Διατροφή και θηλασμός

ΕΡΩΤΗΣΗ

 Καλησπέρα
Θηλάζω τον γιο μου αποκλειστικά εδώ και 3,5 μήνες. Θα ήθελα να ρωτήσω αν πρέπει να αποφεύγω κάποια τρόφιμα.

Ο παιδίατρος μου σύστησε να αποφεύγω τα όσπρια, το λάχανο, το κουνουπίδι, το μπρόκολο, το σκόρδο και το κρεμμύδι. Από καφέ μόνο ελληνικό και μου επέτρεψε μπύρα χωρίς αλκοόλ και λίγο κόκκινο κρασί. Μέχρι τώρα δεν έχω δοκιμάσει τίποτε από αυτά.

Επίσης αποφεύγω τη σοκολάτα και το γιαούρτι γιατί ενοχλεί το μπέμπη. Επίσης παίρνω καθημερινά ασβέστιο και σίδηρο. Πρέπει;

Ευχαριστώ εκ των προτέρων
Μαρία Ξ., Αθήνα

ΑΠΑΝΤΗΣΗ 

Αγαπητή Μαρία,

οι απαγορεύσεις του παιδιάτρου σου δεν βασίζονται σε επιστημονικά δεδομένα και δυσκολεύουν αναίτια τη ζωή σου, αποθαρρύνοντάς σε να συνεχίσεις το θηλασμό για όσο θα έπρεπε. 

Το μωρό έχει ανάγκη να γευτεί αυτά τα τρόφιμα μέσα από το γάλα σου. Μπορείς να πιεις οποιονδήποτε καφέ, αλλά καλύτερα να είναι φιλτραρισμένος, να μην είναι ο καφές μέσα, όπως συμβαίνει με τον ελληνικό που σου “επέτρεψε” ο συνάδελφος. Μπορείς να πίνεις αλκοόλ περιστασιακά και να κάνεις φυσιολογική ζωή. 

Συμπληρώματα χρειάζεσαι μόνο αν έχεις προβλήματα υγείας. Για τη γαλουχία και μόνο δεν πρέπει να δίνονται συμπληρώματα γιατί εσύ που θηλάζεις προστατεύεσαι από αναιμία και οστεοπόρωση περισσότερο από κάποια που δε θηλάζει. 

‘Ο,τι νιώθεις ότι ενόχλησε το μπέμπη μπορείς να το αποφεύγεις για λίγο. Έπειτα από λίγες εβδομάδες φάτο, το πιο πιθανό είναι ότι δεν θα υπάρχει πρόβλημα.

Παιδίατρος, M.R.C.P.C.H., D.C.H. I.B.C.L.C.

Τις ερωτήσεις σας προς την επιστημονική μας ομάδα
μπορείτε να τις στέλνετε ΕΔΩ

Φιλικά,
η ομάδα του Μητρικού θηλασμού

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *