Προς ένα κόσμο Φιλικό προς τα Παιδιά

Προς ένα κόσμο Φιλικό προς τα Παιδιά

Τα Δέκα Βήματα για το Μητρικό Θηλασμό 
Το θέμα της Εβδομάδας Μητρικού Θηλασμού 2010, που προωθείται από την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας (Π.Ο.Υ.), την Παγκόσμια Συμμαχία για την Προώθηση του Μητρικού Θηλασμού (WABA) και τη UNICEF είναι «Μητρικός Θηλασμός: Μόνο Δέκα Βήματα – Ο φιλικός προς τα μωρά τρόπος».

Γιατί να προωθήσουμε την εφαρμογή των «Δέκα Βημάτων», ειδικά τώρα;
Η UNICEF επεσήμανε πρόσφατα ότι η μείωση της παιδικής θνησιμότητας από τα 13 εκατομμύρια παγκοσμίως το 1990 στα 8,1 εκατομμύρια το 2009 οφείλεται εν μέρει και στην υιοθέτηση βασικών παρεμβάσεων σε θέματα υγείας, όπως για παράδειγμα ο έγκαιρος και αποκλειστικός θηλασμός των βρεφών.

Πρόσφατες μελέτες δείχνουν πως όσο περισσότερο χρησιμοποιούνται τα «Δέκα Βήματα», τόσο μεγαλύτερες είναι οι πιθανότητες θετικής προδιάθεσης των γυναικών για το θηλασμό. Κάθε μαιευτική μονάδα θα πρέπει να προσπαθήσει να ακολουθεί όσα περισσότερα βήματα μπορεί, ακόμη και αν δεν είναι εξ αρχής εφικτό να τα υλοποιήσει όλα μαζί. Η σταδιακή προσαρμογή στα «Δέκα Βήματα» θα οδηγήσει σε θετικά αποτελέσματα.

Επιπλέον, η εφαρμογή των «Δέκα Βημάτων» με παράλληλη συνεχή μεταγεννητική υποστήριξη, συμβάλλει στην αύξηση της έναρξης του μητρικού θηλασμού και του αποκλειστικού μητρικού θηλασμού, τόσο σε εθνική όσο και σε παγκόσμια κλίμακα. Υπολογίζεται ότι σήμερα ένα ποσοστό της τάξης του 28% όλων των μαιευτικών μονάδων παγκοσμίως, εφαρμόζουν σε κάποιο βαθμό τα «Δέκα Βήματα».

Τα ποσοστά του αποκλειστικού μητρικού θηλασμού έχουν αυξηθεί σε πολλές χώρες, ωστόσο παρατηρείται στασιμότητα ή και μείωση σε ορισμένες, εν μέρει εξ αιτίας της μειωμένης πολιτικής στήριξης στην πρωτοβουλία για τα Νοσοκομεία Φιλικά προς τα Βρέφη, καθώς και στην ελλιπή εφαρμογή των «Δέκα Βημάτων» από τα πιστοποιημένα ως Φιλικά προς τα βρέφη Νοσοκομεία.

Τέλος, ο μητρικός θηλασμός βελτιώνει βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα την υγεία της μητέρας και μπορεί έτσι να συμβάλλει στην επίτευξη των αντίστοιχων Αναπτυξιακών Στόχων της Χιλιετίας για τη μείωση της παιδικής θνησιμότητας και για τη βελτίωση της υγείας των μητέρων, για τους οποίους έχουν δεσμευθεί τα κράτη.

Τι μπορούμε να κάνουμε φέτος για να βελτιώσουμε τις φιλικές προς τα βρέφη μεθόδους;

 • Βοηθήστε φίλους, συναδέλφους και μέλη της κοινότητάς σας να ακολουθούν τα «Δέκα Βήματα»:
  Όποια και αν είναι η θέση σας, μπορείτε να ξεκινήσετε τη συζήτηση αλλά και τις δραστηριότητες που προωθούν την εφαρμογή των «Δέκα Βημάτων».
 • Συνηγορήστε υπέρ της αλλαγής στο Σύστημα Υγείας:
  Βρείτε πληροφορίες για τα Φιλικά προς τα Βρέφη Νοσοκομεία, εντοπίστε τους υπεύθυνους και προσπαθήστε να επικοινωνήσετε μαζί τους. Υποστηρίξτε σθεναρά πως τα «Δέκα Βήματα» πρέπει να αποτελούν πάγια πρακτική σε όλα τα Νοσοκομεία, τα Κέντρα Υγείας και τα προγράμματα πρωτοβάθμιας περίθαλψης.
 • Προωθήστε αλλαγές σε τοπικό επίπεδο:
  Μάθετε τι συμβαίνει στις μητέρες αφού φύγουν από το μαιευτήριο, καθώς και τι συμβαίνει σ’ αυτές που γεννούν στο σπίτι. Υπάρχουν μαίες στην κοινότητα, σύμβουλοι ή ομάδες θηλασμού που μπορούν τις στηρίξουν; Παρέχουν τα τοπικά Κέντρα Υγείας συμβουλές για το μητρικό θηλασμό; Τι συμβαίνει όταν οι μητέρες επιστρέφουν στο εργασιακό τους περιβάλλον;
 • Υποστηρίξτε τις εθνικές και παγκόσμιες αλλαγές:
  Δείτε πέρα από το Σύστημα Υγείας και κινητοποιήστε ανθρώπους σε κάθε επίπεδο, προκειμένου να προωθηθούν πολιτικές, πρακτικές και νόμους που μπορούν να ενισχύσουν τα «Δέκα Βήματα».

  Προωθήστε την ιδέα αυτή σε ανθρώπους που έχουν διασυνδέσεις σε παγκόσμιους οργανισμούς, ενημερώνοντάς τους πως τώρα είναι η ώρα να διευκολύνουμε τις μητέρες να θηλάσουν τα μωρά τους, να βοηθήσουμε κάθε παιδί να έχει την καλύτερη δυνατή αρχή στη ζωή του και να δημιουργήσουμε ένα υγιές μέλλον για όλους.

Πηγή: Unicef

2 Σχόλια

 1. σήμερα,στο Μαγγίνειο αμφιθέατρο του Αρεταίειου νοσοκομείου,πραγματοποιήθηκε ένα εκπληκτικό σεμινάριο με θέμα τα 10 βήματα για το μητρικό θηλασμό!είχε μεγάλη ανταπόκριση και πραγματικά ήταν άκρως πληροφοριακό!

 2. Η ομάδα του mitrikosthilasmos.com θα συνεχίσει να προσπαθεί για την προβολή, προώθηση και υποστήριξη του Μητρικού θηλασμού στη χώρα μας με όλες της τις δυνάμεις!

  Η βοήθεια και η στήριξή σας με κάθε τρόπο είναι πολύτιμη!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *