Οι “ειδικοί” απαντούν # 184 – Θέμα: ΓΟΠ σε θηλάζων βρέφος

Οι “ειδικοί” απαντούν # 184 – Θέμα: ΓΟΠ σε θηλάζων βρέφος

ΕΡΩΤΗΣΗ

Το μωρό μου είναι 4 μηνών με ποπ σε έξαρση την τελευταία εβδομάδα. Η παιδίατρος μου είπε να σταματήσω το θηλασμό και να του δώσω γάλα ΑR. Εγώ δε θέλω να διακόψω το θηλασμό, πως μπορώ να το αντιμετωπίσω αλλιώς;
 
Άννα Π.
, Αχαρναί

ΑΠΑΝΤΗΣΗ 

Να διαβάσετε αυτό το άρθρο, από όπου μεταφέρω:

Ο όγκος και το είδος του γάλατος επηρεάζουν τη ΓΟΠ. Αυξημένος όγκος και αυξημένη ωσμωτικότητα την αυξάνουν, ενώ το υποαλλεργικό γάλα με πεπτίδια μειώνει τη ΓΟΠ. Τα γάλατα με πηκτικές ουσίες (AR) μειώνουν τις αναγωγές, αλλά αυξάνουν την έκθεση του οισοφάγου στο οξύ.

Είναι γνωστές σε όλους οι οδηγίες για τη μη φαρμακευτική αγωγή, όπως είναι τα συχνά μικρά γεύματα, συχνό ρέψιμο, όχι άσκοπες αλλαγές γαλάτων, όχι πίεση στην κοιλιά μετά τη σίτιση, όχι κάπνισμα στο δωμάτιο του βρέφους και οπωσδήποτε όχι διακοπή του μητρικού θηλασμού, γιατί η παλινδρόμηση είναι λιγότερη στα θηλάζοντα.

Τα τελευταία χρόνια, η αγορά κατακλύσθηκε από τα λεγόμενα γάλατα για την παλινδρόμηση (AR). Δυστυχώς, η ονομασία τους και μόνο συχνά αποτελεί σχεδόν «επιτακτικό καθήκον» στον ασκούντα παιδίατρο μόλις υποψιασθεί ή διαγνώσει ΓΟΠ να τα χορηγήσει, ακόμα και θυσιάζοντας το μητρικό γάλα.

(εδώ θα ήθελα να προσέξετε τα εισαγωγικά…) και να αλλάξετε παιδίατρο. Η παιδίατρός σας βάζει σε κίνδυνο την υγεία του παιδιού σας.

Πιστοποιημένη σύμβουλος γαλουχίας I.B.C.L.C.

Τις ερωτήσεις σας προς την επιστημονική μας ομάδα
μπορείτε να τις στέλνετε ΕΔΩ

Φιλικά,
η ομάδα του Μητρικού θηλασμού

2 Σχόλια

 1. http://www.iatrikionline.gr

  Σας μεταφέρω μέρος της μελέτης της Ε. Ρώμα-Γιαννίκου, που είναι μια καλή κριτική και αξιολόγηση των συνηθισμένων πρακτικών.

  Η σιωπηλή ΓΟΠ μπορεί να δημιουργήσει σοβαρή οισοφαγίτιδα γιατί οι γονείς δεν έχουν ορατά συμπτώματα που θα τους οδηγήσουν έγκαιρα στον παιδογαστρεντερολόγο. Δυστυχώς οι παιδίατροι πολύ συχνά δεν παραπέμπουν εγκαίρως στον ειδικό γιατρό που θα βοηθήσει να προληφθεί η σοβαρή επιδείνωση.

  Το μωρό σας δεν μπορούσε να φάει από τον πόνο. Όπως γράφετε δεν μπορούσε να σιτισθεί επαρκώς ούτε με μητρικό ούτε με ξένο γάλα.

  Η φαρμακευτική αγωγή και η σωστή αντιμετώπιση (στάση σίτισης, στάση πέψης, θέση στρώματος) θα οδηγούσαν στην ίδια και καλύτερη θεραπεία με το θηλασμό γιατί το μητρικό γάλα βοηθάει στην γρήγορη επούλωση της οισοφαγίτιδας.

  Στην περίπτωση που η στάση θηλασμού δεν είναι δυνατό να επιτευχθεί από το μωρό ή/και τη μητέρα, μπορεί το μωρό να τρέφεται προσορινά με μητρικό γάλα από το μπουκάλι, μέχρι να θεραπευτεί και να μπορέσει να ξαναθηλάσει.

  Η έγκαιρη και ορθή αντιμετώπιση μπορούν να αποτρέψουν τόσο δυσάρεστες καταστάσεις. Γι' αυτό η έγκαιρη παραπομπή του μωρού σε έμπειρο παιδογαστρεντερολόγο είναι πολύ σημαντική.

  Δυστυχώς τις περισσότερες φορές η ΓΟΠ αντιμετωπίζεται λανθασμένα από τους παιδιάτρους όπως πολύ καθαρά φαίνεται από την προαναφερθείσα μελέτη της κ. Ρώμα-Γιαννίκου.

 2. Και τι γίνεται όταν ένα μωρό με διαγνωσμένη ΓΟΠ διακόψει μόνο του το θηλασμό γιατί πονάει;
  Η μικρή μου κόρη δεν είχε αναγωγές, αντίθετα γύριζε το γάλα μέχρι το λαιμό που λένε και ξανακατέβαινε. Ρευόταν συνέχεια μέχρι το επόμενο γεύμα και η μόνη λύση ήταν το ξένο γάλα και φυσικά το σιρόπι Epadoren. Είδαμε και πάθαμε με το σύζυγο να καταφέρουμε τη μικρή να πιει την ποσότητα γάλακτος που έπινε πριν διαγνωσθεί η παλλινδρόμηση. Εκτός του ότι έκοψε μόνη της το θηλασμό και αναγκάστηκα να σταματήσω το γάλα μου είχε μειώσει σε δραματικό βαθμό και το ξένο γάλα. Και ήταν μόνο 2,5 μηνών.
  Τη βοήθησαν το υποαλλεργικό γάλα και το σιροπάκι να επανέλθει στα φυσιολογικά της.
  Ο μητρικός θηλασμός είναι ότι καλύτερο έχει προνοήσει η φύση για το μωρό αλλά νομίζω ότι κάθε μανούλα πρέπει να κρίνει και με βάση το τι θέλει το μωρό της. Στη δική μου περίπτωση πολύ απλά δεν μπορούσα να αφήσω το παιδί μου νηστικό, όταν τρεφόταν μόνο με γάλα, γιατί από τον πόνο δεν έπιανε καθόλου θηλή και έκλαιγε συνέχεια!
  Ευχαριστώ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *