

Το πρόβλημά μου είναι ότι παρουσίασε ατοπικη δερματίτιδα από νωρίς (30 ημερών) και μου είπαν ότι σχετίζεται με τα αγελαδινά προϊόντα αλλά και με το μοσχαρίσιο κρέας.

Η παιδίατρός μου μου είπε ότι μάλλον δείχνει να έχει προδιάθεση σε αλλεργίες όπως και το μεγαλύτερο μου παιδί και πρέπει να προσέχω την διατροφή μου και ενώ αρχικά μου είχε συστήσει να αποφύγω το κατσικίσιο και το αρνίσιο κρέας και να τρώω μοσχάρι τώρα με την δερματίτιδα μου είπε το αντίστροφο.

Θα ήθελα να μου πείτε ποιες τροφές είναι επικίνδυνες για αλλεργίες και από που μπορώ να καταλαβαίνω ότι κάποιο τρόφιμο έχει πειράξει το μωρό; Μπορώ π.χ. να βγάλω συμπεράσματα από τις κενώσεις του μωρού για το τί το πειράζει;

Γιάννα Ν., Χαλκίδα

Το έκζεμα τις περισσότερες φορές δεν έχει να κάνει με τη διατροφή της μητέρας, αλλά είναι χρόνιο νόσημα στα βρέφη με υφέσεις και εξάρσεις, εξάρσεις μεγαλύτερες το χειμώνα και με συνθετικά ρούχα – σαπούνι. Χρειάζεται σωστή, συχνή καθημερινή φροντίδα τοπικά με ενυδατικές.

Προληπτικά, εφόσον το έκζεμα είναι έντονο, μπορεί η μαμά να κάνει αποχή από τα γαλακτοκομικά. Αυτή πρέπει να είναι πλήρης -αγελαδινό, κατσικίσιο, τυρί, γάλα, γιαούρτι, οτιδήποτε περιέχεται μέσα σε συσκευασίες- , αλλιώς δεν έχει νόημα να απέχετε.

Μέσα σε 2 εβδομάδες παρατηρήστε για τυχόν βελτίωση του εκζέματος. Αν βελτιωθεί, συνεχίστε την διακοπή γαλακτοκομικών για τους πρώτους 6 μήνες τουλάχιστον, παράλληλα όμως πρέπει, ιδανικά σε συνεργασία με διατροφολόγο, να αναπληρώσετε το ασβέστιο στον οργανισμό σας, είτε με άλλες τροφές που περιέχουν ασβέστιο -πράσινα λαχανικά, ψάρι, ξηροί καρποί- , είτε με συμπλήρωμα ασβεστίου.

Μετά τους έξι μήνες και αν το έκζεμα είναι σε ύφεση μπορείτε να δοκιμάσετε επανεισαγωγή στη διατροφή σας, σιγά σιγά.

Μην ενοχοποιείτε τον εαυτό σας και το θηλασμό. Για τα περισσότερα μωρά, το έκζεμα καλυτερεύει προς το τέλος του πρώτου χρόνου και το καλοκαίρι.

Τις ερωτήσεις σας προς την επιστημονική μας ομάδα
μπορείτε να τις στέλνετε ΕΔΩ
Φιλικά,
η ομάδα του Μητρικού θηλασμού

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *