Θηλασμός, άρνηση στέρεων τροφών και αϋπνία

ΕΡΩΤΗΣΗ

Γειά σας, θα ήθελα να μου πείτε εαν υπάρχει κάτι που μπορώ να κάνω με τον μικρό μου γιατί πλέον δεν αντέχω άλλο.

Ο μικρός μου είναι 7,5 μηνών περίπου και θηλάζουμε αποκλειστικά. Αρνείται τις τροφές και με πολύ ταλαιπωρία ίσως φάει 1-2 κουταλάκια στέρεας τροφής την ημέρα. Το χειρότερό μου πρόβλημα όμως είναι τα βράδια… Ξυπνάει ακόμα και ανά μια ώρα όπως και την ημέρα και θέλει ή να πιεί λίγες γουλίτσες ή απλά να πιπιλήσει. Δεν θέλει με τίποτα την ξένη πιπίλα και δεν δέχεται επίσης με τίποτα να πιεί το γάλα μου σε μπιμπερό ή εκπαιδευτικό ποτηράκι. Έχω αντλήσει και έχω δοκιμάσει πολλές φορές αλλά δεν θέλει με τίποτα, θέλει μόνο εμένα, το αποτέλεσμα είναι να είμαι τρομερά εξαντλημένη από τη συνεχή αυπνία τόσους μήνες τώρα…

Τι μπορώ να κάνω για να κοιμάται καλύτερα τα βράδια; Τον θηλάζω ξαπλωμένη βέβαια για να μην είμαι όρθια 6 και 7 φορές κάθε βράδυ αλλά θέλω να κοιμηθώ… Σκέφτομαι πρώτη φορά να αποθηλάσω… είμαι απελπισμένη!

Σοφία Ρ., Ιωάννινα

Σημ.: έχουν δωθεί και άλλα συμπληρωματικά στοιχεία

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Τα μωρά που έχουν ισχυρή προδιάθεση για τροφικές αλλεργίες καθυστερούν να εισάγουν τις στερεές τροφές στο διαιτολόγιό τους γιατί κινδυνεύουν. Γι αυτό και οι συστάσεις της Αμερικάνικης Ακαδημίας Παιδιάτρων είναι αυτές:

Unique needs or feeding behaviors of individual infants may indicate a need for introduction of complementary foods as early as 4 months of age, whereas other infants may not be ready to accept other foods until approximately 8 months of age.193

Το πλήρες κείμενο μπορείτε να το δείτε ΕΔΩ

Μοναδικές ανάγκες ή διατροφικές συμπεριφορές μπορεί να αποτελούν ένδειξη για την ανάγκη της εισαγωγής στερεών τροφών τόσο νωρίς όσο η ηλικία των 4 μηνών, ενώ άλλα βρέφη μπορεί να μην είναι έτοιμα αν δεχθούν άλλες τροφές μέχρι περίπου τους 8 μήνες.

Προφανώς το δικό σας μωρό είναι από αυτά που μπορεί να μπει αργά στις στερεές τροφές και αυτό δεν μπορείτε να το αλλάξετε. Εσείς είστε υποχρεωμένη να προσαρμοστείτε στις ανάγκες γιατί αυτό δεν είναι ικανό να ανταποκριθεί στην επιθυμία σας για εισαγωγή στερεών τροφών.

Τα μωρά σε αυτή την ηλικία ξυπνούν πολύ συχνά συνήθως λόγω της οδοντοφυΐας. Τα περισσότερα παιδιά που ξυπνούν το βράδυ δεν θηλάζουν αλλά λόγω του πόνου θέλουν παρηγοριά με αγκαλιά βόλτες.

Το ότι το μωρό σας αρνείται το ξένο γάλα ενώ βλέπει εσάς και μυρίζει το γάλα είναι φυσιολογική συμπεριφορά. Το μωρό δεν μπορεί να καταλάβει ότι δεν είστε διαθέσιμη ούτε αντιλαμβάνεται αυτό που του δίνετε ως υποκατάστατο του θηλασμού. Δεν του αρέσει ως μυρωδιά και ως γεύση και απλώς το αρνείται. Η αποστροφή είναι συχνά ένδειξη προδιάθεσης για αλλεργία στο αγελαδινό.

Η άρνηση ενός μωρού για το αγελαδινό γάλα είναι ο μόνος τρόπος για να προστατεύσει τον εαυτό του από τον κίνδυνο εμφάνισης της αλλεργίας.

Αν πιστεύετε ότι τα προβλήματα ύπνου και διατροφής οφείλονται στο θηλασμό, τότε μπορείτε να τον διακόψετε όποτε θέλετε. Άλλωστε ο θηλασμός δεν είναι υποχρεωτικός.

Όταν διακόψετε το πιθανότερο είναι ότι θα συνεχίσει και ο ίδιος ρυθμός αφύπνισης και ένα παιδί που δεν θηλάζει είναι πιο δύσκολο να βρει παρηγοριά και ανακούφιση όταν πονάει.

Επίσης υπάρχει μεγάλη πιθανότητα ο οργανισμός του να αντιδράσει στην εισαγωγή του αγελαδινού γάλακτος γιατί όταν υπάρχει προδιάθεση για τροφικές αλλεργίες, η αλλεργία στα γαλακτοκομικά είναι αυτή που εμφανίζεται στο 50% αυτών των μωρών.

Αν νομίζετε ότι μπορείτε να αντιμετωπίσετε πιο εύκολα όλα αυτά, τότε μπορείτε να ξεκινήσετε τον απογαλακτισμό.

Τις ερωτήσεις σας προς την επιστημονική μας ομάδα
μπορείτε να τις στέλνετε ΕΔΩ

Φιλικά,
η ομάδα του Μητρικού θηλασμού

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *