Οι “ειδικοί” απαντούν # 183 – Θέμα: Αποθηλασμός

Οι “ειδικοί” απαντούν # 183 – Θέμα: Αποθηλασμός

ΕΡΩΤΗΣΗ

Το αγοράκι μου είναι 11 μηνών και θηλάζει αποκλειστικά. Από τον 6 μήνα ξεκινήσαμε τις στερεές τροφές αλλά αργήσαμε να τις συνηθίσουμε και έτσι ακόμα και τώρα θηλάζει 4 φορές την ημέρα.

Το πρόβλημά μου είναι ότι το βράδυ μου ξυπνάει 4-5 φορές από τον 7 μήνα και πάντα θέλει να θηλάσει για να κοιμηθεί αλλιώς κλαίει ασταμάτητα!! Ο παιδίατρος μου θεωρεί ότι από τον 6 μήνα το γάλα δέν είναι τόσο θρεπτικό όσο χρειάζεται ένα μωρό 6 μηνών. Προσπαθώ να του δώσω συμπλήρωμα αλλά δεν θέλει κανένα γάλα.

Δεν ξέρω τι πρέπει να κάνω. Έχω κουραστεί να ξυπνάω κάθε 2-3 ώρες τα βράδια. Θα πρέπει να κοπεί ο θηλασμός με το χάπι και κάποια στιγμή θα το παρεί απόφαση και θα φάει από μπουκάλι; Θα ήθελα να συνεχίσω να θηλάζω αλλά νομίζω ότι πλέων δέν του φτάνει το γάλα μου. Θα ήθελα την βοήθειά σας!

Χρυσούλα Ρ.
, Πειραιάς

ΑΠΑΝΤΗΣΗ 

Ο παιδίατρός σας έχει λάθος. Το γάλα σας είναι ανεκτίμητο για το παιδί από θρεπτικής και από χίλιες δυο απόψεις. Είναι το μόνο γάλα που χρειάζεται το μωρό σας και το καλύτερο της “αγοράς”.

Το παιδί χρειάζεται επιπλέον στερεές τροφές, φαγητό από το τραπέζι για να καλύψει τις ανάγκες του, όχι επιπλέον γάλα. Αν νιώθετε ότι δεν του “φτάνει” το γάλα σας δώστε του να φάει, φαγητό. Οι τέσσερις θηλασμοί την ημέρα είναι λιγότεροι από τους φυσιολογικούς για την ηλικία του.

Οι θηλασμοί την νύχτα είναι πολύ συχνή και φυσιολογική συμπεριφορά για την ηλικία του και δεν είναι μόνο πείνα: ακόμα και να σταματήσετε το θηλασμό, το πιο πιθανό είναι να ξυπνάει τα βράδια για αγκαλιά γιατί είναι στην ηλικία του άγχους αποχωρισμού.

Κάθε 12μηνο θηλασμού μεταφράζεται σε 4% λιγότερες πιθανότητες για να πάθετε καρκίνο μαστού, 7% λιγότερες πιθανότητες για χολολιθίαση, ενώ το μωρό σας θα έχει 10% μικρότερη πιθανότητα για παχυσαρκία και 20% για άσθμα. Αυτά είναι μερικά από τα δεκάδες πράγματα που διακυβεύονται εάν αποθηλάσετε πρόωρα.

Πρέπει να βρείτε επαγγελματίες υγείας που να υποστηρίζουν την φυσιολογική διατροφή των παιδιών και που δεν υπονομεύουν την αυτοπεποίθησή σας.

Παιδίατρος, M.R.C.P.C.H., D.C.H. I.B.C.L.C.

Τις ερωτήσεις σας προς την επιστημονική μας ομάδα
μπορείτε να τις στέλνετε ΕΔΩ

Φιλικά,
η ομάδα του Μητρικού θηλασμού

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *