Οι απαγορεύσεις και η μέθοδος των “μη” και των “όχι”

Οι απαγορεύσεις και η μέθοδος των “μη” και των “όχι”

Απαντά η Μαρία Κουφονικολάκου
Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπεύτρια

Είναι 18 μηνών! Επικοινωνούμε εκπληκτικά, έχει παίξει καθοριστικό ρόλο ότι μέχρι και σήμερα τιν θηλάζω!!! Όμως… το κοριτσάκι μου, ανταποκρίνεται στην μέθοδο των μη & των όχι μόνο όταν της το επιβάλλω με φωνές… ΔΕΝ ΘΕΛΩ ΝΑ ΜΕ ΦΟΒΑΤΑΙ…

Κατερίνα Λ. Πειραιάς

Οι απαγορεύσεις για τους ανθρώπους (και κυρίως για τα μικρά παιδιά) είναι ένα δύσκολο αλλά απαραίτητο κομμάτι της εξέλιξής τους. Λέγοντας δύσκολο, εννοώ και για τα παιδιά (ώσπου να μάθουν να τις δέχονται) αλλά και για μας τους γονείς (ώσπου να μάθουμε να τις επιβάλλουμε). Πολλές φορές θα διαπιστώσετε, ότι είναι πιο δύσκολο για σας να πείτε το “όχι” (επειδή σκεφτόμαστε “το καημένο, μα πάλι “όχι θα του πω;”) παρά για κείνο να συμμορφωθεί.

Υπάρχουν μερικοί κανόνες για τα “όχι” της μαμάς, κάποια κόλπα ας πούμε, που ίσως σας βοηθήσουν να μην αισθάνεστε άσχημα, κάθε φορά που θα πρέπει να τα χρησιμοποιήσετε.

-Να είστε σταθεροί. 
Όταν λέτε “όχι”, μην το παίρνετε πίσω. Δίνει λάθος μηνύματα στο παιδί και δεν το βοηθάει να συμμορφώνεται στο μέλλον. Επίσης μη λέτε “όχι” τη μία φορά για κάτι και την επόμενη το αφήνετε να ασχοληθεί με το ίδιο πράγμα.Τα παιδιά μπερδεύονται έτσι.

-Διαλέξτε τα “όχι” σας.
Μη λέτε πάρα πολλά. Σκεφτείτε ποια πράγματα είναι τα πιο σημαντικά για σας (π.χ. όχι στη σκάλα, στις πρίζες κ.λ.π) και μείνετε εκεί. Στην ηλικία που βρίσκεται, θα θέλει (και θα πρέπει) να εξερευνά το περιβάλλον του. Είναι καλύτερο να είστε δίπλα του, όσο θα το κάνει, παρά να του λέτε συνέχεια”μη”.

-Δε χρειάζονται φωνές.
Για μερικές φορές στην αρχή, ή αν δεν υπακούει, ίσως χρειαστεί να πλησιάσετε το παιδί και να το απομακρύνετε απαλά από την απαγορευμένη δραστηριότητα, εξηγώντας του ταυτόχρονα το “γιατί” του το απαγορεύετε. Μη νομίσετε ότι δε θα σας καταλάβει. Μην πτοηθείτε από τα κλάματα και τις φωνές του. Μείνετε σταθεροί. στην απόφασή σας και προτείνετέ του εναλλακτικά μία νέα δραστηριότητα.

Μην ξεχνάτε ότι τα παιδιά χρειάζονται γονείς! Και ένα από τα καθήκοντα των γονιών είναι να εισάγουν το παιδί τους στις απαγορεύσεις…

Είναι μια ενδιαφέρουσα πρόκληση το να προσπαθήσουμε σα γονείς, να διατηρήσουμε μια ισορροπία ανάμεσα στην ελευθερία και την απαγόρευση, δε συμφωνείτε;

Καλή επιτυχία!

Τις ερωτήσεις σας προς την επιστημονική μας ομάδα
μπορείτε να τις στέλνετε ΕΔΩ
Φιλικά,
η ομάδα του Μητρικού θηλασμού

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *