Θηλασμός και klabsiellla pneumonia

ΕΡΩΤΗΣΗ

Γεια σας!

Έχω ένα μωράκι 5 μηνών που το θηλάζω αποκλειστικά και ενώ έβλεπα τα κακά της να μην είναι σχηματισμένα αλλά πιο υδαρή, δεν έδινα σημασία γιατί είχα ακούσει ότι τα μωρά που θηλάζουν έχουν πιο νερουλά κακάκια. Όμως, πριν ένα μήνα είδα στα κακά της βλέννες και λίγο αίμα (επίσης αυτό το μήνα δεν είχε πάρει καθόλου βάρος).

Κάναμε καλλιέργεια κοπράνων και βγήκε το μικρόβιο klabsiellla pneumonia. Πήρε για 2 μέρες ultra levour και ξανακάναμε την καλλιέργεια όπου ήταν αρνητική. Έτσι ησύχασα για λίγο εφόσον φαινόταν καλύτερα και αυτή (πήρε 600γρ βάρος) και τα κακάκια της.

Εδώ και 3 μέρες έχει πάλι αίμα. Κάναμε την καλλιέργεια και βγήκε θετική στην klabsiellla pneumonia.Τί ακριβώς είναι αυτό το μικρόβιο; και πώς θεραπεύεται; Είναι επικίνδυνο; Τί πρέπει να κάνω;

Κορίνα Κ., Χαλάνδρι

ΑΠΑΝΤΗΣΗ 

Τις πλέον ακριβείς πηλροφορίες για το τι είναι το μικρόβιο καλό είναι να τις πάρετε από το μικροβιολόγο που σας έδωσε την καλλιέργεια.

Η Klebsiella pneumoniae είναι ένα μικρόβιο που συνήθως κάνει πνευμονίες. Υπάρχει κάποιο στέλεχος το οποίο μπορεί να προκαλέσει μικροβιακές γαστρεντερίτιδες. Στις μικροβιακές αυτές γαστρεντερίτιδες τα μωρά έχουν διάρροια με αίμα, αλλά ταυτόχρονα είναι αρκετά άρρωστα με πυρετό, εμέτους αφυδάτωση κλπ.

Δε μου φαίνεται ότι το μωράκι σας είχε τα παραπάνω. Αναρωτιέμαι λοιπόν εάν αυτό το μικρόβιο που απομονώθηκε είναι τμήμα της φυσιολογικής “χλωρίδας”, χωρίς όπως λέμε κλινική σημασία.

Θα σας συνιστούσα να ρωτήσετε το μικροβιολόγο εάν η ποσότητα του μικροβίου που απομονώθηκε δείχνει περισσότερο ότι το μικρόβιο είναι τμήμα της φυσιολογικής χλωρίδας ή είναι παθογόνο. Όποια και εάν είναι η απάντηση πρέπει να συζητήσετε με τον παιδίατρό σας το αποτέλεσμα για να δείτε εάν χρειάζεται θεραπεία ή περαιτέρω διερεύνηση.

ΠαιδίατροςMSc, MRCPCH, PgDip (Allergy)
 Πιστοποιημένη σύμβουλος γαλουχίας I.B.C.L.C.
www.paedhealth-development.gr

Τις ερωτήσεις σας προς την επιστημονική μας ομάδα
μπορείτε να τις στέλνετε ΕΔΩ

Φιλικά,
η ομάδα του Μητρικού θηλασμού

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *